Index Vakbarát Hírportál

Megindult a kisbenzinkutak támogatásának kifizetése

2022. december 23., péntek 14:38

A napokban megkezdődött a kisbenzinkutak támogatásának kifizetése – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A közlemény szerint összesen 554 vállalkozás részesülhetett mintegy 17,15 milliárd forintnyi támogatásban.

A vidéki üzemanyag-ellátás zavartalanságának garantálása érdekében a magyar kormány célzott segítséget nyújtott a kisbenzinkutakat üzemeltető hazai kis- és középvállalkozásoknak. 

A támogatási program 2022 márciusától kezdve három ütemben került meghirdetésre, az érintett vállalkozások március–szeptember hónapokra vonatkozóan részesülhettek forgalomarányos, vissza nem térítendő támogatásban, amelynek mértéke literenként 20 forintot tett ki.

Az ellátásbiztonságot garantáló program utolsó, július, augusztus és szeptember hónapokat érintő ütemében 467 vállalkozás számára 6,24 milliárd forintot biztosít a kormány. E támogatások kifizetése a napokban megkezdődött.

A teljes, 7 hónapot felölelő időszakban összességében 554 vállalkozás részesülhetett mintegy 17,15 milliárd forintnyi támogatásban. Ezáltal a kormányzati támogatás 934 darab kisbenzinkút folyamatos, zavartalan működéséhez, valamint az itt dolgozók munkahelyének megőrzéséhez járult hozzá – olvasható a gazdaságfejlesztési miniszter közleményében.

Reagált a FBSZ

A Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) alelnöke szerint „nagyon félrevezető” a gazdaságfejlesztési miniszter közleménye, mert állításával ellentétben most nem a támogatások kifizetése indult meg, hanem a nyári-őszi előlegek elmaradásának pótlása zajlik.

Gépész László a Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy a kisbenzinkutak többsége ugyanis a július-augusztus-szeptember havi támogatásokat megkapta, azonban a jelenleg is hatályos kormányhatározat szerint a kifizetéseknek előlegként kellett volna megtörténni, nem több hónapos késéssel.

Hozzátette: úgy tűnik, a kormány megfeledkezett arról, hogy az ársapka tavaly november 15-i kezdetétől idén márciusig egyáltalán nem fizettek támogatást, ahogy az október 1. és a december 6. közötti időszakra sem. 

Az egész ársapka-rendszer valódi vesztesei kizárólag a kisbenzinkutakat üzemeltető magyar családok voltak, akiknek összes vesztesége elérheti a 100 milliárd forintot is, miközben a kormányzati támogatás – ha mindent kifizetnek – kevesebb lesz, mint 18 milliárd

– fogalmazott Gépész László. Az FBSZ álláspontját ismertetve arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban éppen azok a kis- és közepes vállalkozások vesztették el jelentős részesedésüket a magyarországi piacból, amelyeket a kormány támogatni kívánt. Miközben a Mol, és „a többi, úgynevezett színes hálózat a vélt, vagy valós veszteségeiért cserébe ingyenes juttatásként szerezte azt meg”.

„ Magyarország így védi ezt a több ezer magyar családot” – tette hozzá.

Nem ez az első eset

A Független Benzinkutak Szövetsége még novemberben arról számolt be, hogy hiába történtek kifizetések szeptemberben és októberben, még mindig vannak olyan tagok, akik nem kaptak semmit, sőt olyanokról is tudtak, akik csak a támogató okiratot kapták meg, a pénzt nem. Az üzemanyag-ársapka miatti veszteségük és a kifizetések hiányában arról döntöttek, hogy napról napra kevesebbet fognak árulni.

Később a Mol bejelentette, hogy az országban kialakult üzemanyag-hiányos helyzet miatt nem tudnak ellátni rengeteg magyarországi benzinkutat. Az ellátás hiánya miatt az autósok pánikvásárlásba kezdtek, ami miatt napokig vadászni kellett az üzemanyagot a benzinkutakon. Az árstop december 6-án történt feloldása segített ugyan a probléma megoldásában, de azt a szakértők is közölték, hogy néhány napba vagy egy-két hétbe még beletelhet, mire az ellátás helyzete rendeződik Magyarországon. 

A kormány még márciusban jelentette be, hogy literenként húszforintos támogatást nyújt a kisbenzinkutaknak, de csak akkor, ha vállalják, hogy folyamatosan nyitva tartanak és változatlan létszámban foglalkoztatják tovább munkavállalóikat. 

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok