Index Vakbarát Hírportál

Trump katonai válaszlépésen is gondolkozik a vegyifegyver-támadás miatt

2017. április 6., csütörtök 19:12 | aznap frissítve

 Donald Trump arról beszélt az amerikai kongresszus több tagjának (az nem derült ki, hogy szenátoroknak, vagy képviselőknek), hogy mérlegeli a katonai válaszlépés lehetőségét is a héten elkövetett vegyifegyver-támadás miatt, írja egy forrására hivatkozva a CNN.

A forrás szerint Trump még nem döntött, de a lehetséges lépésekről egyeztet James Mattis védelmi miniszterrel, akinek a véleménye döntő lesz majd. Tisztviselők szerint a Pentagonnak régóta van terve a szíriai vegyi fegyverek kiiktatására, és ezeket be is mutatták a kormányzatnak. Az NPR később azt jelentette forrásaira hivatkozva, hogy a Fehér Ház már részletes megbeszéléseket folytat a Pentagonnal egy katonai csapásról.

Trump csütörtökön Floridába repült, ahol fogadja Hszi Csinping kínai elnököt. Trump és Mattis várhatóan Floridában vitatja meg a szíriai helyzetet és dönt az esetleges katonai lépésekről.

Trump az elnöki különgépen vele utazó riportereknek annyit mondott, hogy nem beszélt katonai csapásról kongresszusi politikusokkal. Azt is hozzátette viszont, hogy ami Szíriában történt, az tragédia az emberiségnek, Bassár el-Aszad irányítja az eseményeket,

valaminek pedig történnie kell.

A Hszit Floridában fogadó Rex Tillerson külügyminiszter azt mondta, hogy Aszad felelőssége vitathatatlan, és Oroszországnak át kellene gondolnia a damaszkuszi rezsim támogatását. Tillerson néhány napja még azt mondta, a politikai realitás, hogy Aszad maradjon, most viszont már arra utalt, hogy nem vezetheti a szíriai népet.

Trump szerdán, a jordán királlyal tartott közös sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a több mint 70 áldozatot követelő támadás túlment minden határon, és teljesen más szemmel néz ezentúl Szíriára és Bassár el-Aszad rezsimjére.

John McCain, a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottságának elnöke, valamint Lindsey Graham szenátor is közös nyilatkozatban sürgetett katonai fellépést. Mint írták, egyetértenek Trumppal, hogy Aszad átlépett egy határt. McCain szerint nem szabadna hagyni, hogy a szíriai vadászbombázók a levegőbe szállhassanak.

Megszólalt Recep Tayyip Erdogan török elnök is, aki azt reméli, hogy Trump a katonai beavatkozás mellett dönt. Mint mondta, ha ez megtörténik, akkor Törökország kész szerepet vállalni.

A legesélyesebb francia elnökjelölt, Emmanuel Macron is arról beszélt, ha beigazolódna, hogy Aszad vegyi fegyvert vetett be, akkor azt ENSZ felhatalmazású katonai akciónak kell követnie.

Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia, az ENSZ Biztonsági Tanácsának három állandó tagja azt követeli, hogy sürgősen szavazzanak a feltételezett szíriai vegyifegyver-támadás ügyében vizsgálatot követelő határozattervezetükről. Oroszország azonban eddig minden Aszadot érintő BT-tervezetet megvétózott.

Kedden este az eddigi adatok szerint hetvenketten meghaltak, köztük húsz gyerek, amikor brutális támadás érte az északi Idlib tartományban lévő várost. A felelősséget egyik harcoló fél sem vállalta. Az egész világ megdöbbent a képeken, amiket a kórházakban készítettek a lázadókkal szimpatizáló médiaközpont munkatársai. A boncolás is igazolta azóta, hogy vegyi fegyvert vetettek be a civilek ellen.

Rovatok