Index Vakbarát Hírportál

Merkel kiakadt Erdogan nácizásán

2017. március 9., csütörtök 10:25

Angela Merkel német kancellár szerint tolerálhatatlan, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök a nácikéhoz hasonlította a mai Németországot – írja az AP hírügynökség.

Erdogan múlt vasárnap egy isztambuli rendezvényen mondta el a német kormány felváborodását is kiváltó, megjegyzéseit:

Németország letért a demokrácia útjáról. Jelenlegi eljárásmódjának semmi köze a demokráciához, sőt az a náci rezsiméhez hasonlítható.

Merkel erre reagálva mondta csütörtökön a német parlamentben, hogy Erdogan szavai "szomorúak és hihetetlenül félrementek", és semmivel sem igazolhatók. A kancellár szerint "nem fogjuk engedni a nácik áldozatainak trivializálását" az ilyen összehasonlításokkal.

A menekültválság és a tavaly nyári törökországi puccs meghiúsulása utáni megtorlások miatt a viszony a két ország között már hosszú ideje feszült, erre tett rá egy újabb lapáttal Erdogan nácizása. A kiélezett helyzetet jelzi az is, hogy a helyi német hatóságok hétfőn határozatlan időre lemondták Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszternek Hamburgban tervezett népszavazási kampánygyűlését, névlegesen azért, mert a rendezvénycsarnokból állítólag hiányzik a tűzjelző rendszer. Cavusoglu az Erdogan kezében még nagyobb hatalmat adó törökországi elnöki rendszer népszavazása miatt kampányolt volna a szavazásra jogosult németországi töröknél.

Rovatok