Index Vakbarát Hírportál

Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Feltehetően iszlamista hekkerek törték fel a friedrichsdorfi karácsonyi piac honlapját. A 24 ezres város karácsonyi honlapja helyett a Mujahidin Cyber Army fenyegető üzenete jelenik meg. Az al-Kaidához közel álló, de magát az ISIS-től elhatároló szervezet egy angol nyelvű szövegben azt követeli, hogy Szíriában hagyják békén a mudzsáhidokat és a muszlimokat. A háttérben közben arab zene szól. (A mudzsáhid az a harcos, aki részt vesz a dzsihádban, azaz az iszlám szent háborúban. A dzsihád azonban nem feltétlenül jelent fegyveres harcot, általános értelemben az Isten útján való küzdést, törekvést jelenti.)   

  • Még mindig nem tudni, hogy Abdelhamid Abaaoud-e az egyik megölt terrorista. A francia igazságügyi szakértőknek nehéz dolguk van a merénylők maradványainak azonosításával, mert a rajtaütés helyszíne, a párizsi külvárosi épület az összedőlés szélén van. (Guardian)

  • Heiko Maas német igazságügyi miniszter szerint a párizsi terrortámadások után sem szabad a terroristákkal azonosítani a menekülteket. A terroristák többsége már az országban él, állampolgársága van. Mass azt mondta:

    Párizs példája is azt mutatta, hogy a terroristák köztünk élnek. Szó sincs arról, hogy mindannyian menekültként érkeztek. 

  • A szükségállapot részeként a francia oktatási minisztérium lefújta Franciaország területén az összes, francia diákoknak szervezett osztálykirándulást vasárnapig. Azt tanácsolták a külföldi iskolai csoportoknak is, hogy inkább ők se utazzanak Franciaországba. A britek úgy döntötték, hogy megfogadják a tanácsot. (Guardian )

  • Papp Károly, az ország rendőrfőkapitány dicséretben és jutalomban részesítette azokat a Békés megyei rendőröket, akik Lőkösházán elfogták azt a két brit állampolgárt, akik korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt voltak büntetve. A Police.hu azt írja, hogy a lőkösházi határrendészeti kirendeltség két útlevélkezelőjéről és a megyei rendőr-főkapitányság tevékenység-irányítási központjának egyik főügyeleteséről van szó. A szolgálat példamutató ellátásáért járó jutalmat a Teve utcai székházában vették át.

  • Az AFP infografikát készített a 113 áldozat életkoráról. Többségük 40 évesnél fiatalabb volt, a legfiatalabb mindössze 17 évet élt.

    A héten összeszedtünk néhányat az áldozatok profilképeiből. A rokonok és ismerősök által megosztott profilképekből megismerhetik, az áldozatok személyes történeteit is:

  • Bombafenyegetés miatt kényszerleszállást hajtott végre Bulgária keleti részén egy Varsóból az egyiptomi Hurghadába tartó repülőgép, írja a BBC. Az AFP hírügynökség szerint 161 utas volt a gépen, egyikük, egy hatvanas éveiben járó férfi állította, hogy robbanószer van a fedélzeten. Az átvizsgáláskor nem találtak ilyet. Az utas később, amikor kikérdezték, elismerte, hogy alkoholt fogyasztott.

  • Az FBI és a rendőrség szerint nem jelent fenyegetést New Yorkra az Iszlám Állam, amely nemrég egy videóüzenetben azzal fenyegetőzött, hogy a párizsihoz hasonló támadást hajt végre ott, írja az MTI. New York polgármestere, Bill de Blasio a sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy New York nincs kitéve "konkrét és valós fenyegetésnek". William Bratton rendőrfőnök szerint az ISIS "kapkodva elkészített" fenyegető videójában "nincs semmi új".

  • A francia külügyminiszter, Laurent Fabius beszélt a France Info rádióban. Elismerését fejezte ki a tegnapi tűzharcban résztvevő rendőröknek, miközben a terroristákat szörnyetegeknek nevezte. Azt nem mondta meg, hogy Abdelhamid Abaaoud-e az egyik holttest, viszont arról beszélt, hogy pusztán az a tény, hogy vissza tudott térni Szíriából Franciaországba, az egész európai biztonsági rendszer hibáit jelzi. Visszautasította, hogy a támadás Franciaország Szíriában játszott szerepére adott válasz lett volna, szerinte épp az ellenkezőjéről van szó.

  • A német titkosszolgálat egyik belső feljegyzésére hivatkozva a Bild azt írja: kedden több bombát is akartak robbantani terroristák a hannoveri német-holland barátságos labdarúgó mérkőzésen. A lap információi szerint több támadó is robbantásos merényleteket tervezett erre a napra. A stadionban több bombát is fel akartak robbantani. A robbanóanyagokat egy mentőautóban akarták becsempészni a hannoveri HDI Arenába. A csoport vezetője bent akart lenni a nézők között a stadionban, hogy videóra vegye a robbantást. Éjfél után a hannoveri pályaudvaron is robbantásos merényletet akartak elkövetni. Kedden a mérkőzés megkezdése előtt másfél órával kiürítették és lezárták a stadiont, és a pályaudvaron is találtak egy gyanús csomagot, de a bombára kísértetiesen hasonlító csomagban nem volt robbannóanyag.

  • A Daily Mail közzétette a biztonsági kamerák felvételét abból a párizsi étteremből, ami a múlt hét pénteken a terroristák egyik célpontja volt. A felvételen látható, ahogy kint elkezd lövöldözni a terrorista, és az emberek pánikszerűen próbálnak fedezékbe húzódni. A terrorista a teraszon odamegy egy földön fekvő nőhöz, akit közvetlen közelről akar lelőni, de ahogy felvételen látszik, a fegyvere beragad, és nem tudja elsütni. Miután a támadó elmegy, a nő feláll és a másik irányba fut el.

  • Marseille-ben egy zsidó iskola tanárát támadta meg az este három férfi. A kezén és a lábán késsel sebesítették meg, antiszemita sértéseket zúdítottak rá és az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetet éltették. A támadásnak egy járőrautó érkezése vetett véget. A zsidó tanár támadóinak egyike felmutatta Mohamed Merah algériai születésű szélsőséges arcképét is, aki 2012-ben 12 embert ölt meg egy dél-franciaországi támadássorozatban. Ugyancsak Marseille-ben egy muszlimellenes támadás is történt. Egy lefátyolozott nőt a metróból kilépve megütött és vágókéssel megvágott egy ismeretlen támadó, miközben megjegyzéseket tett a nő vallásos öltözetére (MTI)

  • Öt terroristagyanús személyt azonosított Olaszországban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), akik híres épületek és idegenforgalmi nevezetességek ellen tervezhettek merényleteket. Az FBI átadta az illetők adatait az olasz hatóságoknak, de az arab nevű gyanúsítottak egyelőre még szabadlábon vannak. A La Repubblica című újság úgy tudja, egyebek mellett a római Szent Péter-bazilika, a milánói dóm, illetve a szintén milánói Scala operaház ellen akartak támadásokat elkövetni. A RAI közszolgálati televízió szerint ugyanakkor "nincs közvetlen jele az egyértelmű fenyegetésnek" az FBI által átadott információk alapján. Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette az Egyesült Államok állampolgárait, hogy ezek a nevezetességek, illetve a római és milánói templomok, zsinagógák, éttermek, színházak és szállodák "potenciális terrorista célpontok" lehetnek.  

  • cikkünk a témában:

    A nap, amikor rommá lőtték a terroristák fészkét

    A párizsi terrortámadás utáni ötödik nap alapvetően egy nagyszabású rendőri akcióról szólt a Párizs szélén található Saint-Denis-ben. Összefoglaló.

  • Olaszországba megerősítették számos történelmi helyszín védelmét, miután az FBI figyelmeztette az ország vezetőit, hogy terrortámadás készülhet elleük. A Vatikán, Róma és a Milánói dóm, valamint a Scala védelmét is megerősítették. Az amerikaiak ezen felül öt olyan személyről szóló információkat adtak át Olaszországak, akik az országban tartózkodnak, és feltehetően terroristák. (Le Soir)

  • A rendőrök még hétfőn tartottak házkutatást a francia-belga határon Hemben, ahol egy lakásban komoly fegyverarzenált találtak. A rendőrök egy csomó C4-es robbanószert, valamint detonátorokat találtak a lakásban. A szomszédok közül két embert kihallgattak, egyiküket őrizetbe is vették. A lakás lakója, Mohammed K. nem volt ott a helyszínen, de szerdán feladta magát a rendőrségen. Rendkívül veszélyesnek tartják, igazi bombaszakértőnek. Egyelőre nem tudni, hogy van-e köze a párizsi eseményekhez, de a környéken ismert bűnözőről van szó. (France 3)

  • A francia NRJ-csoport, ami több rádiót is üzemeltet az országban (Nostalgie, Chérie FM, NRJ) fenyegéteseket kapott, ezért úgy döntöttek, hogy biztos, ami biztos alapon csütörtökön zárva tartanak. (Le Soir)

  • Az Interpol közzétette a legújabb adatait. Ezek alapján a világ több mint 100 országából mintegy 25000 ember csatlakozott iraki és szíriai dzsihadistákhoz. Ebből a 25000-ből egyelőre csak 5800-at tudtak azonosítani a világ több mint 50 országából. (Global Post)

  • Az USA 5 millió dolláros (kb. 1,4 milliárd forint) nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval rendelkezik az Iszlám Állam egyik vezetőjéről,  Abu-Muhammad al-Shimalról, aki Tarad Mohamad Aljarba néven is fel szokott tűnni. Annyit tudni róla, hogy 36 éves szaúdi férfi, aki a világ különféle pontjairól az Iszlám Államhoz csatlakozni kívánók utazását segítette Törökországból Szíriába. Az USA továbbá 6 millió dolláros (kb. 1,7 milliárd forint) nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki információval rendelkezik az al-Shabaab nevű terrorista csoport vezetőiről. A csoport több ezer ember haláláért felelős Afrikában az elmúlt évtizedben. (Guardian)

  • A jelenlegi hivatalos információk alapján ennyit lehet tudni a reggeli támadásban érintett terroristákról:

    • egy nő felrobbantotta magát. Őt az újságok Abdelhamid Abaaoud unokatestvéreként azonosították, de hivatalosan nem tudni, hogy ki volt az
    • egy férfit a törmelék között találtak
    • lehet, hogy van egy harmadik férfi is a törmelék között

    A holttestek olyan rossz állapotban vannak, gyakorlatilag teljesen szétroncsolódva, hogy azt sem lehet megmondani, hogy nincs-e több mint 3 halott, ezért az azonosításuk is nagyon lassan meg.

    A rendőrök 8 embert őrizetbe vettek, az ő azonosításuk is folyamatban van még. Róluk annyi a hivatalos információ, hogy sem Abdelhamid Abaaoud sem a társa Salah Abdeslam nincs közöttük.

  • A belga igazságügyminiszter sem erősítette meg, hogy Abdelhamid Abaaoudot megölték volna a szerda reggeli támadásban. A Washigton Post magas rangú hírszerzési forrásokra hivatkozva állítja, hogy végeztek a terroristákkal, viszont különféle francia és most már belga vezetők azt mondják, hogy nincsenek információik Abaaoud állapotáról.

  • A Hvg kitúrt néhány apróságot a Lőkösházán elfogott két angol férfiről, akik 2009-be szabadultak a börtönből, és egyáltalán nem lett volna szabad bejelentés nélkül Magyarországra utazniuk.

    Az egyikük, Trevor B. egy ismert iszlamista szónok, 2009-es szabadulása utánaz Iszlám Állam kéztartásával pózolt a rendőröknek.

    A másikuk, K. Simon Jonathan kevésbé ismert, ő volt az egyik támogatója egy jamaicai szélsőséges, Abu Izzadeen 2006-ban betiltott csoportjának.

    Mindkét férfi terrorizmus támogatása miatt ült börtönben.

  • Az Independent azt írja, hogy Marseille-ben három férfi megszukrált egy zsidó vallású tanárnőt. A sérülései nem életveszélyesek. A támadók a szurkálás közben antiszemita sértéseket kiabáltak. A Le Point azt írja, a támadás nagyjából este nyolckor történt, a támadók elmenekültek a helyszínről. Az Independent szerint a támadók az Iszlám Állam támogatói voltak.

  • Az Iszlám Állam Párizs után Európában máshol is elkövethet összehangolt merényleteket - figyelmeztetett szerdán a német belügyminiszter. Thomas de Maiziere egy nemzetközi terrorizmuskonferenciáján elmondta, hogy a terrorfenyegetettség "Európában és Németországban is nagyon komoly".

    A hatóságoknak egyelőre nincs tudomásuk tervezett németországi merényletről - hangzott el a konferencián. 120-nál is több tipp érkezett menekültektől és külföldi partnerszervezetektől arról, hogy az Iszlám Állam emberei szivároghatnak be a menekülthullámmal, de eddig egyszer sem támasztották alá a feltételezéseket.

    A belügyminiszter azt mondta, nem lehet tudni, hogy a magas szintű terrorfenyegetettség időszaka Németországban évekig tart-e vagy hónapokig, de az biztos, hogy nem csak néhány hétig. (MTI)

  • Kiderült, hogy semmi köze a párizsi merényletekhez annak a három embernek, akiket szerda koraeste fogtak el a belga rendőrök, miután figyelmen kívül hagytak egy útzárt. (Le Soir)

  • cikkünk a témában:

    A kommandósok vezetője: Egy gerincdarab esett az autónkra

    Részletes interjút adott a rendőrség kommandósainak vezetője a Le Figarónak a reggeli akcióról. Drónt is, hat mesterlövészt és két robotot is bevetettek.

  • Nem sokkal a pénteki terrortámadás előtt nyitotta meg Párizs polgármestere az idei karácsonyi vásárt a Champs-Elysées-n, amit értelemszerűen gyakorlatilag egyből be is zártak. A karácsonyi vásár, valamint az ahhoz kapcsolódó óriáskerék csütörtöktől újra várja a látogatókat. (Le Figaro)

  • A hondurasi főváros, Tegucigalpa repterén még kedden megállítottak öt szíriai állampolgárt, akik Costa Ricából Hondurason keresztül az USA-ba tartottak. Mind az öt ember hamis görög útlevelekkel próbált utazni. Egy görög diplomatát kihívtak a reptérre, aki megállapította, hogy egyik férfi sem beszél egy mukkot sem görögül. Jelenleg próbálják őket azonosítani. (Guardian)

  • cikkünk a témában:

    Két túszt kivégzett az Iszlám Állam

    A terrorszervezet a propagandalapjában számolt be arról, hogy egy kínai és egy norvég túszukkal végeztek.

  • A BBC azt írja, hogy az az épület, amit szerda hajnalban Saint-Denis-ben támadtak a rendőrök, gyakorlatilag bármikor összedőlhet. A rendőrségi akcióban nagyjából 5000 lövedéket lőttek ki.

Rovatok