Index Vakbarát Hírportál

Mégsem Martin Schulz lesz a német külügyminiszter

2018. február 9., péntek 14:18 | aznap frissítve

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke pénteken délután bejelentette:  mégsem lesz külügyminiszter az új német kormányban.

A Spiegel úgy tudja: a párton belül nagy ellenkezést váltott ki, hogy ő vezetné a külügyi tárcát a most alakuló új német nagykoalícióban. A Bild szerint az SPD vezetése és a legbefolyásosabbnak számító észak-rajna-vesztfáliai pártszervezet ultimátumot adott neki, hogy péntek délutánig jelentse be visszalépését a posztról. 

Amikor Schulz szerdán bejelentette, hogy ő lesz a külügyminiszter, azt a pártban sokan Sigmar Gabriel eddigi külügyminiszter és alkancellár elleni puccsként értelmezték. Sigmar Gabriel szószegéssel vádolta meg Schulzot, de nem konkretizálta, hogy milyen ígéretét szegte meg a pártelnök. 

A pártban attól tartottak, hogy a Schulz személye körüli vita veszélyezteti azt a pártszavazást, amin az SPD több mint 460 ezer tagjának kell véleményt mondania az újabb nagykoalícióban való részvételről. Schulz péntek délután a Twitteren azt írta: "Mindannyian az országban élő emberekért politizálunk. Ez azt is jelenti, hogy személyes ambícióimat a párt érdekei mögé helyezem".  

Schulz öt évig volt az Európai Parlament elnöke. Megbízatása lejárta után tavaly márciusban a gyengélkedő SPD elnökévé választották. Kezdetben jelentősen tudta növelni a párt támogatottságát, az SPD azonban a tavaly szeptemberi választásokon történelmének legrosszabb eredményét érte el. 

Martin Schulz ezután kijelentette: semmiképpen nem kívánnak tovább együtt kormányozni az Angela Merkel által vezetett kereszténydemokratákkal, a szociáldemokratáknak ellenzékben kell megerősödniük. 

Miután azonban Merkel első koalíciós tárgyalásai megfeneklettek, a szociáldemokraták tagsága és vezetése Schulzcal szemben mégis úgy döntött, hogy készek egy új nagykoalícióra. Ezután már Schulz is ezt képviselte, de a párt népszerűsége ezután még tovább romlott. Januári felmérések azt mutatták: a németek többsége nem szeretné, hogy Schulz legyen az alkancellár a következő kormányban.

A párton belül már korábban felmerült, hogy Martin Schulznak le kellene vonnia a konzekvenciákat a párt rossz választási szereplése és az elmúlt hónapokban tanúsított fordulata miatt. Schulz feltehetően a pártelnöki posztról is távozik, legalábbis a külügyminiszterségéről szóló szerdai bejelentés után a német sajtó azt írta: Andrea Nahles veszi át a párt vezetését.    

Martin Schulz már az EP elnökeként is Orbán Viktor egyik legnagyobb nemzetközi bírálója volt. Legutóbb januárban kelt ki amiatt, hogy Magyarország nem hajlandó befogadni menekülteket, de közben az uniós támogatások  egyik  legfőbb haszonélvezője.  Külügyminiszterként is erre lehetett volna számítani tőle, ami nem javította volna a magyar kormány pozícióját az EU-ban. 

 

Rovatok