Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön a tökéletes pillanat, hogy eurót váltsunk a nyaralásra

2023. július 2., vasárnap 08:26

A közeljövőben nem várnak jelentősebb erősödést vagy gyengülést a forint árfolyamában a lapunknak nyilatkozó szakértők, de érdemes kivárni azokra a pillanatokra, amikor 370 alá kerül az euró jegyzése, mielőtt devizát vásárolnánk a nyaraláshoz. A főbb európai tőzsdék szárnyaltak a héten, a magyar BUX-index azonban utánuk kullogva, kismértékben növekedett. Az olaj és gáz ára emelkedett. Heti tőzsdei összefoglalónk.

A hét első két napján még erősödni tudott a forint – azt követően, hogy pénteken a Fitch Ratings változatlanul hagyta a magyar adósság besorolását, mivel a minősítést megelőzően néhány szereplő arra spekulálhatott, hogy bekövetkezik a leminősítés – mondta az Indexnek Suppan Gergely.

A forint ereje azonban kedden elfogyott, így az euróval szembeni 368-as szint újra megállította a magyar deviza erősödését

– mutatott rá lapunknak az MBH Bank vezető elemzője, majd ismertette, hogy szerdán egy régiós gyengülési hullám hatására 372 közelébe lépett vissza a forint, amit a geopolitikai feszültségek okozhattak. A hét második felében az amerikai inflációs adatokig kivárás jellemezte a piacokat, így a forint is oldalazást mutatott. A magyar fizetőeszköz a 368-373 közötti szűk sávban mozgott az euróval szemben. Szombat délben 373 forintot ért egy euró.

Érdemes váltani, ha 370 alá kerül az euró

A jövő héten több lényeges hazai adat is napvilágot lát, amelyek közül elsősorban az infláció lehet nagyobb hatással a forint árfolyamára.

A közeljövőben nem várunk sem jelentősebb erősödést, sem gyengülést a forint árfolyamában, így bármikor lehetséges devizát vásárolni a nyaraláshoz, de érdemes kivárni azokra a pillanatokra, amikor 370 alá kerül az euró jegyzése

– tanácsolja olvasóinknak Suppan Gergely. Korábban már részletesen bemutattuk az euróváltás csínját-bínját, és hogy mennyit nyerhetünk azzal, ha kedvező árfolyamon sikerül devizát vásárolnunk. 

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője hosszabb távon inkább stagnálásra vagy gyengülésre számít, főleg, ha a nagy jegybankok (Fed, EKB) is lezárják kamatemeléseiket. „Fontos kiemelni viszont, hogy a tavalyi évvel szemben az elmúlt időszakban megszokott viszonylag stabil, 370 körüli szint mindenképpen jót tesz a gazdaságnak, és támogatja az infláció letörését” – mondta az elemző.

A jövő héten érkező adatokról a szakértő elmondta, hogy a kiskereskedelmi és ipari adatok a gazdaság állapotáról adnak majd képet, illetve megismerhetjük pénteken a júniusi inflációs folyamatokat. Utóbbi esetében egy ismételt kedvező meglepetés tovább erősítheti a jegybanki és kormányzati hitelességet, így az árfolyamot is.

Visszafordult a forint a dollárral szemben

A dollárral szemben a forint a hét elején 336-ig erősödött, majd innen visszafordulva a hét végére 342,5-ig gyengült. Szombat délben 341 forintot és 86 fillért ért egy amerikai dollár.

Pozitív hangulatban a főbb európai tőzsdék

Nagyot meneteltek a főbb európai tőzsdék a héten:

Kissé lemaradt a BUX-index

A BUX-index 0,19 százalékos erősödéssel végezte a heti kereskedést, amely gyengébb teljesítmény a főbb európai tőzsdékhez viszonyítva. A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek:

Terjeszkedik a Mol

Korábban megírtuk, hogy a Mol-csoport pénteken lezárta az OMV Slovenija tervezett felvásárlását, és átmenetileg több mint 170 töltőállomással bővítette szlovéniai hálózatát, így az INA horvát olajipari vállalattal együttműködve a második legnagyobb szereplővé lépett elő az országban.

A tranzakció lezárását követően a Mol és a Mol-csoport horvátországi tagja, az INA között létrejött megállapodás értelmében a horvát vállalat a jelenlegi 7,75 százalékról 33 százalékra növeli részesedését az OMV Slovenijában. Az újonnan megvásárolt töltőállomások közül 27 fog INA márkanév alatt működni.

Drágult a gáz 

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, júliusi határidőre megawattóránként 32,61 eurón állt hétfő délután fél négy körül. Némi drágulást követően a gáz ára 37,65 euróra emelkedett péntek délután 18 óra magasságában. 

Korábbi cikkünkben rámutattunk, hogy az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy 2027-ig megszünteti az orosz fosszilis energiahordozók teljes importját. A gázimport a négyötödével csökkent a háborút megelőző időszak óta. Azonban egy kutatásból kiderül, megnőtt az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) exportja. 

AZ UNIÓ NEHEZEN, DE BOLDOGULNA AZ OROSZ LNG NÉLKÜL

– világít rá az elemzés. Szankció esetén a várható hatások minden bizonnyal nem lennének összehasonlíthatók a tavalyi évben érezhető súlyos következményekkel.

Emelkedett az olaj ára

Az Északi-tengeri Brent olaj ára a hétfő reggeli 74,44 dollár hordónkénti árról péntek délutánra 75,67 dollárra emelkedett.

A meghiúsult orosz zsoldoslázadás felpörgette az olajárakat.

„A geopolitikai kockázat nőtt az oroszországi belső instabilitás közepette. Így az elkövetkező napokban valószínűleg enyhe emelkedést látunk az olajárakban, ha a helyzet nem romlik” – mondta Jorge Leon, a Rystad Energy elemzője.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

(Borítókép: Index)

Rovatok