Index Vakbarát Hírportál

A szlovák euroszkeptikusok is angolosan távoznának

2016. június 25., szombat 15:49 | aznap frissítve

Jövő héttől egy Szlovákia Európai Unióból való kilépéséről szóló népszavazás kezdeményezéséhez gyűjt aláírásokat a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) - írja az MTI a párt vezetőjének szombati tájékoztatása alapján.

Éppen itt az ideje, hogy Szlovákia is elhagyja ezt a süllyedő európai Titanicot

- mondta Marián Kotleba, az LSNS elnöke, miután Nagy-Britannia június 23-án történelmi referendumon az Európai Unióból való kilépés mellett döntött. Kotleba pártja a március elején lezajlott szlovák parlamenti választásokon menekültellenes kampányának segítségével legnagyobb meglepetésre a szavazatok 8,6 százalékát szerezte meg.

Robert Fico szlovák kormányfő korábban az EU soros elnökségének július elsejei átvételére tekintettel felelősségteljes viselkedésre szólította fel a szlovák ellenzéki pártokat. "A rombolás és a gyűlölet sehova sem vezet" - hangsúlyozta a kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője. Ezzel egyidejűleg Fico alapvető változtatásokat sürgetett az európai közösség politikáiban. "Az Európában élők jelentős része elutasítja az EU menekültpolitikáját, és elégedetlen a közösség gazdaságpolitikájával" - szögezte le a miniszterelnök. Mindeközben Pozsony július elsején átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

A brit referendumot követően Franciaországban és Hollandiában is úgy nyilatkoztak az euroszkeptikus pártok, hogy szorgalmazni fogják az országuk Európai Unióból való kilépéséről döntő népszavazás kiírását, ebbe a táborba csatlakozik most Szlovákia is. 

Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

Rovatok