Index Vakbarát Hírportál

Merkel: a menekültek miatt sebezhetővé vált Európa

2016. január 11., hétfő 21:36

Több ezren vonultak hétfő este Lipcse utcáira két tüntetésen; a megosztottság hűen tükrözte Németország állapotát: az egyiken a menekültek ellen tiltakoztak, a másikon a tolerancia mellett demonstráltak.

Az euroszkeptikus és bevándorlásellenes "Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen" (Pegida)  - a drezdai alapítású mozgalomról itt írtunk - helyi csoportjának szervezésében tartott megmozduláson mintegy 1500-2000 szimpatizáns a menekültek tömeges beáramlása és a szilveszter éjszaka Kölnben és más német városokban nők ellen elkövetett támadások miatt tiltakozott, és Angela Merkel lemondását követelte.  

Velük szemben, rengeteg rendőrrel és vízágyúval elválasztva 2300-2800 ellentüntető vonult fel gyertyákat a magasba tartva. Ők Burkhard Jung lipcsei polgármester felhívására a tolerancia, a befogadás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a szilveszter éjjel Kölnben és más német városokban lezajlott támadássorozattal összefüggésben a hatóságoknál már több mint ötszáz feljelentést tettek, amelyek mintegy negyven százaléka szól részben vagy egészben szexuális jellegű támadásról - a gyanúsítottak szinte kizárólag észak-afrikai vagy közel-keleti származásúak. Az "Újév" fedőnevű rendőrségi nyomozócsoport jelenleg 553 feljelentést vizsgál; a tartományi rendőrség eddig huszonhárom, a szövetségi rendőrség harminckét lehetséges elkövetőt azonosított.

A történtek miatt a menekültválságnál is nagyobb bajba került Angela Merkel is megszólalt hétfőn. A kancellár az MTI szerint egy mainzi üzleti fórumon elismerte, 

Egyszerre csak azzal a kihívással szembesülünk, hogy menekültek jönnek Európába és sebezhetőek vagyunk. Úgy látjuk, hogy amiatt, mert egyelőre még nem teremtettük meg azt a rendet, azt az ellenőrzést, amelyet szeretnénk.

Merkel megismételte ígéretét: 2016-ban észrevehetően csökkenteni akarjuk a menekültek számát, egyebek mellett amiatt, mert integrálnunk kell őket a társadalomba.

Rovatok