Index Vakbarát Hírportál

EgyptAir-katasztrófa: a gép kifogástalan műszaki állapotban szállt fel

2016. május 25., szerda 06:13

Bár az egyiptomi hatóságok abban egyelőre nem tudnak megállapodni, tényleg robbanás történt-e a múlt héten lezuhant EgyptAir-gépen, az biztosnak tűnik, hogy a Párizsból Kairóba tartó MS804-es járat jó műszaki állapotban volt felszálláskor - erről tanúskodik a gép karbantartási jegyzőkönyve, amelyet indulás előtt írt alá a pilóta. Az al-Ahram egyiptomi napilap szerda hajnali információjához  (mely az MTI közvetítésével jutott el hozzánk) mellékelte a dokumentum másolatát is.

A lap értesülései szerint a gép adattovábbító rendszere - amely folyamatosan informálja a földi légi irányítást a gép rendszereinek működéséről - összesen 11 "elektronikus üzenetet" küldött a felszállás pillanatától kezdve egészen addig, amíg meg nem szakadt vele a kapcsolat. Az első két üzenetből kiderült, hogy a gép hajtóművei rendben működtek. A harmadik üzenet viszont jelezte, hogy megnövekedett a pilótafülke jobboldali - másodpilóta felőli - ablakának hőmérséklete. Ezután a gép, közvetlenül eltűnése előtt, még három percen át továbbított adatokat - írta az al-Ahram.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel - 56 utassal és tízfős személyzettel - a fedélzetén múlt csütörtökön tűnt el a radarernyőkről, alig 35 perccel a tervezet leszállás előtt, épphogy belépve az egyiptomi légtérbe. A gép néhány, tengeren sodródó darabjára a görög vizeken, Kárpathosz sziget közelében bukkantak rá, és emberi maradványokat is találtak ugyanazon a helyszínen.

A légi közlekedési baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) szombaton megerősítette azt az amerikai médiaértesülést, amely szerint az úgynevezett ACARS adattovábbító rendszer füstöt jelzett az egyiptomi repülőgépről. Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter kedd este az NBC amerikai televízióban nem zárta ki azt, hogy terrorcselekmény történhetett.

Az egyiptomi médiában is folyik a találgatás: kedden a halottkémi vizsgálatokra hivatkozva egyes orgánumok közölték, hogy robbanás történhetett az utasszállító fedélzetén, amit azonban az igazságügyi orvosszakértők kamarájának vezetője cáfolt.

Rovatok