Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálóbírák döntenek a francia elnökjelölt ügyéről

2017. február 25., szombat 00:03

Független vizsgálóbírók fognak eljárni és az esetleges vádemelésről dönteni Francois Fillon családtagjainak állítólagos fiktív parlamenti állásai ügyében - közölte péntek este a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészségre hivatkozva az MTI.

Fillon, a francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, hónapokkal korábban került nehéz helyzetbe, mikor azzal vádolták, hogy feleségét és gyermekeit is illegálisan dogoztatta asszisztensi és egyéb pozíciókban.

A vádhatóság közleménye szerint az elnökjelölt ügyében lezárult a nyomozás, amely alapján 

eljárás indult közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával.

Francois Fillon egy hete jelezte: akkor sem lép vissza az elnökjelöltségtől, ha eljárás indul ellene.

Az igazságszolgáltatásnak két lehetősége volt: a vizsgálat lezárása után a Fillon család tagjait közvetlenül büntetőbíróság elé küldeni vagy pedig a politikai kockázatok miatt független vizsgálóbírókat felkérni az eljárás lefolytatására a vádemelés előtt. A vizsgálóbírók mostantól bármikor beidézhetik Fillont, hogy ismertessék vele a vádemelést.

A francia parlament február 16-án fogadott el egy jövő héten életbe lépő törvényjavaslatot, amely alapján a vonatkozó bűncselekmények egy része elévülhet. Az ügyészség közleményében ezzel indokolta az eljárás azonnali megindítását.  

A botrány egy hónappal ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillon a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint. Arról, hogy mire lehet számítani a szavazáson itt lehet bővebben olvasni.

Rovatok