Index Vakbarát Hírportál

Strauss-Kahnt váratlanul berendelték a bíróságra

2011. július 1., péntek 06:17 | aznap frissítve

Amerikai lapok úgy tudják, hogy az ügyészek megkérdőjelezték a Dominique Strauss-Kahnt szexuális bűncselekménnyel vádoló szobalány vallomásának több pontját. Az biztos, hogy a volt IMF-vezért pénteken meglepetésre berendelték a bíróságra.

A szexuális bűncselekménnyel megvádolt Dominique Strauss-Kahnnak péntek délelőtt meg kell jelennie az ügyében eljáró New York-i bíróságon, jelentette be a vádat képviselő ügyészi iroda szóvivője. A New York Times értesülései szerint az ügyészek kételkednek a Strauss-Kahnt vádoló nő vallomásának több pontjában.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatójának első bírósági meghallgatását eredetileg július 18-ra tűzték ki. Az ügyészek nem adtak magyarázatot arra, hogy Strauss-Kahnnak miért kell a tervezettnél korában megjelennie a bíróságon.

A reptéren fogták el

Strauss-Kahnt május közepén vették őrizetbe a New York-i JFK repülőtéren, amikor az Air France egyik járatával Franciaországba készült repülni. Azzal gyanúsították, majd vádolták meg, hogy az amerikai nagyváros egyik előkelő szállodájában egy szobalányt szexuálisan zaklatott.

Őrizetbe vétele, majd előzetes letartóztatása nagy vihart kavart a nemzetközi pénzügyi és politikai életben. Strauss-Kahn azóta is hangoztatja ártatlanságát, de az őt ért vádak hatására lemondott az IMF vezérigazgatói posztjáról. Strauss-Kahn június 6-i meghallgatásán ártatlannak vallotta magát, házi őrizetben várta az újabb tárgyalást.

Valótlanságokat fedeztek fel

A bírósági beidézés bejelenése után a New York Times azt írta, hogy megdőlhetnek a Strauss-Kahn ellen felhozott vádak. Lap igazságügyi illetékesektől értesült arról, hogy a harminckét éves guineai szobalány vallomásában a nyomozók több valótlanságot fedeztek fel, így a Strauss-Kahnt vádoló nő szavahihetősége kétségbe vonható.

Ezt egy igazságügyi tisztviselő is megerősítette. "Az ügyészek meggyőződése szerint az IMF volt vezérigazgatójának vádlója nem mondott igazat több olyan részlet tekintetében sem, amely saját személyét érinti" – közölte a név nélkül nyilatkozó forrás.

A szobalány hazudott egyesült államokbeli menedékkérelmének körülményeivel, valamint azzal kapcsolatban is, hogy – mint korábban állította – szülőföldjén, Guineában megerőszakolták, vélik az ügyészek.

Valami biztos volt

Az ügyészek korábban azt mondták, hogy egyre több bizonyítékuk van Strauss-Kahn ellen, miközben a védőügyvédek azt állították, hogy olyan információ jutott a birtokukba, amely komolyan megkérdőjelezi a szobalány szavahihetőségét.

A DNS-vizsgálatok igazolták, hogy szexuális kapcsolat volt a nő és Strauss-Kahn között, azonban az ügyészek már kételkednek abban, amit a nő a körülményekről vagy magáról mondott nekik. DSK védői állítólag pénteken azzal fognak érvelni, hogy valóban történt szexuális kapcsolat, azonban a nő is akarta azt.

Felbuzdultak a francia szocialisták

Strauss-Kahn franciaországi szövetségesei azt remélik, hogy az új fejlemények újraéleszthetik a volt IMF-vezér elnökválasztási reményeit. Habár indulási szándékát nem jelentette be, de DSK a szexbotrány kirobbanásáig Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök legesélyesebb kihívójának számított a 2012-es elnökválasztásra.

Lionel Jospin korábbi szocialista miniszterelnök villámcsapásként értékelte a fejleményeket, szerinte Strauss-Kahn farkasok elé vetették. Több szocialista politikus is úgy vélte, fel kellene függeszteniük az elnökjelöltjükről döntő pártszavazást, amíg nem dől el a korábban a pártban politizáló Strauss-Kahn ügye.

Ha valóban kiderülne, hogy nem állnak az ellene felhozott vádak, akkor az egész ügy még előnyt is jelenthetne Strauss-Kahnnak 2012-ben. Sokan úgy érzik, hogy az egész francia nemzetet meghurcolták az üggyel.

Rovatok