Index Vakbarát Hírportál

Felsült az USA a szír felkelők kiképzésével

2015. október 9., péntek 14:17

Az Obama-kormányzat felhagy a Pentagon 500 millió dolláros programjával, melyben szír felkelőket képeztek ki és fegyvereztek fel, írja a New York Times. A lap szerint ez felér annak beismerésével, hogy a sokat támadott program „képtelen volt eredményként felmutatni bármilyen, az Iszlám Állam ellen bevethető szárazföldi erőket”.

Ashton B. Carter amerikai védelmi miniszter brit kollégájával, Michael Fallonnel folytatott megbeszélése után egy sajtótájékoztatón azt mondta,

Nem voltam elégedett a korai erőfeszítésekkel, úgyhogy több más megközelítést dolgoztunk ki. Azt hiszem, hamarosan többet fognak hallani Obama elnöktől.

A lapnak egy magasrangú védelmi minisztériumi vezető név nélkül megerősítette: nem toboroznak több mérsékelt szíriai felkelőt. Korábban Jordániában, Katarban, Szaúd-Arábiában vagy az Egyesült Arab Emirátusokban képezték ki őket. Ehelyett egy jelentősen kisebb törökországi központot hoznak létre, ahol ellenzéki csoportok vezetőit fogják kiképezni.

Bár a részleteket még nem teljesen dolgozták ki, Barack Obama elnök több forrás szerint múlt héten rábólintott a tervre biztonság- és külpolitikai szakértőivel tartott megbeszélésein.

A helyzet fokozódik

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter pénteken bejelentette: Franciaország légi csapással sújtott egy iszlám Állam-kiképzőtábort Szíriában. „Franciaország tegnap éjjel lecsapott az Iszlám Államra Rakkában. Ez nem az első alkalom, de nem is az utolsó azokon a helyeken, ahol az Iszlám Állam szervezkedik ellenünk” –  fogalmazott.

Eközben Irán és Oroszország is cáfolta, hogy orosz rakéták csapódtak volna be tévesédből Irán területére. Erről korábban egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes beszélt.

Az Iszlám Állam meglepetésszerű támadások sorozatával több települést is elfoglalt rivális lázadócsoportoktól pénteken a szíriai Aleppó tartományban. Meghalt az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka is.

Az Egyesült Államok és Oroszország részvétele nélkül nem képzelhető el a béke megteremtése Szíriában – állapította meg a spanyol és német külügyminiszter madridi megbeszélésén pénteken.

A menekültválság jelentette kihívásokra, az Iszlám Állam tevékenységére és az orosz katonai politikára – azon belül a szíriai beavatkozásra – is kitértek a NATO védelmi minisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán.

Rovatok