Index Vakbarát Hírportál

37 fokos kánikulában lőtték ki az aleppói vízellátást, az ENSZ katasztrófajelzést adott ki

2016. augusztus 9., kedd 13:02

Vészfelhívást adott ki kedden az ENSZ az aleppói harcok miatt: a világszervezet azonnali fegyverszünetre szólította fel a harcoló feleket, mivel értesülései szerint Szíria egykor legnagyobb városában és környékén

csaknem kétmillió embert fenyegető humanitárius katasztrófa készülődik.


Miközben ugyanis a nappali átlaghőmérséklet ebben a hónapban még nem süllyedt 35 fok alá (a múlt héten végig 40 fok volt), Aleppó vízvezetékeit és elektromos hálózatát olyan sérülések érték, melyek miatt százezrek maradtak víz és áram nélkül a tikkasztó melegben. A meleg és a vízhiány különösen a gyerekeket és az öregeket fenyegeti.

A város 2012-ben szakadt ketté egy nyugati, kormányellenőrzés alatt álló, illetve egy keleti, ellenzéki részre (ehhez jön még egy kurdok által tartott negyed is). A fél éve fellángolt harcok jelenlegi állása alapján a kormányoldalon nagyjából 1,5 millió, az ellenzéki oldalon nagyjából 300 ezer civil lakos élhet.

Ahogy arról beszámoltunk, július végén az orosz és iráni támogatással harcoló Aszad elnök csapatai teljesen bekerítették a várost, a múlt hétvégén azonban a szervezetileg is átalakított ellenzéki frontnak – melyek nagy részét iszlamista milíciák adják – sikerült áttörnie az ostromgyűrűt. És hamarosan kezdődik az ostrom harmadik fázisa: a jól értesült Emberi Jogok Szíriai Központja al-Dzsazírának nyilatkozó vezetője szerint a szíriai vezérkar 3000 milicistát vezényelt a város alá, hogy megállítsák az ellenzéki előrenyomulást.

 Az Amnesty International már július végén is arra figyelmeztetett, hogy alig két hétre elég az élelmiszer-tartalék, és már csak kéthavi gyógyszer maradt a kórházakban. Nos, a két hét anélkül telt le, hogy sikerült volna létrehozni az oroszok által meghirdetett humanitárius folyosókat, melyeken a lakosok el tudták volna hagyni a háborús zónát, a gyógyszertartalék egy részét pedig pont az oroszok semmisítették meg a kórházakat célzó terrorbombázásaikkal. A város nyugati, kormányellenőrzés alatt álló része némiképp könnyebb helyzetben van, hiszen oda hétfőn sikerült egy teherautó-konvojnyi élelmiszert bejuttatni – az iszlamista erők ágyú- és rakétavető-tüze kíséretében.

Rovatok