Index Vakbarát Hírportál

Mélyponton az amerikai-orosz viszony a téves szíriai bombázás után

2016. szeptember 18., vasárnap 14:50

Miután az amerikai légierő elismerte, hogy szombaton tévedésből Aszad katonáit bombázták le az Iszlám Állam egységei helyett, fagypont-közelbe jutottak az egyébként is rossz kapcsolatok az Egyesült Államok és Oroszország között. A lehető legrosszabbkor: most nagyon kétséges lett a tűzszünet és a közös katonai fellépés jövője.

Legalább 62 szíriai katona halt meg az amerikai légicsapásban Deir al-Zournál szombaton, amikor az amerikaiak az Aszad kormányzata iránt hűséges állami hadsereg alakulatait vette célba az Iszlám Állam helyett. A tragikus tévedést az Egyesült Államok már hivatalosan is elismerte, és azt hangsúlyozzák, hogy a bombázást azonnal beszüntették, amikor az oroszok közölték velük, hogy rossz célpontot választottak.

Aszad csapatainak bombázása miatt az oroszok az ENSZ Biztonsági Tanácsához is fordultak, ahol súlyos diplomáciai feszültség alakult ki az amerikaiakkal, annyira, hogy mindkét küldöttség kivonult a másik felszólalásáról. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet arról beszélt, hogy az amerikai támadás miatt most nagyon kérdésessé vált a szíriai amerikai-orosz megállapodás sorsa. Az Egyesült Államok ugyan sajnálkozását fejezte ki az emberéletek nem szándékos kioltása miatt, de egyúttal igyekeztek visszavágni az őket keményen bíráló oroszoknak. Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet szerint Oroszország csak azért hívta össze a BT rendkívüli ülését, hogy cinikus és álszent módon könnyű pontokat szerezzen az USA-val szemben, ez pedig súlyos felelőtlenség a szíriai rendezés szempontjából

Alig pár napja, hétfőn lépett életbe az amerikaiak és az oroszok által közösen kezdeményezett tűzszünet, de a gyakorlatban ennek a megvalósítása egyelőre csak részleges, és nagyon bizonytalan a jövője. A megállapodás szerint beszüntetik a fegyveres ellenzék és a kormánycsapatok közötti harcokat, de a dzsihadistákkal nincs megállapodás, velük és ellenük továbbra is tart formálisan is a háború. Az egyezség szerint 48 óránként megvizsgálják, hogy működik-e a tűzszünet, és ha kitart addig, egy hét után (vagyis elvileg most hétfőn) az amerikai és az orosz csapatok közösen is támadni fogják az Iszlám Államot és az Al-Nuszra Front utódszervezetét. Ez lenne a II. világháború óta az első együttes amerikai-orosz katonai akció a világban.

A szombati, tévesnek mondott amerikai bombázás az orosz diplomácia szerint ezt súlyosan veszélyezteti, és Samantha Power nyilatkozata is csak rossz irányba visz szerintük.

Az sem világos, hogy az Egyesült Államok miért bombázott egyáltalán ebben a kelet-szíriai térségben. Deir al-Zour közelében az Iszlám Állam Aszad hadseregével áll szemben, az amerikaiak pedig idáig soha nem támogatták közvetlenül Aszadot; ők csak olyan frontvonalaknál nyújtottak támogatást az Iszlám Állam ellen, ahol szír ellenzéki erők vagy kurd csapatok álltak a másik oldalon.

Most a szír kormány és velük együtt az oroszok azt állítják, hogy a bombatámadás azt bizonyítja, hogy az USA valójában az Iszlám Államot segíti. Korábban nem volt olyan megerősített hír, hogy az amerikaiak Aszad erőit támadták volna, és az USA most is határozottan tagadja a szándékosságot.

A támadásnak az első jelentésekben foglaltaknál több áldozata is lehet: a Syrian Observatory for Human Rights nevű civil szervezet szerint minimum 90 szír katona halt meg az elhibázott amerikai akcióban.

Rovatok