Index Vakbarát Hírportál

Putyin ideológusa: Putyin olyan fontos, mint Lenin

2019. február 11., hétfő 19:52 | aznap frissítve

 A demokrácia illúzió. Oroszországban új típusú állam alakult ki. A putyinizmus az évszázad végéig virágzik. Ezek a főbb megállapításai Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadónak, aki a Nyezaviszimaja Gazetában írt cikket.

"Az orosz állam (a Szovjetunió széthullása után) tovább él és most már ez egy olyan új állam, amilyen sohasem volt nálunk" - írta Szurkov, akit a tömegmanipuláción alapuló putyini rendszer tervezőjeként és ideológusaként tartanak számon.

A Kreml szürke eminenciása azt állítja: terhelési próbák bizonyítják, hogy a "szervesen kialakult modell jelenti az orosz nemzet túlélésének és felemelkedésének hatékony eszközét, nemcsak az elkövetkező évekre, hanem évtizedekre és az a legvalószínűbb, hogy az egész előttünk álló évszázadra". Cikkének szavaival ellentétben ez a rendszer azonban egyáltalán nem szervesen alakult ki. A nemzetközi sajtó mellett lapunk is részletesen elemezte,  hogyan alakította ki a megtévesztésen, hamis híreken és felülről gerjesztett nemzeti érzelmeken alapuló rendszerét Szurkov tanácsait követve Vlagyimir Putyin.

Az ideológus cikke érthető módon nem fukarkodik a nagy szavakkal.

Szerinte az orosz történelemben négy olyan alapvető államszervezési modell ismert, amelyet az alapítójukról neveztek el: III. Iváné, Nagy Péteré, Leniné és Putyiné.

Ez utóbbi "nagy politikai gépezete felpörög", és Oroszország még sokáig "Putyin állama" marad, mint ahogy a jelenlegi Franciaország de Gaulle ötödik köztársaságának tekinti magát, Törökország továbbra is Atatürk hat nyíl ideológiájára támaszkodik, az Egyesült Államok pedig az alapító atyák értékeire.

Szurkov módszere: mindenkit elbizonytalanítani

Szurkovról tudni kell, hogy nem éppen független pozícióból ajnározza az orosz elnököt. Ő ugyanis Putyin főtanácsadója, ideológusa, aki mellesleg segítette hatalomra kerülését és hatalomban tartását is. 

Szurkovot emellett a politikai élet cinikus manipulátorának tartják, aki korábban dolgozott Jelcinnek, Medvegyevnek, sőt, karrierjét a putyini állam fő ellenségénék, Hodorkovszkijnél kezdte. 

Ahogy cikkünkben írtuk, könyörtelen, posztmodern filozófiai alapokra épülő hatalomgyakorlási technikája Oroszországon is túlmutat, és a Clinton–Trump elnökválasztási versenytől kezdve az Orbán-rendszer működéséig lényegében a teljes világpolitikát befolyásolja.

Szurkov dolgozta ki, hogyan kell az embereket teljes bizonytalanságban tartani, hogy ne legyen tudható, melyik hír igaz, melyik hamis, melyik párt valódi, melyik szervezet kit képvisel. Ő dolgozta ki az álellenzéki pártok, álcivil szervezetek működését, hogy ezzel is gyengítse az ellenzéket, és elbizonytalanítsa a szavazókat. A módszer jó néhány elemét az Orbán-rendszer közelmúltjából már a magyar olvasók is ismerhetik.

Exportálja a bizonytalanságot és a manipulációt

Szurkov mostani írása a megtévesztést és a politikai színjátékot pozitív színben igyekszik feltüntetni. Szerinte az orosz politikai rendszer "jelentős exportpotenciállal" is rendelkezik, egyes elemeit külföldön is tanulmányozzák és alkalmazzák. Emlékeztettet arra, hogy Putyin a 2007-es müncheni biztonságpolitikai konferencián elmondott, az egypólusú világrendet ostorozó beszéde még disszidens megnyilvánulásnak tűnt, de az ott elhangzottakat ma már "magától értetődőek - Amerikával mindenki elégedetlen, mások mellett maguk az amerikaiak is".

Szurkov módszerének ismeretében nem meglepő, hogy azt állította: az orosz rendszer "becsületesebb" a nyugatinál, mert Oroszországban hagyományosan "nem rejtik él, hanem épp ellenkezőleg, demonstrálják" a katonai és a rendőri funkciókat, és ott a legfontosabb az államfő és a nép közötti bizalom.

"Oroszországban nincs mély állam, az teljességében látható, de van mély nép. A mély nép mindig észnél van, a szociológiai felmérések, az agitáció, a fenyegetések, valamint a közvetlen tanulmányozás és hatásgyakorlás egyéb eszközei nem érnek el hozzá" - állította a politikus.

A teljes igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a mély nép valójában megtévesztett, teljes bizonytalanságban tartott népet jelent, amelynek megdolgozásán egy egész államgépezet dolgozik. Az Oroszország külföldi képének formálására létrehozott angol nyelvű, orosz állami csatorna, a Russia Today műsorfolyamának elemzésekor meglepő eredményre jutott egy Szurkov munkásságát figyelemmel kísérő újságíró:

A LEGNAGYOBB ÁLLAMI HÍRFOLYAMBAN MEGJELENŐ TARTALMAK CSUPÁN 1 SZÁZALÉKA SZÓL DIREKT PUTYIN DICSŐÍTÉSÉRŐL, A MARADÉK 99 SZÁZALÉK EGY „SZÜRREÁLIS KALEIDOSZKÓP”.

Az orosz média minden létező narratívát felhasznál (ha kell újakat is teremt) és egymással ekvivalensként bemutat, hogy összezavarja az embereket. A lényeg, hogy ne tudják, mi is történik valójában. Azt akarják elérni, hogy ebben a zavaros, átláthatatlan, veszedelmes és számukra megfoghatatlan világban stabilitásra vágyjanak. Ezt a stabilitást pedig csak egy ember teremtheti meg: Putyin. 

Szurkov mostani cikke is erre fut ki: "A lényeget tekintve, a társadalom megbízik az első számú vezetőben", ami azonban Szurkov szerint nem azonos a "jó cárba" vetett hittel.

"Az orosz állam korszerű modellje a bizalomból ered és a bizalomra támaszkodik, ez a gyökeres eltérés közte, valamint a bizalmatlanságot és a kritikát kultiváló nyugati modell között" - használja a bizalom szót a szerző úgy, hogy azon valójában bizonytalanságot kell érteni.

A putyinizmus terjeszkedni fog

Szurkov úgy véli, hogy az orosz állam a 21. században nem törik meg, a maga módján fog cselekedni és "a geopolitikai küzdelem felső ligájában díjazott helyezéseket fog elérni és megtartani".

"Ezzel előbb vagy utóbb meg kell békélnie mindenkinek, aki azt követeli, hogy Oroszország változtasson a magatartásán"- írta a cikk. Ez a jóslat nem lehet meglepő a magyar olvasóknak, akik Surkovhoz hasonló spin doktort ismerhetnek Habony Árpád személyében. 

Szurkov cinikus módszereit jelzi, hogy úgy volt vallási kapcsolatokért felelős vezető a kormányban, hogy egyetlen vallásos ikon nem lógott a szobájában. Helyettül 2Pacről, Obamáról rakott ki fotókat. 

Az elmúlt években Szurkov a 2014 óta az orosz katonai beavatkozással elszakított ukrán területekért felelős. A megölt orosz újságírónőről, Politovszkajáról szóló cikkünk jól érzékelteti a mély nép ideológiájának működését.

Hat egyezés Orbán és Putyin rendszerében

  1. Nem számít a valóság: „Mészáros Lőrinc” médiacézár. A Mediaworks új, offshore tulajdonosi struktúrája mögött mindenki Mészáros Lőrincet sejti, a felcsúti polgármester maga is sejtelmesen nyilatkozott arról, hogy esetleg tévét vagy újságot vesz majd a közeljövőben, aztán letagadta, hogy neki köze lenne az üzlethez. Tényszerűen nem bizonyítható, de nagyon úgy tűnik, mintha ő lenne az új tulajdonos. Akárcsak a Nulla körül című könyv esetében.
  2. A kikezdhetetlen látszat: Mészáros Lőrinc személye maga is egy erős hallucinációnak tűnik. 2010 óta évente megduplázta a vagyonát, átlagos gázszerelőből pár év alatt az ország egyik leggazdagabb embere lett. Sokan azt gondolják, hogy túl szoros szálak kötik a miniszterelnökhöz, de ezt mindketten tagadják, úgyhogy csak a látszat marad.
  3. Kamupártok a választásokon: 2014-ben a Fidesz által módosított választási törvény lehetővé tette, hogy zsíros állami támogatásért cserébe gyakorlatilag boldog-boldogtalan elindulhasson a választásokon. Hogy, hogy nem, több olyan szervezet is alakult, amely arculatában és nevében a baloldali összefogás konkurensének tűnhetett, el is szipkáztak néhány szavazót a baloldaltól, ami jól jött Orbánéknak. Pont, mint Oroszországban.
  4. Lélegeztetőgépen tartott ellenzék: Nem csak Oroszországban vannak a kormány bábjának tartott nagy ellenzéki pártok. Ebben a cikkünkben részletesen bemutattuk az MSZP-vel kapcsolatban ugyanezt.
  5. Totális állami letámadás a médiában: 2010 óta Orbán radikálisan átalakította a magyar médiapiacot, és ahogy Oroszországban Szurkov adagolja központilag a kormány üzeneteit, ugyanezt itthon a Rogán–Habony-propagandagépezet látja el. A rendszer azért még nem tökéletes, mutatja ezt például az Origo és a Magyar Idők nevetség tárgyává vált párhuzamos címlapja, vagy amikor a Habony-média lapjai október 23-án előbb számoltak be a Jobbik ünnepségének megzavarásáról, mint hogy az elkezdődött volna, ráadásul még a rendbontás is elmaradt.  
  6. Habony Árpád tanácsadó: Ahogy Szurkov ízlése is erősen eltér az ortodox világképet védelmező, magát konzervatívnak mondó Putyinétól, úgy az Ibizán szipogó, milliós helikoptertúrákon nyaralgató, talpig Gucci Habony Árpád is maga mutatja be a keresztény-konzervatív rendszer hazug kettősségét. Főleg, mert ennek a mantrának ő az egyik kiindulópontja. (Míg Szurkov a színművészetin verekedett, addig Habony nyugdíjasokat rúgott hasba az utcán.)

Rovatok