Index Vakbarát Hírportál

Repülőgép-hordozót küld Iránhoz az USA

2019. május 6., hétfő 18:54

Repülőgép-hordozót küldött a közel-keleti térségbe az Egyesült Államok, írja a BBC. A hadihajó a kíséretével már április óta a Földközi-tengeren állomásozott, azonban a Reuters hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő elmondta, vannak arra utaló jelek, hogy

támadás érheti a közel-keleti térségben állomásozó amerikai erőket.

John Bolton, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója azt mondta, hogy „világos és félreérthetetlen üzenetet” akarnak küldeni Iránnak ezzel a lépéssel. Mint mondta, fenyegető jelzések érkeztek az utóbbi időben, és bár Washington nem akar háborút folytatni a teheráni rezsimmel, de hozzátette:

bármilyen támadásra könyörtelen erővel fogunk ellenállni, történjen ez akár az Iráni Forradalmi Gárda, vagy a teheráni reguláris haderő részéről.

Irán és az Egyesült Államok között egyre éleződik a konfliktus: Donald Trump már a 2016-os elnökválasztási kampányában azzal fenyegetett, hogy felmondja a Teheránnal Barack Obama alatt megkötött megállapodást az atomprogramról, az Iszlám Állam legyőzése után pedig a szunnita Szaúd-Arábiával és Izraellel fogott össze az USA a síita Irán ellen. Tavaly májusban végül Trump kilépett az atomalkuból, azóta pedig újabb szankciókkal és fenyegetésekkel üzenget egymásnak a két ország.

Januárban az iráni flotta bejelentette, hogy hadihajókat küld az Atlanti-óceánra, majd áprilisban az Iráni Forradalmi Gárda a terrorista szervezetek listájára került Washingtonban. Ez volt az első eset, amikor más állam fegyveres erőit vagy azoknak egy részét így minősítették, ráadásul ezzel egy időben készültségbe helyezték az USA Középső Parancsnokságának haderejét a Közel-Keleten.

A teheráni parlament erre reagálva a terrorizmus támogatójának nyilvánította a washingtoni vezetést, majd később egy határozatban az Egyesült Államok teljes fegyveres erejét terrorszervezetnek minősítették.

A helyzetet súlyosbítják a kiterjesztett gazdasági szankciók is, ami miatt a kőolaj világpiaci ára csúcsra emelkedett, a BBC összefoglalója szerint pedig az iráni gazdaság mélyrepülésben van.

Rovatok