Index Vakbarát Hírportál

USA: Orosz gépek bombázták le az aleppói segélykonvojt

2016. szeptember 21., szerda 07:21

Az Egyesült Államok szerint orosz gépek bombázták le hétfőn a szíriai Aleppóba tartó konvojt, mely 78 ezer, ostrom alatt álló embernek vitt volna segélyszállítmányokat. a Fehér Ház közleménye szerint

Óriási humanitárius katasztrófa történt.

A BBC pár részletet is megtudott amerikai illetékesektől. Az USA felderítése két orosz Szu-24-es gépet észlelt, melyek bombákat dobtak le a kamionokra. A konvojt alkotó 31 teherautóból 18 megrongálódott a légicsapásban, és a segélyszállítmány nagy része megsemmisült. Néhány bomba jutott a vörös félhold Urm al-Kubra-i raktárára is. Az ENSZ a támadást követően minden segélyszállítmányt leállított, a polgárháború pedig újból fellángolt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint nem ők és nem is az általuk támogatott szíriai légierő volt a tettes. Érvelésük szerint a teherautók sérülésein látszik, hogy nem is légibombák robbanásaitól származnak. Az oroszok valószínűleg azért hangsúlyozzák, hogy - a szemtanúk beszámolói ellenére - nem légicsapás okozhatta a konvoj pusztulását, mivel a szíriai ellenzéki milíciák nulla darab harci repülőgéppel rendelkeznek, ellenben több tüzérségi ütegük is van Aleppó körül. 

Az Aszad-rezsim és a rezsimet 2015 ősze óta katonai erővel is támogató orosz légierő számláján már jónéhány civil célpont elleni támadás szerepel. A légicsapások során rutinszerűen vetnek be kazettás bombákat és hordóbombákat (ezek csavarokkal, repeszekkel megtöltött barkács-robbanószerek), illetve tudatosan rombolják a civil infrastruktúrát -  Aleppó kórházait például 2015-2016 folyamán szisztematikusan megsemmisítették.

A légicsapás egyébként lehet, hogy bizarr megtorlás volt arra az amerikai bombázásra, mely az Iszlám Állam deiz-ezzóri állásai helyett véletlenül a velük harcoló szír kormánycsapatokat szórta meg, csaknem 100 katona halálát eredményezve.

Rovatok