Index Vakbarát Hírportál

Erdogan leállítja az Égei-tengeren a menekülteket

2020. március 6., péntek 19:39

Miután a török elnök közölte, hogy nem vitázik az EU-val, országa megnyitotta a kapukat a menekültek előtt nyugat felé, Recep Tayyip Erdoğan a német kancellárral beszélt telefonon: a 2016-ban Ankara és az EU között kötött menekültügyi megállapodás felülvizsgálatát kérte - írta az MTI. A török elnöki hivatal közlése szerint Erdoğan azt tervezi, március 9-én egynapos látogatásra Brüsszelbe utazik a migránsválság megvitatására.

Erdoğan korábban is azt állította, hogy az EU nem teljesítette vállalásait, és jóval kevesebbet fizetett a menekültek törökországi fenntartására. A 80 milliós Törökországban a kormány adatai szerint 3,6 millió szíriai menekült él. (Igaz, 90 százalékuk sosem járt menekülttáborban, a munkaerő-piacon szerzett munkából tartotta fenn magát, a török állam ingyenes orvosi ellátást biztosított nekik.)

A török elnök korábban is felvetette már, hogy megindulhatnak a menekültek nyugat felé, mert túl nagy terhet jelentenek az ország számára. A megállapodás felrúgására azonban február végéig várni kellett, bár Ankara ezután is azt állította, hogy a menekültekkel kapcsolatos politikája nem változott. A hétvégén ez arra módosult, hogy aki akar mehet, de Törökország senkit sem kényszerít távozásra, amit a hét elején szintén felülírt Törökország azzal, hogy fegyveres rendőröket rendelt a görög határ közelébe, egyenesen azért, hogy a Görögországba sikertelenül átjutni próbáló visszatérőket ismét Görögország felé fordítsa, akik így két tűz közé – a könnygázt, gumilövedéket bevető görög és az erősítéssel felvonuló török erők közé – szorultak.

A török elnök így a jövőben több támogatást is követelhet az EU-tól a menekültek helyzetének fenntartására hivatkozva, de lépése valójában egy nagyobb török játék része Szíriában. Egyelőre nem sikerült kialakítania befolyási övezetét a polgárháborútól sújtott Szíria északi részének egészén: a kurdok ellenőrizte területen ugyan sikerült megakadályoznia a kurd autonómiát, miután az Egyesült Államok elengedte az Iszlám Állam elleni harcban hatékony segítséget nyújtó kurdok kezét, de az északnyugati Idlíbben a szélsőséges iszlamisták maradtak az urak, és megkezdődött a terület ellenőrzéséért folyó harc a török erők és a terület visszaszerzését célzó, orosz támogatást élvező Bassar Aszad szír hadserege között. A háború kiújulása miatt ismét százezrek váltak földönfutóvá, miközben Idlíbben már korábban is rengeteg menekült zsúfolódott össze az ország más részeiből. Ankara azt várta az EU-tól, illetve a NATO-tól, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást Moszkvára, hogy visszafogja Aszad erőit. 

Erdoğan a héten Moszkvában megállapodott az orosz elnökkel a tűzszünetről.

Erdoğant aggasztja a humanitárius helyzet  

Erdoğan a török-görög határon tapasztalható humanitárius helyzettel kapcsolatban azt mondta Merkelnek: azzal, hogy Athén jelezte, nem veszi figyelembe az Európai Unió alapító szerződését és a genfi egyezményt, nyíltan megsérti a nemzetközi jogot és az unió alapító szerződésébe foglalt értékeket.

Görögország ugyanis az újonnan megindult – a 2015-ösnél egyelőre jóval kisebb hullámra reagálva közölte: egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek befogadását. A Görögországi Leszboszon kialakult feszült helyzetről itt olvashatja helyszíni riportunkat.

Az Égei-tengeren nyugalmat ígér

Az EU-val zajló játszma újabb hozadéka, hogy a török parti őrség pénteken bejelentette: Törökország az út veszélyeire tekintettel az Égei-tengeren nem engedi átkelni az illegális bevándorlókat a görög szigetekre – írta az MTI.

"Az intézkedésre Recep Tayyip Erdogan török elnök adta az utasítást, amelynek végrehajtását Süleyman Soylu török belügyminiszter fogja felügyelni" – állt a közleményben.

Hangsúlyozták egyúttal: miközben Törökország a területéről távozni szándékozó illegális migránsok döntésébe nem avatkozik bele, ez az eljárás az életveszélyes helyzetekkel fenyegető tengeri átkelésekre nem vonatkozik.

Rámutattak: a parti őrség a megszokottnál is sokkal jobban igyekszik megakadályozni a tengeri átkeléseket, a csendőrség és a rendőrség pedig azt, hogy a migránsok a szárazföldről elérjék a tengert.

A török parti őrség hivatalosan ezt a görög parti őrség agressziójával indokolja, mert azt mondják, amint a migránsok görög felségvizekre érnek, a görög parti őrség visszatoloncolja őket a török felségvizekre, gumicsónakjaikat kilyukasztja, a járművek motorját tönkreteszi, és kilátástalan helyzetben a tenger közepén hagyja. "Görögországnak az a viselkedése, amelyet az Égei-tengeren átkelő migránsokkal szemben tanúsít, sérti az emberi jogokat és a nemzetközi jogszabályokat" – közölte a török fél.

A török parti őrség pénteken felidézte, hogy március 5-én összesen 97 illegális migránst mentettek ki három olyan gumicsónakból, amelyet a görög hatóságok kilyukasztottak és félig elsüllyedve otthagytak a tenger közepén.

A közlemény kitért arra is, hogy a török parti őrség „az illegális migrációval folytatott szakadatlan harc” keretében 2019 folyamán 146 esetben összesen 3425, míg 2020-ban 49 incidens alkalmával 1707 migráns életét mentette meg.

Rovatok