Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Charles Manson, Amerika leghírhedtebb szektavezére és tömeggyilkosa

2017. november 20., hétfő 07:13 | aznap frissítve

Egy januári kórházi kitérő után november elején újra leromlott az egészsége, majd helyi idő szerint vasárnap este meghalt Charles Manson egykori szektavezér. A hírhedt Sharon Tate-gyilkosság kitervelőjeként és irányítójaként is ismert Manson haláláról a TMZ számolt be Tate testvérére hivatkozva.

Manson 83 éves volt, 1971 óta ült börtönben. Főként nőkből álló, drog- és szexközpontú kaliforniai szektájával, őrült képzelgéseivel, zeneimádatával, hollywoodi véres mészárlásaival az elmúlt évtizedek egyik leghírhedtebb gyilkosává vált, aki a popkultúrára is nagy hatással volt.

Nehéz gyerekkor

A hatvanas évek végén elkövetett ámokfutása nem volt előzmény nélküli: a kis Charlie a családtagjai utólagos elmondása szerint agresszív és manipulatív volt, már első osztályban rávette osztálytársait arra, hogy támadják meg azokat a gyerekeket, akit ő nem bírt. Folyamatosan hazudozott, másokra kente a saját hülyeségeit, odavolt a fegyverekért és késekért, hétévesen pedig egy sarlóval támadt rá unokatestvérére.

Volt honnan merítenie: amikor Manson ötéves volt, az akkor még csak 21 éves anyját és anyjának bátyját rablásért börtönre ítélték, ezalatt Manson a közeli kisvárosban a rokonoknál lakott, és látogatta őt. Rühellte, hogy templomba kell járnia, de imádott énekelni. Szabadulásakor anyja magához vette, lepukkant hotelszobákban laktak, majd sikertelenül próbálta örökbe adni.

A 13 éves Manson ekkor bűnözni kezdett, betöréseket és rablásokat követett el, autót lopott, úgyhogy fiatalkorúak börtönébe, majd egyre szigorúbban őrzött börtönökbe került, ahonnan csak kisebb-nagyobb megszakításokra jött ki. Anyjával megromlott a kapcsolata, felnőttként már borzasztó gyerekkorról beszélt Manson. 1955-ben egy ilyen szabadon töltött időszakban megházasodott, és mialatt ő a rácsok mögött volt, gyermeke született.

Később elvált és egyéb piti bűnök elkövetése mellett prostituáltakat kezdett futtatni, egyikükkel össze is házasodott. Tőle született meg a második gyereke, de újra börtönbe került.

1967-es szabadulásakor a 32 éves Charles Manson egy kétszeresen elvált ember volt, aki élete felét a hűvösön töltötte.

Ezután koldulásból élt San Franciscóban, kialakított egy kommunát sok fiatal nővel, hippinek, majd gurunak nevezte magát, és különböző kisegyházak tanításaiból kikeverte magának a saját zavaros filozófiáját, amely szerint ő egyszerre a Sátán és Krisztus, a követői pedig az első keresztények reinkarnációi. Ők együtt a Manson Családnak nevezik magukat. Ekkortájt született az egyik hívétől újabb, immár a harmadik gyereke.

1968-ben a Beach Boys dobosa, Dennis Wilson felvett két stoppoló "Manson-lányt", és elvitte őket az úticéljukhoz. Később megint találkozott velük, ekkor már a Los Angeles-i házába vitte őket.

Ez a pillanat alapozta meg a korábban a börtönben is gitározgató és zenélgető Manson következő éveit, és a hozzá köthető hírhedt gyilkosságokat.

Másnap már maga Manson üdvözölte a stúdióból hazatérő zenészt a ház előtt, amelybe addigra már 12 szektatag költözött be. Mansonék teljesen belakták a házat, persze az őket imádó Wilson pénzén. A zenész bemutatta Mansonékat több művészhaverjának és a testvéreinek is, akikkel közösen számokat is írtak és rögzítettek, például azt a Cease to Existet, amit Never Learn Not to Love címmel később a Beach Boys újra felvesz

Amikor Manson ezen verekedésbe torkollóan összeveszett Wilsonnal, a zenész elköltözött, majd a menedzser kidobta a "Családot" a házból. Ekkor a Spahn-farmra költözött a szekta. Hogy ott lakhassanak, a 80 éves tulajdonosnak a főnök utasítására szexszel fizetett az egyik Manson-lány. Manson ekkortájt szeretett bele a Beatles frissen megjelenő White Albumába, és azt hangoztatta, hogy a Helter Skelter című szám valójában egy feketék miatt kitörő apokaliptikus faji háborút vetít előre a rasszista és nem rasszista fehérek között.

Manson akkoriban egy olyan lemezt akart csinálni, ami ezt a jóslatot majd be is váltja, és valóban káoszt okoz. A házában kereste fel Terry Melchert 69 márciusában, nem tudván, hogy a házat már nem ő bérli, hanem Sharon Tate színésznő és Roman Polanski filmrendező. Rövid szóváltás után Manson távozott.

Axl Rose-tól a Kasabianon át Marilyn Mansonig

Manson a popkultúrában is megkerülhetetlen: 1970 júniusában az ő arcképével a címlapján jelent meg a Rolling Stone magazin, a neve alatti felirat pedig a legveszélyesebb élő emberként hirdette a gyilkost. Róla és a hozzá köthető gyilkosságokról több könyv, dokumentum- és játékfilm is megjelent: a Mansont elítéltető ügyész, Vincent Bugliosi és Curt Gentry Helter Skelter című könyve például bestsellerré vált, ennek nyomán két azonos című tévéfilm is forgott, egy 1976-os és egy 2004-es, utóbbiban a Lostból és a Ryan közlegény megmentéséből (Upham tizedes) is ismert Jeremy Davies alakította remekül a sorozatgyilkost. De Manson alakja feltűnt például a South Parkban, valamint az X-akták Fox Mulder ügynökeként megismert David Duchovny 2015-ben induló sorozatában, az Aquariusban is (itt Gethin Anthony alakította), a rendkívül népszerű Grand Theft Auto videójáték-sorozat ötödik részében pedig egy bizarr easter egg kötődik a nevéhez.

Megkerülhetetlenségét jelzi, hogy Marilyn Manson az ő és Marilyn Monroe nevéből rakta össze művésznevét, a Szigetet már többször is megjárt Kasabian pedig az egyik Manson-lány, Linda Kasabian után nevezte el magát. Marilyn Manson ráadásul az 1994-es Portrait of an American Family című albumának utolsó előtti, My Monkey című számában Charles Manson egyik számából, a Mechanical Manből emelt át sorokat.

Manson LIE: The Love and Terror Cult albumának az a Phil Kaufman volt a producere, aki olyan nevekkel is dolgozott, mint a Rolling Stones, Joe Cocker vagy Frank Zappa, egyébként pedig Mick Jagger és akkori barátnője, Marianne Faithfull sofőrjeként és asszisztenseként kezdte zenei karrierjét a Beggars Banquet keverése alatt. Kaufman a börtönben ismerte meg Mansont, akinek debütalbumát mintegy kétezer példányban jelentette meg, de alig háromszáz fogyott el belőle.

Az album nyitószáma, a Look at Your Game, Girl a Guns N' Roses 1993-as The Spaghetti Incident? című feldolgozáslemezén is helyet kapott, igaz, az album végén, rejtett számként. A felvétel Axl Rose nyomására került rá a korongra, és nagy vitákat váltott ki, de végül rajtamaradt a lemezen. De nemcsak a Manson-portés pólóban gyakran fellépő Axl Rose dolgozott fel Manson-számot, hanem például a fellépésein rendszeresen a színpadra szaró, majd azzal a közönséget hajigáló GG Allin is – az ő választása a Garbage Dump című dalra esett. A Home Is Where You're Happy című számot a Lemonheads és Devendra Banhart is újraértelmezte, míg az Arkansas a tavaly végre Magyarországon is koncertező Brian Jonestown Massacre 1999-es EP-jére került rá. A frontember, Anton Newcombe bevallottan nagy tisztelője Manson számainak, állítólag még zenéltek is együtt.

Melcher 1969 első felében (a források írnak áprilist, májust és júniust is) meglátogatta Mansont a farmján, mert egy tehetségeket felkutató munkatársa beajánlotta a szektavezért egy meghallgatásra. Melcher meg is hallgatta Mansont, de nem adott szerződést neki.

Ekkor gyorsultak fel a dolgok:

Augusztus 9-én és 10-én pedig Manson utasítására a "családtagok" elkövették a leghírhedtebb gyilkosságsorozatukat.

A producer Melcher egykori otthonába betörtek, és megöltek mindenkit, aki ott volt. A nyolc hónapos terhes Sharon Tate színésznő és négy másik ember lesz a véres, összesen 102 késszúrással járó mészárlás áldozata (Polanski ekkor külföldön forgatott). A gyilkosok vérrel a pig (disznó) szót írják a bejárati ajtóra. Egy nappal később a LaBianca házaspárt gyilkolták meg találomra, egy előző évi házibuli színhelyének szomszédságában, itt a Halál a disznókra, és (hibásan) a Healter Skeltert írták fel vérrel.

Pár héttel a Tate-gyilkosság után a farmon Manson és társa, Bruce Davis megöltek egy kaszkadőrt, Donald Shea-t , mert azt hitték, köpött a rendőröknek.

A nyomozók bénázással indítottak, például kijelentették, hogy nincs összefüggés a Tate- és a LaBianca-gyilkosság között, majd Mansont autólopás miatt tartóztatták le, és nem kötötték össze a mészárlással, de aztán – főleg véletlenül elejtett és kifecsegett vallomások alapján – lassan összeállt nekik a kép, és felderítették az ügyet, így 1970 nyarán elkezdődött a tárgyalássorozat.

Manson a bíróságon egy homlokába karcolt x-szel jelent meg, mert szerinte ő egy nem megfelelő, inkompetens szereplő ebben az ügyben, aki "kiikszelte magát a világból". A "családtagok" ugyanígy tesznek, később egyébként az ikszet horogkeresztté alakítja Manson. A szektavezér folyamatosan megzavarja a tárgyalást,

A tárgyalássorozat közben kiadták a lemezét "Lie: The Love and Terror Cult" (kb. "Hazugság: A szerelem és terror szektája") címmel, hogy ebből fedezzék a perköltséget.

1970 novemberében Manson vallomást tett, egy órán át beszélt, és a zenére fogott mindent, szerinte a zene bátorítja a fiatalokat, hogy a rendszer ellen forduljanak, nem ő.

1971 januárjában bűnösnek találták őt és társait, három nőt – Suzan Atkinst, Patricia Krenwinkelt és Leslie Van Houtent.

A vádnak sokat segített a Családból kiugrott Paul Watkins és a mészárlásoknál sofőrködő, de saját kezével nem gyilkoló Linda Kasabian vallomása. Márciusban az esküdtszék halálbüntetést állapított meg, áprilisban a bíró is halálra ítélte őket, Charles Watson egy külön tárgyaláson ugyanezt az ítéletet kapta. A kaliforniai törvények változása miatt nem sokkal később mindannyiuk halálbüntetése automatikusan életfogytiglanra változott. Mansont később a Hinman- és a Shea-gyilkosságokért is elítélték.

Kivel mi van most?

Suzan Atkins 2009-ben, a börtönben halt meg miután agytumort diagnosztizáltak nála.

Patricia Krenwinkel börtönben van, az egyik feltételes szabadonbocsátási meghallgatásán arra a kérdésre, ki a legfontosabb neki, azt mondta, "én".

Leslie Van Houten is börtönben van, ő régen megtagadta Mansont, és megbánta bűneit. 

Charles Watson szintén börtönben ül, a Tate család a nyolcvanas években kétmillió aláírást gyűjtött össze, hogy maradjon is itt.

Bruce Davis életfogytig tartó büntetését tölti. 

Lynette Fromme 34 év után, 2009-ben szabadult feltételesen.

Paul Watkins polgári életet élt, 1990-ben leukémiában halt meg.

A szekta később is gyilkolt. 72-ben egy 26 éves vietnami veteránt és feleségét ölte meg négy "családtag". 1975-ben Lynette Fromme – az a nő, aki a farm tulajdonosával szexelt Manson parancsára, hogy ingyen ott lakhassanak – megpróbálta megölni Gerald Ford amerikai elnököt.

Manson a börtönből is irányította a nőket: az általa alapított Szivárvány Rendjének lettek a tagjai, és tilos volt nekik a szex és a drogok is. A hetvenes években ő és a Család rövid ideig az Árja Testvériséggel próbálja szorosabbra fűzni a kapcsolatot, de aztán elhal a közeledés.

Az 1989-ig a San Quentinben, azóta a kaliforniai Corcoran börtönben ült, teljesen őrült Manson szabadlábra helyezési kérvényét mindvégig elutasították. Ezt a felvételt nézvén nem is csoda. Megkérdezik tőle, ki ő valójában. A válasz előtti kis produkciót látni kell, azt mondja egyébként, hogy "Senki. Egy senki vagyok. Egy csavargó, egy csöves, egy hobó, egy tehervagon, kannásbor. Egy borotva, ha túl közel jössz").

Itt pedig összegyűjtötték pár teljesen elmebeteg megnyilvánulását, egyebek mellett arra a kérdésre, őrült-e, azt feleli: régen még jelentett valamit, hogy valaki őrült, de ma már mindenki az.

2007-ben egyébként azzal az indoklással utasították el a szabadlábra helyezését (magát a meghallgatást itt nézheti meg), hogy

ésszerűtlen fenyegetést jelent mások számára, és kárt okozhat bárkinek, akivel csak kapcsolatba kerül.

Utoljára – tizenkettedszerre – 2012-ben tartottak meghallgatást, amin ő nem vett részt. A következő 2027-ben lett volna.

2013-ban a Rolling Stone-nak mesélt a börtönéletről. A cikk szerint egy 25 éves nővel jött össze, és esküvőt tervezgettek, miközben Manson azt állította, hogy amúgy biszex. Az esküvői terv végül bizarr fordulatot vett, egy amerikai bulvárlap szerint kiderült, hogy a nő csak Manson hullájára utazott, hogy majd mutogathassa, úgyhogy nem is lett az egészből semmi.

A 2013-as cikk szerint mindenesetre a sorozatgyilkos Manson hétköznapjai főleg alvással, evéssel, sétával teltek, habár sakkozni is szeretett. Takarodó háromnegyed kilenckor volt. A cikk szerint Mansonnak kiváltságok is jártak a rácsok mögött, például látogatói társaságában nassolhatott, bárkit felhívhatott telefonon, az egyetlen feltétel, hogy legfeljebb 15 percig beszélhetett.

Rovatok