Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadás Dél-Korea ellen

2013. június 25., kedd 07:01

Számos koreai kormányzati oldalnál és online újságnál fújtak riadót, miután magyar idő szerint kedd hajnalban összehangolt online támadás érte őket –írja a BBC. A tetteseket kiléte egyelőre nem ismert, de annyira nem nehéz kitalálni, honnan fújhat a szél – főleg hogy a támadás egybeesett az 1950 és 1953 között dúló, és azóta is lényegében csak felfüggesztett koreai háború kitörésének évfordulójával.

A tudósítás szerint a támadók az Anonymus-csoport szlogenjeit és szimbólumait használták, és Kim Dzsong Unt dicsőítő szövegeket is elhelyeztek a feltört weblapokra. A hackerszervezet azonban aTwitteren azonnal elhatárolódott az akciótól, ráadásul pont ők voltak azok, akik áprilisban többlépcsős támadást indítottak a diktatúra ellen, néhány napja pedig bejelentették, hogy fontos észak-koreai hadititkokra tettek szert.

A mostani támadás nem az első, amit a korábban a kiberműfajban nem jeleskedő északiak számlájára írnak. Március 20-án például hat nagy déli bankot, 32 000 számítógépet fúrtak meg, ezzel ideiglenesen megbénítotva az elektronikus banki műveleteket. Más kérdés, hogy pár nappal előtte a nagy északi rendszereket is támadás érte.

Rovatok