Index Vakbarát Hírportál

Tragikus hangulatban értékel a világsajtó a Brexit után

2016. június 25., szombat 13:29

A francia sajtó a Brexitet a berlini fal összeomlásához hasonló történelmi fontosságú, csak ellenkező előjelű eseményként értékeli, írja az MTI. Európán kívül sem sokkal derűlátóbbak, az orosz újságok szerint népfelkelés volt a Brexit, a kínai lapok beláthatatlan a következményekről írnak, Izraelben viszont abban reménykednek, még jól is kijöhetnek az egészből. 

"Világméretű földrengés", "mennydörgés", "figyelmeztető lövés", "Európát kiütötték", "Európát földrengés rázta meg"

- ilyen szalagcímekkel jelentek meg szombaton a meghatározó francia lapok. Sokan attól tartanak, hogy a brit népszavazás eredménye fertőző lehet, és dominóhatást indíthat el az Európai Unióban. A cikkek szerint ugyanakkor a Brexit valódi politikai lehetőséget teremtett Francois Hollande francia elnöknek Európa megmentésére. A balliberális Le Monde szerint "az EU-ra történelmi vereséget mértek", a Libération pedig címlapján az ironikus "Good Luck" felirattal és a kötélen lógó Boris Johnsonnal, az Egyesült Királyság várható következő kormányfőjével jelent meg. A lap úgy látja, hogy "Európa közös háza ég", ezért meg kell erősíteni az Európai Parlament politikai súlyát.

A Le Figaro szerint az Európai Unió megmentéséhez "mindent újra kell gondolni, a módszert, a célokat és a résztvevőket". A konzervatív lap ugyanakkor úgy véli, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból "nem a világ vége, hanem csak azé az Európai Unióé, amelyet eddig ismertünk".

A kínai lapok ennél is keményebben értékelik a brit döntést, Brexitnek szerintük csak vesztesei vannak, a következmények beláthatatlanok, az Európai Unió nem halogathatja tovább intézményeinek reformját.

"Nagy-Britannia egyet lépett hátra" - írja a Global Times című napilap szerzője, aki szerint Nagy-Britannia kilépése csapás az európai integrációra, és ami történt, az Európa általános hanyatlásának a következménye. Azt írja, a világ központja a múltban az Atlanti-óceán két oldalát jelentette, de ma már inkább a csendes-óceáni térség az: Kelet-Ázsia több évtizedes gazdasági fejlődést tud felmutatni, míg Európa mára "a világ múzeumainak és turisztikai célpontjainak központja" maradt. A döntés a cikk szerint at USA-nak kedvez, ami így könnyebben tudja majd befolyásolni a meggyengült Európát. 

Június 23-án nagyon egyszerű dolog történt: az angolok felkeltek Brüsszel ellen. Vagyis ez formailag népszavazás volt, de a lényegét tekintve népfelkelés.

- írja a Novaja Gazeta című orosz napilapban Julija Latinyina publicista, hozzátéve, hogy a felkelések gazdasági szempontból veszteségesek szoktak lenni és jellemzően az elit ellenállásába ütköznek.

A Vedomosztyi című lap szerint egy megismételt skót függetlenségi népszavazás ezúttal sikerrel járhat, ám az ír sziget egyesítése nem valószínű. Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter, a készülő új gazdasági stratégia kidolgozásának kulcsszereplője, a Stratégiai Fejlesztések Központja alapítvány vezetője a Twitteren azt írta: Nagy-Britanniának az unióból történő kilépését követően az EU a világrangsor második helyéről a harmadikra esik majd vissza a vásárlóerő-paritás alapján számolt GDP alapján. 

Az izraeli média szombati cikkei szerint az izraeli kormány  David Cameront siratja, de nem ejt könnyeket a kilépés miatt. Sőt, egyes elemzések szerint Izrael akár profitálhat is az új helyzetből, mivel több lehetősége lesz a fővárosok között zsonglőrködni, márpedig az egyes országokban külön-külön Jeruzsálemnek kicsit jobb a megítélése, mint az EU központjában. Ezen kívül az is jól jöhet az országnak, hogy rövid távon az EU saját sebeinek nyalogatásával lesz elfoglalva, és kevésbé tud majd koncentrálni a palesztin békefolyamat és a ciszjordániai terjeszkedés ügyeire.

Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

Rovatok