Index Vakbarát Hírportál

Erdogan nem zárta ki a halálbüntetés visszaállítását

2016. július 18., hétfő 18:28

De a döntés a török parlamenté. Az állami hírügynökség szerint hétfőn Akin Öztürk tábornok bevallotta, hogy ő szervezte a múlt pénteki puccsot, magántelevíziók szerint viszont pont az ellenkezőjét mondta.

Erdogan első nyilatkozata a nemzetközi sajtóban

Recep Tayyip Erdogan török államfő a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjút hétfőn, melyben azt mondta, nyílt árulás volt a múlt heti puccskísérlet, és ő maga a halálbüntetés visszaállítása mellett van.

"Természetesen a parlamentnek kell lépéseket tennie, (...) a vezetőknek össze kell gyűlniük, meg kell vitatniuk (a kérdést), (...) én mint elnök jóvá fogok hagyni minden döntést, amely a parlamentből jön" - mondta.

"Az emberek azt kérdezik, miért kellene benn tartaniuk és élelmezniük őket a börtönökben a következő években" - idézi az elnököt az MTI, aki szerint népe gyors befejezést akar, "mert az emberek hozzátartozóikat, szomszédaikat, gyerekeiket vesztették el, és szenvednek." 

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és több más vezető európai politikus viszont hétfőn jelezték: ha visszaállítják a halálbüntetést, Törökország nem csatlakozhat az Európai Unióhoz. 

A puccs nyomán több ezer embert vettek őrizetbe, köztük 103 tábornokot és admirálist, ami a tábornoki kar mintegy harmada.

Kérik Gülen kiadatását

A török elnök azt is közölte, hogy rövidesen hivatalosan kérni fogják az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását. Gülen korábban Erdogan barátja volt, de az évek során fokozatosan szembekerült korábbi szövetségesével.

Az esetleges amerikai elutasításról Erdogan úgy vélekedett, hogy "van kölcsönös kiadatási egyezményünk". Gülen tagadja, hogy köze lenne a pénteki puccskísérlethez.

Az amerikai külügyminisztérium nem sokkal később közölte: nem vizsgálták, hogy Gülennek volt-e köze a törökországi eseményekhez, és "amennyire tudják", a hitszónok békés életet él Pennsylvaniában. A Fehér Ház azt is tudatta: "ha és amikor" megkapják a kiadatási kérvényt Törökországtól, össze fogják vetni a kiadatási egyezménnyel.

Elletmondó hírek Öztürk tábornok szerepéről

Az Anadolu állami hírügynökség idézi a tábornok szavait, aki a kihallgatóinak azt mondta, puccsot szeretett volna végrehajtani a jelenlegi török vezetés ellen.

A 64 éves Akin Öztürk (a kép bal oldalán) 2013 és 2015 között vezette a török légierőt, arcán és felsőtestén horzsolásokkal és bekötözött füllel jelent meg hétfőn egy ankarai törvényszéken 26 másik tábornokkal és admirálissal együtt, ahol zárt ajtók mögött folytak a tárgyalások. Nem tudni, Öztürk rendelkezett-e jogi képviselővel, de az Anadolu szerint azt mondta, ő vezette az elfuserált puccskísérletet.

Ezzel szemben az MTI idézi azt is, hogy a Habertürk és az NTV török televízió Öztürknek az ügyészség előtt elmondott vallomására hivatkozva arról számoltak be, a parancsnok tagadta, hogy köze lett volna az eseményekhez. "Nem én vagyok az, aki megtervezte vagy levezényelte a július 15-i puccskísérletet, és nem tudom, ki tehette" - idézte az NTV a vallomást.

Korábban már írtunk arról, hogy a török kormányerők fokozott figyelemmel vizsgálják át a légibázisokat. Arról pedig, hogy valójában ki járhatott jól a török puccsal, itt olvasható cikkünk.

A hétfői nap eseményei Törökországban:

Hétfőn is folytatódnak a megtorlások, és ma az EU bővítésügyi biztosa már arról beszélt, a gyors és szervezett megtorlás arra utal, hogy Erdogan elnöknek már korábban is volt egy listája a nevekkel. Az EU és az Egyesült Államok is figyelmeztették Törökországot az agresszív tisztogatás miatt.

Ugyancsak hétfőn hárommillió közalkalmazott éves szabadságát függesztették fel, illetve ismeretlen támadók fejbe lőtték Isztambul egyik kerületi alpolgármesterét, de ez utóbbi merényletnek még nem tudni, van-e köze a puccskísérlethez.

Rovatok