Index Vakbarát Hírportál

4 kisgyerek meghalt a gázai bombázásokban

2014. július 16., szerda 23:11

Folytatódnak a rakétatámadások Izrael és Palesztina között a gázai övezetben, amiben meghalt négy, 9 és 11 év közti kisgyerek, írja az LA Times. A gyerekek a tengerparton bújócskáztak, amikor egy gránát mellettük robbant fel, halálosan megsebesítve mindannyiukat. Az eset pont annak a hotelnek a közelében történt Gáza mellett nem sokkal, ahol több tudósító is megszállt. Peter Beaumont Guardian-riporter a Twitter-bejegyzésekben írja, hogy a detonáció okozta repeszektől sokan megsérültek, többeket kórházban ápolnak.

A Hamász terrorszervezet nemrég elutasította az Egyiptom által felajánlott tűzszünetet, a két fél azóta is rakétákkal bombázza a másikat. Avigdor Liebermann izraeli külügyminiszter szárazföldi támadásra szólította fel a kormányt Gázában, hogy elfoglalják a terroristák fegyverraktárait, ahonnan Izraelt lövik, de ennek Washington egyáltalán nem örül. Közben még több Vaskupola megépítésébe kezdtek a palesztin rakéták lelövésére.

Liebermann külügyminiszer szerint az izraeli Ashkelon városban a terroristák emberi pajzsnak használják a civileket, ezzel védve a fegyverraktáraikat és rakétabázisaikat. Nemzetközi összefogásra szólít fel, hogy a szíriai atomfegyverek lefoglalásához hasonlóan segítsenek Gázából is eltüntetni a rakétakilövő-állomásokat. Izrael szerint Gázában megközelítőleg még 4500 rakéta található, vagyis kevesebb, mint a fele annak a készletnek, amivel a terroristák rendelkezhettek a konfliktus újbóli kitörése előtt.

Az izraeli hadsereg nagyjából 100 ezer palesztint szólított fel a gázai övezetben, hogy hagyják el otthonaikat és költözzenek délebbre, ezzel elkerülve a tervezett rakétatámadást, aminek köszönhetően eddig 200 palesztin halt meg. Az összecsapások kilenc napja tartanak.

A Hamász azt akarja, hogy Izrael vonja vissza a csapatait a gázai övezetből, és engedjék szabadon azokat a terroristákat, akiket a három zsidó tinédzser kivégzése után fogtak el. Emellett elvárják, hogy Egyiptom és Izrael hagyjon fel a gázai övezet blokádjával és engedje be az ENSZ segélycsapatait a tengerparti határvidékre. Mindezért cserébe tízéves békét ajánlanak Izraellel, írja az Israel Today.

Izrael nem sokkal ezelőtt viszont ötórás, egyoldalú, humanitárius tűzszünetet hirdetett, ezek szerint elfogadták az ENSZ képviselőjének kérését. Az egyoldalú fegyvernyugvás várhatóan csütörtök délelőtt tíz órától délután háromig tart majd.

Joáv Mordeháj tábornok a BBC arab adásának erősítette meg, hogy Izrael ötórás tűzszünetet fogadott el, amely csütörtök délelőtt helyi idő szerint tízkor kezdődik majd. Érdekes tűzszünet lesz, hiszen a tábornpk sietve hozzátette, hogy amennyiben a Hamász ebben az időszakban is rakétákat lő ki Izraelre, azt továbbra is megtorolják. A hadsereg szóvivője szerint a humanitárius tűzszünet arra szolgál, hogy a Gázai övezet civil lakossága beszerezhesse szükségleteit.

Az izraeli hadsereg ezt a nyilatkozatot tette közzé a négy gázai gyermek szerda délutáni halálával kapcsolatban:

A katonaságnak nem áll szándékában civileket bántani, akiket a Hamász városi harci helyzetbe sodort. Gondosan kivizsgáljuk a kérdéses incidenst.

Rovatok