Index Vakbarát Hírportál

Több autóbomba robbant Irakban, eddig 27 halott

2016. június 9., csütörtök 09:39

Az AP hírügynökség szerint már legalább 15 halottja és 35 sérültje van a csütörtöki bagdadi autóbombás merényletnek. (Korábban a Reuters még csak 8 halottról írt.) A merényletet az iraki főváros al-Jadida negyedében, egy bevásárlóutcában követte el csütörtökön az Iszlám Állam (IS). Nem sokkal ezután egy második autóbomba is robbant, ezzel 12 embert ölt meg egy öngyilkos merénylő Bagdadtól északra, egy katonai támaszpontnál.

Exc: happening now in #baghdad al jadida attack rocks civilians early in the am moments ago #iraq #العراق pic.twitter.com/fCvhl3KkQh

— Steven nabil (@stevoiraq) 2016. június 9.

Az IS közben egyre inkább visszaszorul Irakban és Szíriában is. A Bagdadtól nyugatra eső Fallúdzsát, a terrorszervezet egyik legrégebb óta tartott bázisát május végén rohamozta meg az iraki hadsereg. Múlt héten pedig az IS szíriai de facto fővárosát, Rakkát közelítette meg rég nem látott módon a szíriai kormányhadsereg és az amerikai támogatású milíciák is. Így már legalább három fronton zajlik a harc a terroristák megtöréséért.

Fallúdzsára rá is férne a felszabadítás, talán ennek a városnak a lakossága szenvedi meg legdurvábban az IS uralmát. Az eredetileg 300 ezres nagyváros már a 2004-es amerikai-iszlamista összecsapások óta fogyatkozik, mára mindössze 50 ezren élnek ott, de ők is éheznek-szomjaznak, vagy a zsarolásnak engedve csatlakoznak a terroristákhoz – ha pedig menekülni próbálnak, agyonlövik őket.

Rovatok