Index Vakbarát Hírportál

Mindig a komornyik a tettes?

2012. május 31., csütörtök 00:51

Az egyházon belüli érdekharcok, korrupció és bíborosok alkotta ellenlábas csoportok játszhatnak szerepet az olasz lapok feltételezései szerint a hónapok óta húzódó, de az előző héten a komornyik letartóztatásával és a vatikáni bank fejének leváltásával új fordulatot vett kiszivárogtatási botrányban. Már a legmagasabb szinteken reagáltak az ügyre a Vatikánban, XVI. Benedek szerint túlzó és indokolatlan az olasz média tálalása, amely hamis képet fest a Szentszékről.

Még mindig nem tudni, meddig gyűrűzhet a Vatileaksnek nevezett ügy, és az őrizetbe vett komornyikon kívül kik állhatnak a Vatikánt megrázó kiszivárogtatások mögött, sem pedig azt, mi lehetett a céljuk. Az összeesküvés-elméleteket is gyártó olasz média szerint a háttérben belső játszmák húzódhatnak, miközben a kiszivárgott dokumentumok korrupciós ügyekre és eltérő érdekekre utalhatnak.

Szerdán fontos fejlemény volt a hónapok óta húzódó ügyben, hogy már XVI. Benedek pápa is megtörte eddigi hallgatását, és szokásos heti beszédében túlzónak és indokolatlannak nevezte az olasz médiában a Vatikánnal szemben megjelent vádakat. „A média teljesen indokolatlanul sokat foglalkozott az üggyel, a feltételezéseik pedig jelentős mértékben túlhaladták a tényeket. Ezzel olyan képet festenek a Szentszékről, amely igen messze áll a valóságtól” – nyilatkozta.

Hónapokkal ezelőtt indult

A kiszivárogtatási botrány még év elején kezdődött, amikor a pápa magánlevelezésének és a Vatikán titkos diplomáciai iratainak egy része megjelent az olasz sajtóban. A szivárogtatások elindításában szerepet játszó újságíró, Gianluigi Nuzzi azóta pedig könyvet is írt Őszentsége címen, amelyben bizalmas belső információkat oszt meg a nyilvánossággal.

A könyvben és a dokumentumokban a Telegraph szerint szerepelnek a Szentszék adóügyei, a gyerekmolesztálási botrányok is, de olyan iratok is előkerültek, amelyekben a vatikáni korrupcióra figyelmeztetik XVI. Benedeket. Az egyik levélben a 2009-es belső ellenőrzést vezető Carlo Maria Vigano bíboros a vatikáni adminisztráción belüli korrupcióra és nepotizmusra panaszkodik, egyben azt kéri XVI. Benedektől, hogy ne küldje el Washingtonba. Vigano most a Vatikán amerikai nagykövete.

Több irat szerint a vatikáni közbeszerzéseket közeli vállalkozók nyerték el. Egyben rávilágítottak a belső hatalmi harcokra, például a Vatikán Bankja, és a Vallási Tanulmányok Intézete között, amelyet korábban XVI. Benedek is vezetett. Egy Paolo Romea szicíliai bíborostól származó dokumentumban pedig a pápa elleni állítólagos merénylettervről írtak. A könyvben az is szerepel, hogy XVI. Benedek titokban találkozott Giorgio Napolitano olasz elnökkel 2009 januárjában.

A Vatikán április végén egy bizottságot állított fel három bíboros vezetésével, hogy kivizsgálja, hogyan kerülhettek a bizalmas dokumentumok a médiához. A dokumentumokat ugyanis a rendkívül szigorú biztonsági ellenőrzések ellenére sikerült kijuttatni.

Őrizetben a komornyik

Az ügy az előző héten vett újabb fordulatokat, és került újból a sajtó figyelmének középpontjába. Csütörtökön elbocsátották a Vatikán bankjának is tartott IOR vezetőjét, a pénzmosással gyanúsított Ettore Gotti Tedeschit, akit egyhangúan váltott le a felügyelő-bizottság. Az ügy azért is különösen fontos, mert márciusban az Egyesült Államok történetében először a Vatikánt is feltette a pénzmosásban érintett államok megfigyelő listájára. Az indoklás szerint nem egyértelmű, hogy milyen eredménye lesz a másfél éve a pénzmosás megakadályozására elfogadott intézkedéscsomagnak.

Éppen egy hónappal a vizsgálat kezdete után pénteken a vatikáni rendőrség pedig őrizetbe vette Paolo Gabrielét, a pápa személyi komornyikját, aki 2006 óta dolgozott XVI. Benedeknek. A vádak szerint illegálisan szerzett magánleveleket és dokumentumokat találtak nála, állítólag telefonjával is több bizalmas iratot lefényképezett, majd sokszorosított. Gabriele azon kevesek közé tartozott, akinek bejárása volt a pápa privát lakrészébe is, a XVI. Benedekhez legközelebb álló személyek közé tartozott.

A komornyik ügyében a gyorsított eljárás mellett is novemberre lehet ítélet, a vizsgálat ugyanakkor őrizetbe vételével még nem ért véget, tovább keresik az esetleges vatikáni téglákat. Bejelentették, hogy szerdán újabb embereket hallgattak ki az ügyben, ugyanakkor a komornyikon kívül továbbra sem vettek mást őrizetbe.

Találgatnak az olasz lapok

Egyelőre ugyan csak őt vették őrizetbe és vádolták meg nyilvánosan, de senki sem hiszi el, hogy a pápa inasa lehetett az értelmi szerzője a vatikáni kiszivárogtatásoknak, írta olasz lapokra hivatkozva a Telegraph. Gabriele letartóztatását többen azért is kétkedve fogadták, mert a 46 éves férfit a pápa iránti hűségéről ismerték. A La Stampa olasz lap szerint összesen húsz embert gyanúsítanak azzal, hogy szivárogtattak az elmúlt hónapokban, a  csoportot pedig egyes feltételezések szerint egy bíboros vezeti, de az egész hierarchiában vannak tagjaik.

Az olasz média a kezdetektől feltételezi, hogy a kiszivárogtatások egy belső hatalmi harc részei lehetnek a Vatikánban. Az összeesküvés-elméletekkel tarkított feltételezések szerint a cél a vatikáni államtitkár, Tarcisio Bertone eltávolítása lehet, de mások azt sem zárják ki, hogy éppen a pápa ellen irányul az egész ügy, írja az AFP. Egy másik verzió úgy véli, hogy a pápa személyi titkára, monsignor George Ganswein a célpont, mivel magazinoknak adott különböző interjúkat. Szintén a lapok feltételezése szerint a háttérben fontos csata folyhat a leváltott Ettore Gotti Tedeschi helyéért is. A Tarcisio Bertone és az Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar titkára vezette bíborosok között folyhat ez a küzdelem.

Hétfőn az olasz lapok anonim vatikáni forrásra hivatkozva az egyházon belüli érdekharcokról, korrupcióról és bíborosok alkotta ellenlábas csoportokról írtak. Több olasz lap is interjút közölt egy névtelenül megszólaló szivárogtatóval, aki arról beszélt, hogy a komornyik csak egy futár volt, akit bűnbakként emeltek ki. Állítása szerint egy mindenki mindenki ellen típusú küzdelmet kell elképzelni, amelyben a kiszivárogtatók ugyanakkor éppen a pápa védelmében cselekednek, és bíborosoktól a kishalakig vannak tagjaik. A forrás azt is elmondta, hogy XVI. Benedek öt bizalmast gyűjtött maga köré, akik a szemeként és füleként dolgozhatnak a Vatikánban.

A Vatikán brutális támadásról beszél

A Vatikán a héten tagadta az olasz sajtóban megjelent azon állításokat, hogy Gabriele egy nagyobb csoport tagja lett volna, és bíborost gyanúsítanának bármivel is, habár a vizsgálat még folytatódik az ügyben. Ugyanakkor egyértelműen a botrány tovább gyűrűzésére utal, hogy egyre magasabb szinten reagáltak az egyházi vezetők a héten a fejleményekre.

Robert Sarah bíboros, a „Cor Unum” Pápai Tanács vezetője arról beszélt, hogy reményei szerint a komornyik letartóztatása egy elszigetelt eset, és „nem szervezkedik több áruló a Vatikánban.” Egyben hangsúlyozta, hogy teljes körű vizsgálatot kell végezni az ügy hátterének feltárására. Federico Lombardi vatikáni szóvivő azt is hozzátette, hogy a pápa nyugodtan, közelről követi az ügyet. Egyben messze túlzónak nevezte a belső hatalmi harcokról szóló sajtóhíreket.

Egy nappal XVI. Benedek szerdai nyilatkozata előtt pedig a Vatikán helyettes államtitkára (lényegében a harmadik legmagasabb tisztség betöltője), Angelo Becciu érsek a sajtóban megjelent állításokat a pápa elleni brutális támadásnak nevezte a vatikáni Osservatore Romano napilapnak, írja a BBC. „Nem csak a pápa papírjait lopták el, de azokat az embereket is megsértették, akik hozzá fordultak, mint Krisztus helytartójához.” Szerinte a kiszivárogtatások egyébként sem töréseket fednek fel az egyházon belül, csak azt jelzik, hogy mindenki szabadon elmondhatja a véleményét.

A vizsgálat nem ért véget

A hétfőn több olasz lapnak is nyilatkozó névtelen forrás szerint mindenesetre a Vatikán államtitkársága is tudja, hogy mi történik, de nem ismerheti el, ezért a pápa komornyikját egyfajta bűnbakként vették elő. A Corriere della Sera egy névtelenül nyilatkozó bíborosra hivatkozva azt írta, hogy az egyház lépni fog, ha azonosították a felelősöket, azonban várhatóan nem a botrány kellős közepén, hanem majd hónapok, vagy akár egy év múlva.

A komornyik ügyvédje mindenesetre jelezte, hogy ügyfele teljes mértékben együttműködik a vizsgálatban. Többen azt találgatják, hogy vajon felfedheti-e esetleges társait, ezzel pedig újabb szintre emelkedhet az ügy, vagy pedig a folytatódó vizsgálat jut újabb eredményre.

Rovatok