Index Vakbarát Hírportál

Kína 30 millió dollárt ad a WHO-nak

2020. április 23., csütörtök 11:39

Kína 30 millió dollárt adományoz az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az új koronavírus okozta világjárvány elleni küzdelem támogatására – közölte Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő csütörtökön a Twitter oldalán. Rövid időn belül ez a második nagyméretű kínai adomány a WHO számára, márciusban ugyanis 20 millió dollárral segítették a szervezet működését.

Kína az adománnyal elsősorban a fejlődő országok egészségügyi ellátási rendszerét kívánják megsegíteni.

A WHO összesen 1 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni, hogy ezzel is segítsék világszerte a koronavírus elleni harcot. Az adományok részben Kína válságkezelési tervének részét képezik. A 2019. végén Vuhanban kitört járvány megállítása óta Peking pénzadományokkal, a járvány által sújtott országok megsegítésével igyekezett helyreállítani az egészségügyi válsághelyzet kezelése kapcsán megingott nemzetközi megítélését, emlékeztet az MTI.

A nemzetközi sajtóban maszkdiplomáciaként emlegetett kampány keretében Kína védőmaszkokat és más egészségügyi felszereléseket adományoz bajba jutott országoknak, illetve megkönnyíti ezen árucikkek szállítását az érintett területekre – Magyarország is több mint 70 millió maszkhoz, illetve rengeteg egyéb védőfelszereléshez jutott Kínából.

A segítségnyújtó akciókat azonban egyes megfigyelők kritikusan értelmezik, úgy vélekedve, hogy Peking a járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatást kívánja ezzel az eszközzel feledtetni, hogy a nemzetközi közösség ne kérje számon Kínán a világjárvány kialakulását.

A WHO Kína-barát gyakorlata vezetett részben oda, hogy Donald Trump amerikai elnök április 14-én bejelentette, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását, mert szerinte az ENSZ szakosított szervezete nem megfelelően reagált a járványra. Azt állította, hogy az Egészségügyi Világszervezet elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője pedig elfogult Peking iránt.

Rovatok