Index Vakbarát Hírportál

Ízelítőt mutatott a forint abból, hogyan szépítik meg az uniós források

2023. november 26., vasárnap 09:50

Mintha ketrecbe szorult volna a forint, napokig nem tudott menekülni a 380-as lélektani szinttől az euróval szemben. A hét leginkább várt eseménye, a jegybank kamatdöntése sem tudta lényegesen kimozdítani az árfolyamot. Csütörtökön azonban megszellőztették és megerősítették, hogy az uniós források egy része jövő év elején érkezik, amelytől egyből erősödni kezdett a forint. A főbb európai tőzsdék vegyesen teljesítettek, a magyar BUX-index mínuszban végezte a heti kereskedést. A gáz és az olaj is drágult. Heti tőzsdei összefoglalónk.

A múlt héten még arról cikkeztünk, hogy négyhavi csúcsra ért a forint, miután a vártnál is jobb amerikai inflációs adatok érkeztek, és 376 alá erősödött a magyar deviza az euróval szemben. 

Ezen a héten azonban nem sikerült megismételni a bravúrt, a forint többnyire a 380 körüli szinteken mozgott a héten. A leginkább várt esemény kedden történt, amikor is a Matolcsy György vezette jegybank Monetáris Tanácsa az alapkamatról döntött.

AZ ALAPKAMAT MÉRTÉKE 11,5 SZÁZALÉKRA VÁLTOZott.

Kedd 13 óra magasságában 379,93 forintot ért egy euró, majd 14 órát követően, a kamatdöntés után 379,2-ig szúrt le az árfolyam, de rövidesen visszagyengült 379,5 fölé.

Szerdán a vártnál alacsonyabb lett a heti friss munkanélkülisegély-kérelmek száma az Egyesült Államokban (209 ezer a várt 226 ezer fő helyett), és erre erősödni kezdett a dollár az euróval szemben, a forint pedig gyengült. A jegyzések egészen 382-ig ugrottak. Csütörtök reggel felpattanással kezdett a forint az euróval szemben, a délelőtti német beszerzésimenedzser-index hatására és az érkező uniós források hírére 380 alá jutott az euróval szemben.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország által benyújtott módosítást a helyreállítási és ellenállóképességi eszköznél, amelyben 3,9 milliárd eurónyi hitelrészt és 0,7 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást igényelt a kormány. A döntés értelmében a mintegy 1 milliárd eurós előleg első részletei a jövő év elején érkezhetnek meg, tehát még azelőtt, hogy Magyarország teljesítené a jogállamisági eljárásban meghatározott mérföldköveket. Korábban többször írtunk róla, hogy az uniós források érkezésének hírére rendre erősödésnek indul a magyar deviza, ellenkező esetben pedig gyengül.  

A hét további felében a magyar deviza visszatért a 380 körüli szintekre, ahonnan nem mozdult az árfolyam, szinte beragadt. Szombat 13 óra magasságában 380,65 forintot ért egy euró a tradingview.com kimutatása alapján.

Habár az Európai Bizottság csütörtöki bejelentésének hatására erősödni kezdett a forint, a 200 napos mozgóátlag nem került szignifikánsan letörésre, az továbbra is támaszt jelent 379,54-nél – jelezte lapunknak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. A 380,56-nál lévő 30 napos mozgóátlagot átlépte a jegyzés, amennyiben szignifikánsan folytatódik, úgy a 382,50-es szintet egy hullámban elérhetné az árfolyam.

Többnyire pluszban a főbb európai tőzsdék

Az európai tőzsdék többnyire pozitívan teljesítettek a héten:

A BUX-index negatívan teljesített

A BUX-index 1,61 százalékos mínuszban végezte a heti kereskedést a teletrader.com kimutatása alapján.

A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek:

Virág Barnabás lehet a BÉT következő elnöke

Az MNB Virág Barnabást, a jegybank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökét javasolja a Budapesti Értéktőzsde Igazgatóságának tagjává és a BÉT Igazgatóságának elnökéül – olvasható a BÉT által kiadott közleményben, melyben arról is beszámoltak, hogy december 21-re rendkívüli közgyűlést hívott össze a Budapesti Értéktőzsde.

Ennek egyetlen napirendi pontja van:

AZ IGAZGATÓSÁG ELNÖKE ÉS TAGJA VISSZAHÍVÁSA ÉS ÚJ IGAZGATÓSÁGI TAG ÉS ELNÖK MEGVÁLASZTÁSA.

Mivel jelenleg Patai Mihály a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának elnöke, így az ő visszahívását kezdeményezték. A végleges és hivatalos döntésre december derekáig várni kell.

Otthon is építhetünk Teslát

A Tesla teljesen nyilvánossá tette az eredeti Roadster járművük tervezését, és mindenki számára hozzáférhetővé tette a kutatás-fejlesztési dokumentumokat.

Az eredeti Tesla Roadstert már több mint egy évtizede nem gyártják, és még mindig várhatunk az új generációra, amelynek terveit 2017-ben mutatták be, de egyelőre még nincs belőle semmi.

A jármű meglehetősen ritkaságszámba ment. A Tesla mindössze alig több mint 2000 darabot gyártott belőle, ezek közül több példány balesetben és néhány egy nagyon szerencsétlen tűzesetben veszett oda egy arizonai garázsban.

A gáz és az olaj is drágult

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, decemberi határidőre megawattóránként 45,10 eurón állt múlt péntek délután, ezen a héten péntek délutánra 45,80 euróra emelkedett.

A GÁZÁR HÁROM HÓNAPJA 51,4 EURÓN, EGY ÉVE PEDIG MÉG 133,44 EURÓN ZÁRT.

Az északi-tengeri, Brent típusú olaj ára a múlt péntek délutáni hordónkénti 79,68 dollárról e hét péntek délutánra 81,15 dollárra emelkedett.

Pokoli hatása lenne az „olajfegyvernek”

Joe Biden amerikai elnök energiaügyi tanácsadója szerint bízni lehet abban, hogy az arab olajexportáló országok nem vetik be az „olajfegyvert” a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellenére sem.

Amos Hochstein a Financial Times című londoni üzleti napilap hétfői kiadásának nyilatkozva kijelentette: két háború is zajlik a világban, az egyikben a világ harmadik legnagyobb olajtermelője, Oroszország érintett, a másik a Közel-Keleten folyik, ahol „rakéták röpködnek az olajtermelő helyszínek közelében”, az olajárak mégis idei mélypontjuk közelében járnak.

BIDEN TANÁCSADÓJA SZERINT EZ AZT MUTATJA, HOGY „MEGLEHETŐSEN JÓL KEZELJÜK A HELYZETET”.

Később azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi két évben nagyon erős együttműködés és koordináció alakult ki a termelők és a fogyasztók között az energiasokkok elkerülése érdekében. Az olajat, amióta csak kereskedelmi termékké vált, visszatérően fegyverként használták, így ez a lehetőség folyamatosan aggodalom forrása, ugyanakkor most ez nem történt meg – mondta az amerikai energiaügyi megbízott.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

(Borítókép: Index)

Rovatok