Index Vakbarát Hírportál

Amerika is szerepet vállal a délkelet-ázsiai menekültválság rendezésében

2015. május 21., csütörtök 10:20

Az amerikai külügyminisztérium szerda délután bejelentette, hogy Washington a Délkelet-Ázsiában kialakult menekültválsággal kapcsolatos nemzetközi erőfeszítések keretében kész rohingja menekülteket befogadni, elsősorban azokat, akik életveszélyben vannak.

Amerika vezető szerepet kíván betölteni az ENSZ Nemzetközi Migárciós Szervezetének égisze alatt kezdeményezett műveletben, jelentette be Marie Harf szóvivő az MTI híradása szerint. Amerika tavaly október óta már ezer rohingját fogadott be, míg a világ más országaiból további 69 ezer menekültet. 

Eközben a szerdai indonéz és malájziai megállapodásnak köszönhetően Malájzia mozgósította a haditengerészetét és a parti őrségét, hogy felderítse az Andamán-tengeren hetek óta hánykolódó menekülteket és kimentse őket. A maláj kormányfő, Najib Razak - aki korábban utasítást adott arra, hogy a csempészhajókat ne engedjék kikötni - most azt írta ki a Facebook falára, hogy "meg kell mentenünk az életüket".

A menekültek befogadásáról szóló szerdai megállapodás azután jött létre, hogy az ENSZ keményen figyelmeztette Indonéziát, Malájziát és Thaiföldet arra, hogy többé ne próbálják visszakényszeríti a nemzetközi vizekre a partjaik felé közeledő menekülteket szállító hajókat. A három ország ugyanis hetek óta ugyan ellátta vízzel, élelemmel és üzemanyaggal a bárkákat, de nem engedték kikötni őket. A megállapodást ugyanakkor nem írta alá a thaiföldi külügyminiszter arra hivatkozva, hogy ők már korábban is több tízezer menekültet fogadtak be.

A dokumentum szerint Indonézia és Malajzia ideiglenesen befogadja a több ezer mianmari rohingja és bangladesi menekültet, ha a nemzetközi szervezetektől segítséget kapnak abban, hogy a menekülteket egy éven belül visszaszállítsák hazájukba. A megállapodás ugyanakkor nem szól arról, hogy mi lesz akkor, ha a nemzetközi szervezetek nem segítenek abban, hogy a menekültek visszajussanak Mianmarba.

A becslések szerint 4-7 ezer rohingja és bangladesi menekült hetek óta hánykolódik a tengeren borzalmas körülmények között. Eddig csak az indonéz halászok segítettek rajtuk, akik sokkal emberségesebbnek bizonyultak a kormányuknál.

A muszlim rohingják az egyik leginkább elnyomott népcsoport a világon, Mianmarban és Bangladesben folyamatos üldöztetésnek vannak kitéve, nem részesülnek az alapvető állami ellátásokból, nem kapnak munkát, vagy kényszermunkára kényszerítik őket. Idén márciusban még a szavazati jogukat is elvette a mianmari kormányzat, nem meglepő tehát, hogy aki csak teheti közülük, megpróbál elmenekülni onnan.

Rovatok