Index Vakbarát Hírportál

10 százalékkal esett vissza Hessenben Merkel pártja

2018. október 28., vasárnap 18:05 | aznap frissítve

A cikk indulásakor az exit poll eredményeket használtuk. Azóta elkezdték feldolgozni az adatokat. A német közvélemény-kutató intézetek a részeredmények alapján közölnek folyamatosan frissülő becsléseket a várható végeredményre.

Nincs meg a többség

Tartományi választásokat tartottak a Németország nyugati részén fekvő, 6,2 millió lakosú Hessenben. Hessen az egyik legfejlettebb és leggazdagabb tartomány. A GDP-je 15 százalékkal áll a német országos átlag felett, itt van a fontos pénzügyi központ, Frankfurt. A választáson 4,4 millióan vehettek részt, 52 százalékuk nő, 35 százalékuk 60 év feletti. A részvétel (67,5 százalék) alacsonyabb volt, mint 2013-ban (73,2 százalék). A tartományi parlamentben most 110 mandátum van, de ez a szám a választási arányoktól függően változhat. 

A részeredmények alapján becsült végeredmény alapján az eddig kormányzó CDU-Zöldek koalíciónak nem lenne meg, vagy csak nagyon szűkös többsége lehet a tartományi parlamentben: épp a mandátumok felét szerezhetik meg. Ha koalíciós társnak bevennék a most jól szereplő liberális pártot (FDP), biztos többséggel folytathatnák a kormányzást.

Az SPD rossz szereplése miatt a másik lehetséges koalíciónak sem lenne meg a többsége: a Zöldek, az SPD és a Baloldal együtt nem szerezte meg a mandátumok felét.  

CDU, SPD: Végre be kell fejezni a vitákat a nagykoalícióban

A CDU főtitkára, a Merkel legfőbb bizalmasának számító Annegret Kamp-Karrenbauer a választási előrejelzéseket úgy értékelte: fájdalmas veszteségeket szenvedett a CDU, de a választók Hessenben egyértelmű felhatalmazást adtak a CDU-Zöld koalíció folytatására.

Azt a célt sikerült elérniük, hogy megakadályozzanak egy SPD-Zöldek-Baloldal koalíciót. Kamp-Karrenbauer szerint a CDU támogatottságvesztésében szerepet játszottak a berlini nagykoalíción belüli viták. Hiába dolgoztak jól, a közvélemény csak a belső vitákat érzékelte. Ezért új munkakultúrára van szükség a kormánykoalícióban, és végre be kell fejezni azokat a vitákat, hogy együtt vagy külön kormányozzanak. 

Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke is úgy nyilatkozott, hogy elfogadhatatlan a berlini kormánykoalíció állapota. Szerinte a CDU-nak sürgősen be kell fejeznie a tartalmi és a személyi vitákat. A szociáldemokraták nem akarják, hogy mindez hátrányosan befolyásolja az SPD sorsát. Garanciákat akarnak arra, hogy a berlini nagykoalíció világos és kiszámítható menetrend szerint működik. Nahles azt mondta: ha ezek a változások nem következnek be a kormányzásuk félidejéig, az SPD-nak át kell gondolnia, hogy bent maradjon-e a koalícióban. 

Hiába csinálták jól, közbeszólt az országos politika

Hessen tartományban 2013 óta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a Zöldekkel koalícióban kormányzott számottevő konfliktusok nélkül, a lakosság többségének megelégedésére. A hesseniek 72 százaléka elégedett pénzügyi helyzetével, a munkanélküliség történelmi mélységben, 4,4 százalékon van.

Hiába működött azonban jól a hesseni tartományi kormány, a választásra hatással voltak  az országos politikában mutatkozó feszültségek. A Merkel negyedik kormánya mögött álló CDU/CSU-SPD közötti nagykoalíció tavasszal alakult meg, de működését belső konfliktusok jellemezték: a bajor CSU menekültügyben adott ultimátumot Merkelnek, majd anémet elhárítás vezetőjének felfelé buktatása okozott vitákat. A kormánypárti politikusok érthető okokból most azt hangsúlyozzák, hogy ez csak egy tartományi választás, a szavazók nem a Németországot kormányzó koalícióról mondanak véleményt. Más elemzők szerint az itteni eredmény igenis hatással lehet Merkel koalíciójának jövőjére.  

Elővehetik Merkelt

A rossz eredmény miatt Merkelt decemberben a CDU tisztújító kongresszusán számon kérheti saját pártja az újabb veszteségekért, akár pártelnöki posztját is megkérdőjelezhetik. Merkel korábban azt mondta: a kancellárságot csak a pártelnökséggel együtt tudja elképzelni. A Frankfurter Allgeimeine Zeitung azt írja: a jelen helyzetben Merkel részéről az lenne a legnagyobb hiba, ha pártja sorozatos veszteségei után is ragaszkodna a pártelnöki funkcióhoz. Ez tovább gyengítené a pártot és belső lázadásokhoz vezetne.

Még többet nyomhat azonban a latban, hogy berlini nagykoalíciós partnerei, a szociáldemokraták újabb tartományban kaptak súlyos pofont. Ez az SPD-n belül is elindíthat olyan folyamatokat, hogy a tagság a berlini nagykoalíciót okolja a párt rossz szerepléséért. 

Rovatok