Index Vakbarát Hírportál

Harry és Meghan elveszíti a királyi fenség címet

2020. január 18., szombat 19:41 | aznap frissítve

A BBC közölte az imént a hírt, miszerint a Buckingham Palota illetékesei az utóbbi napok válságmegbeszélésnek is beillő találkozói után bejelentették, Harry és Meghan többé nem fogják használni királyi fenség (his és her royal highness, HRH) címüket. Emellett az uralkodócsalád képviseletében végzett munkájukért többé nem fognak közpénzt kapni. A bejelentés arra is kitér, hogy

a pár a jövőben már formálisan Sem fogja képviselni a királynőt.

E változtatások idén tavasszal lépnek életbe. A királynő nevében kiadott közlemény szerint 

sok hónapnyi beszélgetés, illetve a legutóbbi egyeztetések után a megelégedéssel konstatáltam, hogy együtt megtaláltuk annak konstruktív és mindenki által támogatható módját, ahogy az unokám és a családja élete hogy folytatódjék.

A királynő ezután arról ír, hogy Harry, Meghan és Archie mindig is a családja szeretett tagjai maradnak. Az uralkodó elismeri, hogy a pár az utóbbi időben nehezen viselte, hogy a közfigyelem minden lépésüket árgus szemekkel követte.

Korábban írtuk, hogy II. Erzsébet királynő elfogadta Harry herceg és felesége, Meghan Markle döntését, hogy visszalépnek a királyi család magas rangú tagjaként betöltött szerepüktől, és több időt szeretnének Kanadában tölteni.

Ahogy a mostani bejelentés is kitér rá, a Harry és Meghan státuszát érintő változások központi kérdése, hogy ha nem végeznek a jövőben (annyi) "királyi" munkát, akkor miből akarnak majd élni. Nyilván nem lesznek filléres gondjaik, és a világ egyik leghíresebb párjaként számos lehetőség áll előttük. Meghan korábban viszonylag sikeres színésznő volt, és talán ebben az irányban szeretné folytani életét.

A hírek szerint máris leszerződött a Disney-vel, és egy egyelőre meg nem nevezett projekthez adja a hangját. A Times úgy tudja, hogy a színésznő a munkáért járó összeget állítólag nem teszi zsebre, hanem arra kérte a céget, hogy cserébe támogassanak egy elefántmentéssel foglalkozó jótékonysági szervezetet.

A királynő mai közleménye így folytatódik:

Meg szeretném köszönni nekik az elhivatott munkájukat, amelyet országszerte, a Nemzetközösségben, és azon túl végeztek. Különösen büszke vagyok arra, hogy Meghan milyen gyorsan beilleszkedett a családunkba. 

Az egész család azt reméli, hogy a mai megállapodás lehetőséget biztosít nekik arra, hogy elkezdhessék a boldog és békés új életüket építeni.

A sussexi herceg és hercegné egyúttal közölték, hogy szándékukban áll visszafizetni azt a 2,4 millió fontnyi (948 millió forint) közpénzt, amit egyesült királyságbeli otthonuk, a Frogmore Cottage felújítására költöttek.

A királynő áldását adta arra, hogy a pár továbbra is fenntartsa magán jellegű elkötelezettségeit az általuk támogatott szervezetek felé. "Noha már formálisan nem reprezentálják a királynőt, a sussexi herceg és hercegné egyértelművé tette, hogy továbbra is irányadónak tekintik Őfelsége értékeit" - írják a közleményben.

A palota a pár biztonságát érintő intézkedésekről nem fog tájékoztatást adni.

Az MTI jelentése szerint csak annyit közöltek e kérdésről, hogy "vannak jól bejáratott, független eljárások annak megállapítására, hogy szükség van-e közpénzből finanszírozott biztonsági őrizetre". Harry védelmét jelenleg a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának különleges védelmi osztaga látja el. Az őrzés költségei becslések szerint évente 600 ezer és egymillió font között mozognak.

Harry herceg kétszer is frontszolgálatot teljesített Afganisztánban, és bár katonai pályafutását 2015-ben befejezte, a brit hatóságok szerint különösen az afganisztáni bevetések nyomán továbbra is fennáll az a veszély, hogy terroristák célkeresztjébe kerülhet.

E cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb kérdéseket, a védelemtől a pénzügyekig:

A BBC királyi ügyekkel foglalkozó tudósítója ugyanakkor megjegyezte, hogy számos kérdés továbbra is megválaszolatlan maradt. Ezek többek között a következők:

Diana hercegnő, Harry édesanyja, miután elvált Károly walesi hercegtől, ugyancsak nem használta többé a királyi fenség címet.

A királyi családtól való formális elválás jegyében új honlapot (mintegy új személyes márkát) indítottak, ez a Sussexroyal.com. Itt a királynő közleménye után megjelentetett saját közleményükben megerősítették, hogy hamarosan ott fogják hözzé tenni az uralkodó által nyilvánosságra hozott információkhoz illeszkedő szerepüket a királyi családon belül.

A visszavonulásuk bejelentése óta a párnak egy-egy nyilvános megjelenése volt. Harry csütörtökön vett részt a ligarögbi-világbajnokság sorsolásán a Buckingham palotában, Meghan pedig Vancouverben mutatkozott egy szegény tinédzser lányok megsegítéséért dolgozó jótékonysági szervezet (Justice for Girls) eseményén.

(Borítókép: január 9-i brit lapok. Fotó: Daniel Leal-Olivas)

Rovatok