Index Vakbarát Hírportál

Tíz nap után mégis van sérült amerikai katonája az iráni támadásnak

2020. január 17., péntek 05:43

Mégis van sérültje az Iránból indított, iraki katonai bázisokat célzó rakétatámadásnak – derült ki az amerikai hadsereg csütörtöki közléséből. A január 8-án lezajlott támadásban ugyanis 11 amerikai katona légnyomást kapott. Korábban az amerikai fél azt közölte, nincs sérültje sem a támadásnak – emlékeztetett az MTI. Később az iraki hadsereg egyik katona haláláról és öt társának sérüléséről érkezett jelentés.

A 11 amerikai katona még kivizsgálás alatt van – közölte Bill Urban, az amerikai hadsereg közel-keleti műveleteit irányító Középső Parancsnokságának szóvivője. Elővigyázatosságból egyes katonákat Németországban és Kuvaitban lévő amerikai kórházakba szállították további megfigyelésre. 

Irán egy tucatnál több ballisztikus rakétát lőtt ki január 8-án hajnalban az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra – az Ain al-Aszad bázison kívül támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is –, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni  elleni amerikai dróntámadást, amely végzett az iráni Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokával.

A támadás utáni órákban azonban az iráni légvédelem Teherán közelében véletlenül megsemmisített egy ukrán utasszállító gépet, fedélzetén 176, többségében iráni vagy iráni származású kanadai állampolgárral. A tragédia komoly tüntetéseket váltott ki Iránban az ország vezetése ellen.

Rovatok