Index Vakbarát Hírportál

Jeb Bush hamarosan beszáll a versenybe

2015. június 4., csütörtök 14:02 | aznap frissítve

Hónapok óta tartó találgatások után most már kiderült, hogy június 15-én, Miamiban jelenti be hivatalosan is elnökjelölti indulását Jeb Bush volt floridai kormányzó, George H. W. Bush fia, és George W. Bush elnök öccse. A dátum a jebannouncement.com oldalra került fel „Hamarosan" felirattal.

A 62 éves politikus szóvivőjén keresztül köszönte meg a bátorításokat. A bejelentés előtti héten Bush Európába érkezik, hogy az elnökválasztási versengésben különösen fontos hangsúlyt kapó külpolitikai kérdésekről tájékozódjon. Németországban, Észtországban és Lengyelországban jár majd.

Bush december 16-án jelentette be, hogy felméri a lehetőségeit, azóta pedig már egyre többen álltak ki indulása mellett. A múlt héten Nevadában egy kampányeseményen már kicsit előrerohant, és véletlenül azt mondta, indul az elnökségért, aztán gyorsan kijavította magát. A hivatalos bejelentés után Bush a korai előválasztó államokat járja majd körbe.

Bush jelöltsége tele van előnyökkel, és buktatókkal is. Például hiába gyűjti majd várhatóan messze a legtöbb pénzt a jelöltek közül, Bushnak nem elég a neve miatti egyensúlyozás, a Tea Partyból a tamtamot verő jelöltek miatt sem elképzelhetetlen, hogy annyira jobbra kell tolódnia az előválasztások során, hogy onnan nehezen tud bizonyos kérdésekben visszalavírozni középre. Közben pedig az eddigi felmérések is azt mutatták, hogy Bushnak keményen meg kell majd harcolnia a jelöltség elnyeréséért.    Jeb Bush esélyeiről, egy várható nagy Clinton–Bush-párharcról itt írtunk bővebben>>>

Miközben a demokratáknál egyelőre nem sokan jelentették be, hogy szembeszállnak a jelöltségét áprilisban hivatalossá tevő Hillary Clintonnal, a republikánusoknál sorra jelentik be indulásukat a jobban, és kevésbé komolyan vehető jelöltek.

Csütörtökön Rick Perry volt texasi kormányzó lépett be a versenybe, míg múlt héten megtette ezt a 2012-es indulók közül Rick Santorum, a 2012-es elnökjelölt Mitt Romney legerősebb ellenfele is. Beszállt már a magyar származású George Pataki volt New York-i kormányzó, és a floridai szenátor, Marco Rubio, vagy éppen a Tea Party által is támogatott Rand Paul kentuckyi szenátor.

Rovatok