Index Vakbarát Hírportál

Donald Trumpot kitiltanák Angliából

2015. december 10., csütörtök 06:48

Kezdjük egy múlt heti eseménnyel: Barack Obama nyíltan gúnyt űzött a republikánus jelöltekkel. „Azoktól, akik a CNBC moderátorait nem tudják kezelni, a kínaiak és az oroszok nem fognak megrettenni” – mondta a demokrata elnök, aki népszerűsége révén feljogosítva érzi magát, hogy véleményt nyilvánítson a republikánus jelöltállítási versenyről.

A Fehér Ház azt sem hagyta szó nélkül, hogy Donald Trump a San Bernandinó-i lövöldözés után kijelentette: megtiltaná a külföldi muszlimoknak, hogy az Egyesült Államok területére lépjenek. „Donalt Trump kijelentése diszkvalifikálja a jelöltek sorából” – fogalmazott a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest kedden, azzal érvelve, hogy az elnöki eskü szövege szerint az elnök „megőrzi és védelmezi” az alkotmányt.

Ezt a kitételt megsértené Trump Earnest szerint, aki egyébként meg sem állt odáig, hogy ezzel a kijelentéssel az összes többi republikánus jelölt is kiesett, mivel aláírták, hogy a végső jelöltet, bárki is legyen közülük, támogatni fogják. „Az a kérdés, hogy a republikánus párt többi részét Trump magával rántja-e a történelem kukájába. Jelen állás szerint a röppálya nem túl biztató” – mondta szokatlanul támadóan Earnest, aki szokatlan fordulattal még Trump gyakran kifigurázott hajpótlására is kitért.

Trumpnak nem ez az első, és jó eséllyel nem is az utolsó muszlimellenes kirohanása. A párizsi terrortámadás után azt vetette fel, Amerika egyetlen szíriai menekültet se fogadjon be. De a legújabb kirohanása nagy hullámokat vert fel az arab világban, ahol vallási vezetők is elítélték. Rachid Tlemcani algiers-i politológus azt mondta, megvan a veszélye, hogy ez a fajta beszéd muszlim fiatalokat az iszlám Államhoz sodorjon.

Veszélybe sodorja Amerikát

A magas labdát lecsapta John Kerry külügyminiszter is: „Az egyenlő, diszkriminációmentes bánásmód úgy az amerikai értékek, mint a bevándorlási politikánk alappillére. A külügyminisztérium továbbra is elkötelezetten tisztel minden vallást, megkülönböztetés nélkül” – fogalmazott Párizsban. De ami fontosabb, utalt arra,hogy a megjegyzések „finoman szólva sem konstruktívak”. Peter Cook külügyi szóvivő szerint a trumpi retorika veszélybe sodorja Amerikai biztonságát:

Bármi, ami az Iszlám Állam narratíváját erősíti, vagyis éket ver az Egyesült Államok és a muszlim hit közé, nemcsak az értékeinket, hanem a nemzetbiztonságunkat is veszélyezteti.

„Rengeteg muszlim férfi és nő szolgálja hűen hazánkat egyenruhás testületek tagjaként. Az USA együttműködik a muszlim nemzetekkel, világszerte a muszlimok segítségével próbáljuk legyőzni az Iszlám Államot” – mondta (Amerika muszlimokkal kapcsolatos megosztottságáról itt írtunk bővebben).

Hasonlóan nyilatkozott Fiyaz Mughal, a Tell Mama iszlamofób támadásokat monitorozó szervezet vezetője is, amikor azt mondta: „Azt segíti elő, amit az IS-hez hasonló csoportok szeretnének: megosztott, gyenge közösségek jöhetnek létre, marginalizálva azokat, akik segíthetnének a szélsőségek elleni küzdelemben.” Trump egyébként többek közt Franklin Roosevelt japán, német és olasz állampolgárok beutazására vonatkozó tiltásait idézte fel precedensként a második világháború idejéből.

Kitiltanák az Egyesült Királyságból

Trump a tőle megszokott lobbanékonysággal odaszólt Párizsnak és Londonnak is, ahol szerinte „olyan radikális városrészek vannak, ahova a rendőrök sem mernek belépni”. David Cameron brit miniszterelnök megosztónak, haszontalannak és „egész egyszerűen tévesnek” nevezte a kijelentést, Boris Johnson londoni polgármester pedig azzal vágott vissza, hogy ő azért kerüli el New York bizonyos részeit, nehogy találkozzon Trumppal.

Johnson azt is kiemelte, Londonban 300 nyelvet beszélnek, és a város büszke a toleráns és sokszínű történelmére. J. K. Rowling a Twitteren azt írta, „Messze nem ilyen aljas Voldemort sem”, Manuel Valls francia miniszterelnök pedig azt, hogy Trump másokhoz hasonlóan gyűlöletet szít, miközben az ellenségünk a radikális iszlamizmus.

Boris Johnson responds to Donald J. Trump's comments about London and radicalisationhttp://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-35037007

Posted by BBC London on Tuesday, December 8, 2015

A brit parlament honlapján mindeközben egy Trump kitiltására vonatkozó petíciót egy nap alatt több mint 100 ezren írtak alá. A belügyminisztériumot arra szólítják fel, hogy a gazdagokra és szegényekre, gyengékre és hatalmasokra egyenlő erővel alkalmazzák a kitiltás lehetőségét. Erre egyébként „elfogadhatatlan viselkedés vagy szélsőségesség″ ürügyén van joga a belügyminiszternek. Tavaly a miniszter tájékoztatása szerint több száz esetben élt a kitiltással, többek közt iszlamista hitszónokok, Ku Klux Klan-vezetők és muszlimellenes bloggerek esetében.

A Twitteren hatalmasat futott a #TrumpFacts tag, a legnépszerűbb poszton Nagy-Britannia már annyira radikalizálódott, hogy a királynőnek is hidzsábot kell hordania a korona helyett (még több kép itt):

Britain so radicalised that the Queen now wears a hijab instead of a crown #TrumpFacts pic.twitter.com/34jxu72dGn

— Martin Belam (@MartinBelam) 2015. december 8.

A republikánusok is elítélik

A legtöbb republikánus vezető és jelölt is elítélte az ingatlanmágnás-realitysztár milliárdos kijelentéseit, pedig korábban sokan vonakodtak kiállni Trump ellen egy-egy keményebb odaszólása után. Most egyedül a hasonló szavazói bázisra gyúró Ted Cruz dicsérte a felmérések szerint még mindig éllovas Trumpot azért, mert „fellépésével Amerika figyelmét a határok biztonságának megóvására irányította” – bár magától a belengetett kitiltástól ő is elhatárolódott.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus házelnöke, aki általában nem kommentálja a jelöltek küzdelmének állomásait, szintén elítélte Trumpot kijelentése miatt.

Az elhangzottak nem azok az értékek, melyek mellett a párt és az ország kiáll. A vallásszabadság alapvető alkotmányos jog, országunk egyik alapító elve.

mondta.

Politikai kommentátorok egyelőre hiába ássák hétről hétre Trump sírját: minden egyes uszításba hajlóan megosztó kijelentése után kijelentik, hogy ez már túl sok, ezt nem lehet politikailag túlélni – de Trump változatlanul vezet a közvélemény-kutatásokban, sőt, a keményvonalas kijelentések után általában emelkedik a népszerűsége. Nemcsak Amerikában egyébként: a Weibón, azaz a kínai Facebook/Twitter-szerű közösségi médián több százan vontak elismerően párhuzamot az észak-nyugaton élő muszlim ujgur közösséggel, melynek nem felhőtlen a viszonya a kínai vezetéssel.

Rovatok