Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ bűnügyi hivatala leleplezte, mekkora hasznot hajt az ópiumeladással a fő európai heroinforrás

2022. november 2., szerda 15:01

Afganisztánban 32 százalékkal növekedett az ópiumtermelés 2022-ben, és az ópiumárak is szárnyalnak – közölte kedden az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) éves jelentésében.

Az UNODC szerint az idei volt az utóbbi évek egyik legnagyobb hasznot hajtó máktermése is. A termelők bevétele több mint háromszorosa a tavalyinak: 2021-ben 425 millió dollárt (176 milliárd forintot), 2022-ben pedig már 1,4 milliárd dollárt (580 milliárd forintot) kerestek.

Mindez annak ellenére történt, hogy a tavaly hatalomra került radikális iszlamista tálibok vezetője, Hibatullah Ahundzada áprilisban betiltotta a máktermelést. Ugyanakkor az idei máktermésre nagyrészt még nem vonatkozott ez a rendelet, és kérdéses, hogy a jövőre be fogják-e tartatni.

Megfigyelők szerint a tálibok az intézkedéssel félre akarták vezetni a nemzetközi közösséget, hogy elismerje az iszlamisták kormányát és enyhítse a szankciós nyomást. Többen azzal érveltek, hogy

a drogtermelés és -csempészet nagy részéért éppen a tálib vezetők felelősek, a tilalom csak megduplázza felhalmozott készleteik árát.

Virágzik az illegális ópiumgazdaság

Az UNODC mindemellett felhívta a figyelmet arra, hogy számos afgán földműves megélhetését biztosítja az ópiumtermelés az évtizedeken át konfliktusok, aszályok és éhínség sújtotta országban.

Az afgán földművesek az illegális ópiumgazdaság csapdájába estek A nemzetközi közösségnek erőfeszítéseket kell tennie, hogy orvosolni tudja az afgán nép égető szükségleteit 

– húzta alá Ghada Waly, az UNODC igazgatója.

Afganisztán a világ legnagyobb ópium-előállítója, valamint az európai és ázsiai kábítószer-fogyasztás számára az egyik fő heroinforrást jelenti.

Mint arról beszámoltunk, a tálib hatalomátvétel óta a hivatalosan rendkívül szegény ország gazdasága jelentős mértékben függ a drogtermeléstől és -kereskedelemtől.

Rovatok