Index Vakbarát Hírportál

Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyar alezredes vezeti az EBESZ-eseket

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezt tanácsolja olvasóinak Bayer Zsolt a kormánypárti Magyar Hírlapban, miközben Orbán Viktort egyre több támadás éri, hogy nem ítéli el Putyin agresszióját.

     Sajnálatos és rettenetes, ami Ukrajnában és Ukrajnával történik. És egyetlen logikus és érthető momentum van benne: Oroszország viselkedése. Ami legalább annyira idegesítő és félelmetes, mint az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint Izrael viselt dolgai a Közel-Keleten. (...) A magyar diplomácia pedig legyen fölöttébb óvatos. A kárpátaljai magyarok sorsa a tét. Akkor pedig a legkevésbé az ellenzék idiótáinak és gazembereinek óbégatása számít.

    Kérdés, mi lesz a kárpátaljai magyarsággal akkor, ha Kijevben nem kerekednek felül az oroszbarát erők? Akkor is olyan jól jön majd, hogy a nehéz napokban óvatoskodott a magyar diplomácia?

    • Obama elnök szankciókkal fenyegette Oroszországot.
    • Hamisnak bizonyult a krími ukrán haderőknek adott ultimátum, hajnali négykor, a határidő lejártakor ugyanis nem történt semmi.
    • Kerry amerikai külügyminiszter úton van Kijev felé.
  • Azt írja az orosz Vedomosztyi, hogy az orosz nemzetiségű embereknek Türkmenisztánban és Üzbegisztánban sokkal súlyosabb diszkriminációt kell eltűrniük, mint krími társaiknak. Moszkva mégsem siet a segítségükre. Türkmenisztánban négy, Üzbegisztánban hat, Krímben 58 százalék az oroszok aránya.

  • Növekvő aggodalommal figyelik az egykori szovjet köztársaságban, hogy mi történik a Krímben. A Tallinnban blog szerzője számol be arról, hogy a mostani krími események kísértetiesen emlékeztetnek a független Észtország 1940-es annektálására, ami szintén puskaropogás nélkül zajlott, és hivatalosan Észtország kérésére történt.

  • John Kerry amerikai külügyminiszter úton van Kijevbe azután, hogy nem is olyan régen még Obama elnökkel és nemzetbiztonsági tanácsadókkal tárgyalt a Fehér Házban az ukrán krízisről. A külügyminiszter utazásának célja, hogy megerősítse Ukrajna szuverenitását, függetlenségét és területi sérthetetlenségét.

  • Katonai járművek csoportosulását jelentette az ukrán vámhivatal. Azt mondják, hogy Ukrajna keleti határának túloldalán figyeltek fel a csapatmozgásokra a harkivi, luhanszki és donyecki régiók mentén. Az ilyen csapatmozgásokról szóló hírek különben folyamatosak voltak az elmúlt napokban.

  • Pénteken kezdődnek Szocsiban a téli paralimpiai játékok. Ukrajna bejelentette, hogy bojkottálja az eseményt, amennyiben az oroszok nem vonják ki megszálló csapataikat a Krímből, írja a BBC. A játékokat eddig senki sem bojkottálja, az Egyesült Államok is csak azt jelentette be, hogy nem küld elnöki delegációt.

    Magyarország a játékokon nem részt, de ennek nem politikai okai vannak, csupán annyi történt, hogy a kvalifikációs időszakban senki sem harcolta ki a részvételt.

  • Nem volt szó hivatalos ultimátumról, az oroszok mobiltelefonról küldtek üzenetet, hogy kedd hajnal négy óráig el kell hagyni a bázist, mondta a krími ATR TV-nek egy bizonyos Liszovoj őrnagy, az egyik krími ukrán laktanya helyettes parancsnoka, aki békét és stabilitást akar az egységes Ukrajnának.

  • Három páncélozott személyszállító jármű mozog orosz zászlóval Szevasztopolból Szimferopol felé, írja twitterén a Time egyik riportere.

  • A krími ATR TV élő képeket mutat az ukrán légierő egyik orosz blokád alá vont krími laktanyájáról, ahol rokonok és családtagok várják a fejleményeket. A hamisnak bizonyult ultimátum szerint innen is ma reggel 4-ig ki kellett volna vonulniuk a katonáknak. Helyi idő szerint mindjárt 5 óra, már pirkad, a rokonok tüzet gyújtottak, így melegednek.

  • hogy kamu volt a hétfő délután, ukrán forrásból elterjedt hír, miszerint ma hajnal 4-ig adtak ultimátumot a még a Krímben állomásozó, Kijevhez hű erőknek, hogy elmenjenek a félszigetről. A BBC azt írja, hogy semmilyen erőszakos fellépésről nincs hír.

  • Egy ukrán hírcsatorna felmérése szerint a megkérdezettek 79 százaléka szeretné, ha Ukrajna a NATO tagja lenne, írja az unian.net-re hivatkozva az MTI. A válaszolók 15 százaléka szívesebben venné, ha Ukrajna kívül maradna a szövetségen, hat százaléknak édesmindegy.

  • Obama és alelnöke Moszkva krími fellépése óta demonstratívan tárgyal az oroszok által közvetve vagy közvetlenül fenyegetett országok vezetőivel. A múlt héten az oroszok által 2008-ban megtámadott Grúzia miniszterelnökét az elnök, a helyettese, valamint a külügyminiszter is fogadta Washingtonban. Most a moldovai miniszterelnökkel játszották el ugyanezt. Moldovából orosz segítséggel 1992-ben szakították ki a Dnyeszter Menti Köztársaságot.

    • A Krím-félszigeten hajnalban a fegyveresek blokkolták a kercsi tengerészgyalogság bázisát.
    • USA szankciók: felfüggesztik minden katonai, kereskedelmi és befektetési kapcsolatukat Oroszországgal.
    • Moszkva feltételeket szab a további tárgyalásokhoz.
    • Elterjedt a hire, hogy az orosz erők megátmadják az ukrán egységeket, ha nem távoznak 24 órán belül, de az az orosz védelmi minisztérium visszautasította, hogy ultimátumot adott volna.
    • Az ENSZ BT harmadszor is összeült, eredmény nincs, viszont Moszkva közölte, hogy Janukovics hívására vonultak be a Krímbe.
    • Megszólalt az ukrán ügyben hallgatag Orbán Kőszárhegyen: "A magyarok biztonságban vannak, Magyarországon és a Kárpátalján is és a magyar kormány azon dolgozik, hogy biztonságban is maradjanak" – mondta a kormányfő.
    • Összeült az EU külügyminisztereinek tanácsa, és szankciókat helyeztek kilátásba Oroszországgal szemben-
    • Az Európai Tanács csütörtökön ül össze.
    • Keddre lengyel kérésre összehívták a NATO Tanácsát is.
    • Kercsnél oroszul beszélő fegyveresek ellenőrzésük alá vontak egy határátkelő posztot.
    • Kanada közölte, hogy ki kellene zárni Oroszországot a G8-ból. Az már biztos, hogy a klub szocsi ülésére Kanada és az Egyesült Államok nem megy el, vélhetően a többiek sem.
    • A Szocsiban zajló paralimpiai játékok is nélkülözik a VIP-eket: a brit és az amerikai diplomáciai delegáció nem utazik el.
    • 5086 rendőr, katona, határőr állt át Ukrajna krími erőitől az orosz oldalra. A 36-os brigád még tartja magát Kijev parancsaihoz.
    • Másfélszázan tüntettek Budapesten az orosz beavatkozás és a magyar diplomácia passzivitása ellen.
    • Drága a balhé Moszkvának is: az orosz tőzsde 11 százalékot esett, az euró 51 rubelre drágult, ez tavalyhoz képest 25 százalékos gyengülést jelent.
    • Az orosz sajtó szerint nem lesz fegyveres összecsapás egyelőre az orosz és az ukrán erők között, ám annak sem látni jelét, hogy Kijev tárgyalóasztalhoz tudna ülni Moszkvával.
  • A RIA Novosti külügyi forrásai szerint az oroszok csak akkor tárgyalnak Ukrajnáról a Nyugattal, ha tejesül két feltételük.

    • Az első, hogy az ukránoknak végre kell hajtaniuk a február 21-én aláírt megállapodást, amiben az alkotmányos reform mellett kötelezték el magukat a politikai erők.
    • Az oroszok második feltétele az, hogy az ukrán reformokról szóló tárgyalásokon az ukrán és a nemzetközi politikai paletta minden szereplője képviseltesse magát.
  • Oroszország ENSZ képviselője Vitalij Csurkin szerint az orosz-ukrán katonai megállapodás értelmében Oroszország 25 ezer katonát állomásoztathat Ukrajnában. Csurkin ezzel az ukrán honvédelmi minisztérium közleményére reagált, amiben az ukránok sokallták a 16 ezer orosz katonát, akik most a Krím félszigeten állomásoznak. Az ukránok azzal vádolták meg Oroszországot, hogy ekkora létszámú haderővel megsértették a két ország közötti katonai megállapodásokat.(RIA Novosti)

  • Az USA egy időre felfüggeszti minden katonai, kereskedelmi és befektetési kapcsolatát Oroszországgal, amíg az ukrán helyzet nem stabilizálódik, írja a Wall Street Journal. A Pentagon felfüggesztette az oroszokkal közös hadgyakorlatok, találkozók és konferenciák előkészítését.

    Az USA tavaly 27 milliárd dollár (Két Paks-2 ára) értékben importált orosz termékeket, és csak 11,2 milliárd dollár értékben exportált. USA orosz importjának a legnagyobb részét az olaj teszi ki. 

    Obama korábban már többször említette, hogy ha Oroszország nem vonja ki katonáit a Krímről, akkor politikai és gazdasági szankciókat fog alkalmazni az oroszokkal szemben. Megtette. 

  • Szégyellje magát, Orbán úr!

    – többek között ezt posztolta ki Facebook-falára a lengyel Jaroslaw Gizinski, a lengyel Rzeczpospolita lap ELTE-n végzett munkatársa, akinek rendszeres rovata van a Heti Válaszban. Gizinski azon háborodott fel – a kommentek olvasva honfitársai többségéhez hasonlóan –, hogy

    az egész régióban csak a magyar kormány nem itélte el egyértelműen az oroszokat azért amit Ukrajnában müvelnek.

    Az köztudott, hogy a lengyelek a kezdetektől kiemelten támogatták az ukránok európai integrációját, történelmi okok miatt hagyományosan oroszellenesek, és hevesen reagálnak az orosz agresszióra. Ezért a magyar kormánynak krími válsággal kapcsolatos suta kommunikációja – amiről, és annak belpolitikai hatásairól az Index korábbi cikke itt olvasható – érzékeny pont lehet az eddig jónak számító, többek között lengyel Orbán-könyvben és békemenetes együttműködésben megtestesülő magyar-lengyel kapcsolatokban.

  • Ukrajna lemondta a szerdára tervezett barátságos labdarúgó mérkőzést Amerikával. A meccset eredetileg Harkovban játszották volna, de az instabil ukrán helyzetre tekintettel Amerika kérte, hogy helyezzék át Ciprusra. Az ukránok szerint, ha nem játszhatják le otthon a mérkőzést, akkor felesleges máshol megtartani.(BBC)

  • A Reuters szerint Barack Obama magasrangú katonai és nemzetbiztonsági tanácsadók jelenlétében megbeszélést tartott Ukrajna ügyében a Fehér Házban. A hírügynökség szerint a megbeszélésen ott volt az amerikai külügyminiszter, a honvédelmi miniszter és a pénzügyminiszter.

  • Orosz haditechnikai eszközök felhalmozódása figyelhető meg az orosz-ukrán határnál Oroszország területén, az ukrán külügyminisztérium szerint. A határőrség a Harkovi, a Luganszki és a Donyecki területek és Oroszország határánál figyelt fel orosz harckocsik és páncélozott katonai járművek érkezésére.(MTI)

  • Komolyan támogatjuk Ukrajna átmeneti kormányát. John Kerry külügyminiszter Ukrajnába utazik, hogy kifejezze a támogatásunkat és azért is, hogy nagyon konkrét gazdasági segélycsomagot kínáljon az ukrán kormánynak

    – mondta egy washingtoni sajtótájékoztatón Barack Obama amerikai elnök.

  • Igor Tenyuh megbízott ukrán honvédelmi miniszter szerint az elmúlt napokban 5500 orosz katona érkezett Ukrajnába, és ezzel már 16 ezerre nőtt a Krímben állomásozó orosz csapatok száma. A miniszter szerint ezzel a lépéssel Oroszország komolyan megsértette a két ország közötti megállapodásokat.(UNIAN)

  • Kedden Madridban tárgyal egymással Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Catherine Ashton, az EU biztonságpolitikai és külügyi főbiztosa.

  • Oroszország és Németország a következő napokban is folytatják az intenzív együttműködést, közös megoldást keresve az ukrajnai krízisre – erről a RIA Novostinak az orosz-német tárgyalódelegáció egyik tagja beszélt. A két ország között a tárgyalások azután kezdődtek, hogy Vlagyimir Putyin és Angela Merkel telefonon beszélt egymással.

  • Végleg kizárná Oroszországot a G8-ból Kanada. Stephen Harper kormányfő szerint ezt csak akkor kerülhetné el Moszkva, ha kivonná erőit a Krím-félszigetről. „Vlagyimir Putyin a gazdasági és politikai elszigetelődés irányába terelte országát, ami a G8-ból való kizáráshoz vezethet – idézte a kanadai politikust a Reuters. Korábban már az Egyesült Államok is kérdésessé tette Oroszország tagását, amit a világ legnagyobb nyugati gazdaságait tömörítő klubtól még Borisz Jelcin kapott meg, politikai gesztusként.

  • A brit kormányfő kizárta az ukrajnai válságra adandó bármilyen katonai válaszlépés lehetőségét. David Cameron miniszterelnök hétfőn a BBC-nek kijelentette, hogy ha Oroszország kitart jelenlegi irányvonala mellett Ukrajna ügyében, annak ára és következményei lesznek“. Szerinte Oroszországra diplomáciai, gazdasági, politikai és egyéb nyomást kell gyakorolni az ukrajnai válság megakadályozása miatt.

    A Downing Streeten a fotósok lefényképeztek egy iratot, amit a nemzetbiztonsági tanács értekezletére vitt be egy illetékes. A dokumentum szerint a brit kormány nem támogat olyan szankciókat, amelyek korlátoznák az Oroszországgal folytatott kereskedelmet. A dokumentum elsősorban vezető orosz kormányilletékesekkel szembeni beutazási tilalmat és vízumkorlátozásokat fontolgat, de az irat szerint készenléti terveket kell kidolgozni Ukrajna földgáz- és kőolajellátására, ha Oroszország leállítja a szállításokat.(MTI)

  • A Krími hatóságok elzárhatják az ukrán hírcsatornákat, hogy „megállítsák azt a hazugság folyamot, ami ezekből a csatornákból jön.“ Ha a csatornák nem fejezik be a negatív információs kampányt , akkor a Krími hatalom kénytelen lesz felfüggeszteni a csatornák működését, hogy megvédjék a lakosságot a hazugságok negatív hatásaitól – így vélekedik közleményében a sajtószabadságról a krími miniszterek tanácsa.(ng.ru)

  • Nem küld elnöki delegációt a szocsi paralimpiai játékokra az Egyesült Államok. Korábban hasonló döntést hozott Nagy-Britannia.

  • Ukrajna krími erőiből 5086 katona állt át az orosz oldalra. Az összegzésben határőrök, belügyi erők tagjai és a hadsereg katonái is benne vannak. Jevpatorijában és Feodoszijában a rakétaszázad állt át, de máshol is komplett egységek választották a kijevi vezetés helyett Moszkvát. Tartja magát a 36-os tengerészgyalogos brigád, amely továbbra is az ukrán hadsereg részének tekinti magát. Az egység állomáshelye körül civilek és orosz katonai egységek állnak, de helyszíni beszámolók szerint senki sem készül támadásra. Az ukrán flotta egyik krími hajója technikai okokból nem tudta elhagyni a Krímet, egy másikat pedig az orosz flotta állított meg. A tengeri őrség hajói Odesszába mentek, miután balaklavai állomásukat elfoglalták az orosz erők és a helyi aktivisták. Bár néhány határőregységet elfoglaltak az orosz erők, a határátkelőhelyeken egyelőre hagyják dolgozni az ukrán határőrtiszteket – írta a Vedomosztyi.

Rovatok