Index Vakbarát Hírportál

Uniós külügyminiszterek: A britek húzzanak el minél előbb

2016. június 25., szombat 15:20

Az Európai Unió elődjének hat alapító tagországa azt szeretné, ha Nagy-Britannia a lehető leghamarabb elkezdené az unióból való kiválás folyamatát - írja az MTI Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a hatok tanácskozása utáni bejelentése alapján. 

"Az a közös álláspontunk, hogy az eljárást mihamarabb el kell kezdeni, hogy ne maradjunk hosszú ideig bizonytalanságban, és hogy koncentrálni tudjunk Európa jövőjére. Tiszteletben tartjuk a népszavazás eredményét, és megértjük, hogy Nagy-Britannia mostantól magára összpontosít, de Nagy-Britannia nem csak magáért felelős. Nekünk pedig meg kell mutatnunk az európaiaknak, hogy Európa fontos, de nem csak fontos, hanem el is tudja végezni a feladatát" - mondta Steinmeier.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter hozzátette: reméli, nem egy "macska-egér játék" kezdődik el. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter felszólította Nagy-Britanniát: gyorsan nevezzen meg egy új miniszterelnököt, hogy a kiválási folyamat elkezdődhessen, szerinte ehhez nincs szükség néhány napnál többre.

Bert Koenders holland külügyminiszer  kijelentette, hogy Európa nem engedhet meg politikai vákuumot. "Ez nem egy megszokott ügymenet lesz, és tempósan kell haladni" - mondta. Belga kollégája, Didier Reynders pedig azt mondta: Európának meg kell válaszolnia a bevándorlással, a biztonsággal és a munkahelyekkel kapcsolatos kérdéseket.

A külügyminiszterek kiadtak egy közös közleményt, miszerint a különböző uniós tagországok nem egyforma elkötelezettséggel akarják a szorosabb európai egységet, ezért meg kell találni a módját annak, hogy ezt jobban tudjuk kezelni. A közlemény szerint az alapító tagok növelni akarják a gazdasági együttműködést, de néhány újabb tagállam tart attól, hogy még többet adjon fel szuverenitásából. "Tudatában vagyunk annak, hogy társadalmaink bizonyos részei elégedetlenek az EU mostani működésével. Nagyon komolyan vesszük ezt, és azon vagyunk, hogy az EU jobban működjön minden állampolgára érdekében" - írják. 

Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

Rovatok