Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok azt mondták, kém, néhány nap múlva kiesett az erkélyen

2019. november 17., vasárnap 15:54

Kedden reggel holtan találták isztambuli szállása előtt James Le Mesurier-t, a szíriai fehérsisakos mozgalom alapítóját. A Guardian török forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Le Mesurier koponya, és lábtörést szenvedett, feltehetően zuhanás következtében, de arcon lévő vágásról is írt például a Daily Mail. Egy Reutersnek nyilatkozó forrás szerint a török rendőrség jelenleg öngyilkosságként vizsgálja az ügyet, szerintük a férfi a lakása erkélyéről eshetett ki.

Az esethez azonban tartozik egy furcsa részlet, amely egészen más színbe helyezi Le Mesurier halálát.

A férfit éppen a múlt héten vádolta meg Twitteren az orosz külügy azzal, hogy valójában kém.

Szerintük ugyanis a korábban a brit hadseregben katonaként szolgáló férfi a hírszerzésnél dolgozott, és már 20 éve terrorista csoportokkal állt kapcsolatban.

#Zakharova: The White Helmets’ co-founder, James Le Mesurier, is a former agent of Britain’s MI6, who has been spotted all around the world, including in the #Balkans and the #MiddleEast. His connections to terrorist groups were reported back during his mission in #Kosovo. pic.twitter.com/Fa7JTuP39Z

— MFA Russia * (@mfa_russia) 2019. november 8.

Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet tagadta, hogy Le Mesurier ügynök lett volna. Az ügyben folyó nyomozásról egyelőre nem tudni többet.

Katonatiszti főiskola, ENSZ, Szíria

Le Mesurier katonacsaládba született, édesapja a brit Királyi Haditengerészet parancsnoka volt. Elvégezte a sandhursti katonai akadémiát, aztán a Balkánon szolgált egészen a kilencvenes évek végéig. Ezután 2001-ben leszerelt a hadseregtől. 2001 és 2010 között többféle területen megfordult. A koszovói háború után az ENSZ-nek dolgozott mint biztonsági tanácsadó, majd egy izraeli börtönt igazgatott, végül pedig Irakba ment.

A Bagdadban töltött időszak alatt jött rá, hogy a biztonsági intézkedések valójában nem sokat tesznek az átlagemberek jólétéért, illetve hogy nem túl hatékony amikor egy szervezet kívülről kíván segíteni. Úgy látta, hogy ehelyett a helyi szinten megszervezett csoportokra kell ráépíteni egy mozgalmat. Ezért miután maga is részt vett egy Srí Lanka-i mentőexpedícióban, 2014-ben megalapította a Mayday nonprofit alapítványt.

A mayday szó a francia „m'aidez" azaz „segítsenek" angolos kiírása, nemzetközi segélykérésnek számít. Az alapítvány fő tevékenysége az oktatás: önkénteseket képeznek, akik háború vagy természeti katasztrófa által sújtott területeken azonnali segítségnyújtással foglalkoznak. Legfőbb partnerük például a Szíriában segítő fehérsisakos mozgalom, a Mayday velük működik együtt legtöbbet. A Hollandiában bejegyzett alapítvány többnyire Isztambulban tartotta a kiképzéseket a szír önkénteseknek, ezért is tartózkodhatott épp ott Le Mesurier halála idején.

Akik oda mennek, ahol bombáznak

Maga a fehérsisakos mozgalom – hivatalos nevén Szíriai Polgári Védelem – már 2012 óta működik. Azonban 2014-ben alakult meg hivatalosan azokon a területeken, amelyek kikerültek a  szír kormány fennhatósága alól, és amiket pont ezért bombázni kezdtek. Az alapítás fontos szereplője volt Le Mesurier, aki a Maydayen keresztül azóta is támogatta a sisakosokat, többek között azzal, hogy kiképezte őket a mentésre.

A fehérsisakos mozgalom tagjai mind civil foglalkozással rendelkező helyiek, akik önkéntesként vállalják, hogy a bombák sújtotta városokban megpróbálják kimenteni a romok alatt rekedt embereket. Ezen kívül orvosi segítséget is nyújtanak, illetve megpróbálják segíteni az ott élőket például a közlekedésben, szállításban. A leginkább vészterhes időkben a szervezet 111 központot hozott létre, és jelenleg 3000 önkéntessel dolgozik.

2018-ra a FehérSisakosok 114 000 civil életét mentették meg.

Miután az Aszad-rezsim egyre nagyobb területeket foglalt el, több száz fehérsisakost menekítettek ki családjukkal együtt Jordánián keresztül az Egyesült Királyságba. Jelenleg főleg a szíriai Idlíb kormányzóság területein működnek legnagyobb számban.

Ők mentették Aleppo bombázásánál is a romok közt rekedt civileket, köztük azt a véres kisfiút is, akinek a narancssárga mentő ülésén készült portréja a szír háború jelképévé vált. Egyik legismertebb tagjuk Khaled Omár Haráh volt, aki 2016-ban halt meg. A hős férfit akkor ismerte meg a világ, amikor 2014-ben élve hozott ki egy mindössze 10 napos gyereket egy összedőlt épületből.

A Netflix 2016-ban 40 perces dokumentumfilmet készített a tevékenységükről, amely megnyerte a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. Ezen kívül 2016-ban a mozgalmat jelölték a Nobel-békedíjra, és abban az évben megkapták az Alternatív Nobel-díjat. A sisakosok non-profit szervezetként adományokból fedezik munkájukat. Az első számú partnerük ebben a Mayday alapítvány, de több nyugati kormány is támogatja a tevékenységüket, például az Egyesült Államok, Németország  és az Egyesült Királyság is.

Orosz hadjárat a médiában

Mindezek után egyszerre meglepő, és valahogy törvényszerű, hogy az utóbbi időben orosz vezetéssel jelentős lejáratókampány zajlott a szervezet ellen: a mozgalmat többször is azzal vádolták meg, hogy terroristákat segítenek, illetve, hogy a mentéseikről készült videók beállítottak. A Guardian esettanulmány-szerűen tárta fel,

hogyan uszítottak rá a szervezetre egy egész propagandagépezetet.

Ennek lényege, hogy féligazságokkal, vagy a valóság elferdítésével próbálják meg hiteltelenné tenni a mozgalmat, illetve hogy mindenféle konspirációs elméleteket gyártanak arról, miért is éri meg a sisakosoknak az ellenállás.

A Twitteren és a Youtube-on rengeteg kamufelhasználó segítségével vágják át az oldalak algoritmusait, hogy azokat a tartalmakat ajánlják megtekintésre, amelyek a mozgalom elhiteltelenítéséről szólnak. A közösségi médiát leszámítva olyan nehézsúlyú médiumok is nekiestek a fehérsisakos mozgalomnak, mint például az orosz köztévé. A fő vádjuk a mozgalommal szemben az, hogy valójában az al-Kaidát segítik, ennek bizonyítására azonban nem nagyon tudtak eddig többet felhozni, mint kétes eredetű vagy szándékosan félreértelmezett videókat.

A szervezet ellen folyó orosz médiahadjárat akkor kezdődött, amikor az oroszok 2015-ben az Aszad-rezsim támogatóiként hangsúlyosan megjelentek Szíriában. A sisakosok tevékenysége azért is zavarhatja őket, mert az önkéntesek állandóan rögzítik a mentéseket testkamerákkal és más eszközökkel. A nyilvánosság elé került felvételek sokszor igen rossz fényt vetettek mind az oroszokra, mind Aszadékra, illetve rengeteg propagandistát is bosszantanak.

Gyanús is, meg nem is

Meg kell értenünk, hogy ezek az emberek azért harcolnak, hogy életet menthessenek. Nem azért mentek ebbe bele, mert politizálni akartak. Ők mind csak egyszerű pékek, mérnökök, hétköznapi emberek. De amikor választás elé kerültek, hogy meneküljenek vagy életet mentsenek, ezt választották: maradni és változtatni

– nyilatkozta egy Washington Postnak adott tavalyi interjújában Le Mesurier.

A fentiek után nem meglepő, hogy egy idő után nemcsak a fehérsisakosokat, hanem a szervezet alapítóját is elővette az orosz propaganda és az alt-right média. James Le Mesurier-nek bőven kijutott a karaktergyilkosság, miután az orosz külügyminisztérium MI6-os ügynöknek nevezte múlt heti Twitter-posztjában.

Le Mesurier felesége szerint a férfit annyi stressz érte az utóbbi időben, hogy csak altatókkal tudott aludni, illetve antidepresszánsokat is szedett. A pár lakásának takarítónője szerint

a férfit egy nappal halála előtt kórházba kellett vinni, olyan magas volt a vérnyomása.

Le Mesurier felesége szerint mindketten altatót szedtek be a férfi halálának napján hajnalban, amikor lefeküdtek aludni, ő viszont már csak arra ébredt fel, hogy a rendőrség kopogtat az ajtaján. A BBC felkutatta a lakást, ahol Le Mesurier meghalt. Az épület első ránézésre nem tűnik túl magasnak. Az első és második emelet ablakain rács van, és csak a harmadik emelet ablakain férhet át ember.

Többen úgy vélik, nehéz nem összekötni az orosz külügy karaktergyilkosságra tett kísérletét a pár napra rá történt halálesettel. A Daily Mail egyből összegyűjtött négy olyan embert, akik a Kreml kényes ügyeinek boncolgatása közben valamilyen magas épületből kiesve lelték halálukat. 

Az ilyen találgatásokra reagálva az orosz köztévé már egy nappal a halálhír után elkezdte támadni azt a BBC által írt cikket, amelyben az amúgy diplomáciára szakosodott újságíró kiemelten kezelte a tényt, hogy Le Mesurier az orosz tweet után pár nappal halt meg. Bassár el-Aszad szíriai diktátor pedig a nyugati hatalmakat gyanúsította azzal, hogy török ügynökökkel ölették meg a férfit, mert „túl sokat tudott".

A török rendőrség átfogó nyomozást ígért James Le Mesurier halálával kapcsolatban.

(Borítókép: Török rendőr James Le Mesurier otthoni irodája előtt Isztambulban 2019. november 11-én. Fotó: Kemal Aslan / Reuters)

Rovatok