Index Vakbarát Hírportál

Hetekre előre beteltek a fodrászatok Olaszországban

2020. május 21., csütörtök 09:19

„Olyan, mintha az elmúlt néhány hónapban diétán lettem volna, és hirtelen ehetnék egy szelet szalámit” – mondta egy fehér bort kortyolgató férfi a Rómától északra fekvő Orvieto városában, ahol a Guardian tudósítója a hétfői olasz újranyitás után nézett szét. A római Piazza del Popolo egyik kávézójának pincére is lelkesedéstől telve nyilatkozott: „Két és fél hónapig nem dolgozhattam. Ez egy gyönyörű, izgalmas nap.”

Több mint két hónappal a koronavírus-járvány berobbanása miatt bevezetett országos lezárások kezdete után a héten a lazítások második fázisába léptek: újra kinyithattak az élelmiszerüzleteken, a gyógyszertárakon és néhány kiemelt üzleten kívül is a boltok, fodrászatok és éttermek, megkötések mellett lehet menni templomba, mindenki találkozhat a barátaival, a tartományokon belül pedig már lehet utazni. Továbbra is maradtak még korlátozások, mindenkitől a távolságtartási, maszkviselési szabályok betartását kérik, de a járvány terjedésének lassulása mentén próbálják egy kis levegőhöz juttatni az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságát.

A tudósítók szerint érezhetően nőtt a forgalom a nagyvárosok utcáin, többen visszatértek például a kávézási rituáléjukhoz, a fodrászok és szépségszalonok pedig hetekre előre be vannak táblázva – közben sokan azért még óvatosak. A Telegraph szerint az emberek megoszlanak: vannak, akik már nem bírtak volna tovább otthon ülni ilyen szigorú feltételek mellett, és megkönnyebbültek, mások a gazdasági következmények miatt aggódnak, megint mások viszont az enyhítések miatt a járvány egy második hullámától tartanak, miközben még az első sem csengett le teljesen.

Több mint 600-an még intenzív osztályon

A járvány kezdetén a koronavírus fő európai gócpontjának számító Olaszországban február 21-én regisztrálták az első hivatalos fertőzöttet – milánói kutatók vérminták elemzése alapján szerdán arra jutottak, hogy a koronavírus már korábban is jelen volt Olaszországban –, azóta összesen 227 364 igazolt esetről tudni. 32 330 halálos áldozata van a járványnak, a harmadik legtöbb a világon az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után, és egymillió lakosra vetítve is itt volt az ötödik legtöbb áldozat.

Március elején vezettek be országos korlátozásokat, és zárták le Olaszországot, de északon így is számos helyen túlterhelődtek kórházak, volt, hogy folyosón is kellett ápolni betegeket, el kellett dönteni, kinek juthat lélegeztetőgép. Az áldozatok közel fele, több mint 15 ezer ember Lombardia tartományban halt meg. Március 9. óta hétfőn először süllyedt száz alá az új áldozatok száma, de az elmúlt két napban megint 160 felett alakult. Már 132 ezren meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma április közepe óta stabilan csökken, most 62 752. Közülük kevesebb, mint tízezren vannak kórházban, intenzív osztályon pedig 676 embert kezelnek.

(Grafikon: Szémann Tamás)

Az elmúlt hetekben folyamatosan javuló járványügyi adatok mellett május 4-től már elkezdtek óvatosan enyhíteni a korlátozásokon, már meg lehetett látogatni az adott régióban élő rokonokat, megnyitottak a parkok, lehetett az emberek otthonától távolabb is edzeni, az éttermekből, kávézókból már elvitelre is rendelni és az építőipart, a gyárakat is beindították többek között. Volt olyan forgatókönyv, hogy a kereskedelemben már május 18-án, a vendéglátásban csak júniustól jön a következő nyitás, de végül tartományi vezetők nyomása mellett másfél hete kiderült, hogy mindkét területen már most lépnek.

Conte: Lépni kellett

Conte szombaton „kalkulált kockázatnak” nevezte a további újranyitásokat és lazításokat. „El kell fogadnunk a kockázatokat, különben soha nem tudunk újraindulni” – mondta. A gazdaság állapotára utalva hozzátette, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy addig várjanak, amíg elérhetővé válik egy vakcina. A kormányfő azonban óvatosságot és felelősségteljes magatartást szorgalmazott. „Ne feledjük, hogy még hosszú utat kell megtennünk, és sohasem lankadhat a figyelmünk. Védjük önmagunkat és szeretteinket!”

A járvány alakulását naponta ellenőrzik tartományi szinten, és ha kell, az egészségügyi hatóságok elrendelik a korlátozások szigorítását.

Hétfőtől tehát jött az újranyitás igazán lényeges következő lépése, 800 ezer vállalkozás indult újra. Az intézkedésekben tartományok között is lehetnek fontos különbségek, de a távolságtartási szabályokat és az óvintézkedéseket betartva újra korlátozás nélkül lehet utazni a tartományokon belül, a rokonokon kívül a barátokkal is lehet már találkozni, miközben a nagyobb rendezvények továbbra is tilosak. A bárok, éttermek, fodrászatok, szépségszalonok is visszatérhettek, ha biztosítani tudják a vendégek közötti távolságot. A Local.it szerint az arcmaszk (vagy sál, kendő) kötelező belső térben, de szabad téren is javasolják a zsúfoltabb helyeken.

A nem egy háztartásban élőknek egymástól is távolságot kell tartaniuk egy étteremben, és mindig maszkot kell venni, ha valaki feláll a saját asztalától. Az előzetes asztalfoglalás kötelező, és ugyanígy be kell jelentkezni a fodrászhoz, szépségszalonba is. A boltokban kötelezően maszkot kell viselni, és továbbra is meghatározott számú ember lehet csak bent egyszerre.

Ha pedig a vírus terjedése nem gyorsul fel újra az eddigi enyhítések mellett, akkor hétfőtől a sportközpontok és konditermek is nyithatnak. A színházaknak és a moziknak viszont legalább június közepéig várniuk kell erre.

A fodrászatokat megrohanták, újra lehet templomba menni

„Máris 150-en jelentkeztek, mindenkinek nagyon sürgős, és hangsúlyozták, hogy muszáj előre kerülniük a listán” – mondta Stefania Ziggiotto, az alpesi város, Courmayeur egyik fodrásza. „Három hétre beteltek a helyek.” A hónapokig tartó lezárások mellett ennek az is az oka, hogy egyszerre kevés ember lehet bent, ők is megfelelő távolságban, a fodrászoknak pedig maszkot és kesztyűt kell viselniük. 

A Codacons fogyasztóvédelmi szövetség szerdán már szóvá is tette, hogy nemcsak a csésze kávé, de a hajvágások ára is jelentősen drágult az új helyzetben.

Volt, ahol a tömegközlekedésben is tumultus alakult ki, mint arról írtunk, Milánóban tömegek rohamozták meg a trolibuszokat, és mivel a sofőrök nem tudták rávenni az utasokat, hogy csak minden második ülőhelyet foglaljanak el, ezért rendőri segítségre is szükség volt a felszállás szabályozásához.

Milánó központjában megnyitott a február utolsó hetétől lezárt dóm, de egyszerre csak kétszázan mehetnek be. Az egyik legnagyobb helyi áruházba pedig kétezren mehetnek be a korábban hétköznapokon nem ritkán 35 ezer ember helyett. A bejáratnál őrök mérik a testhőmérsékletet, és naponta kétszer fertőtlenítik a pultokat és a mozgólépcsőket is. A Vox szerint a felpróbált, de meg nem vett ruhákat 24 órára karanténba zárják.

Hétfőtől a március 10. óta lezárt Szent Péter tér és Szent Péter-bazilika, valamint a Vatikáni Múzeum is újra kinyitott. A Szent Péter-bazilikánál reggel héttől sorban álltak az első belépők, ott szintén őrök mérték meg az érkezők testhőmérsékletét. Az újra látogatható templomokban kimérték a helyeket a hívők között, akiktől továbbra is az óvintézkedések betartását kérte Ferenc pápa. A katolikus egyházfő hétfő reggel Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulóján tartott két hónap után először olyan misét, amin hívők is részt vehettek.

Az éttermek is várják a vendégeket

„Örültek, hogy jöhettek, és rendes csészéből ihattak egy kávét a pultnál” – mondta a törzsvendégekről egy bár és étterem vezetője. Egyelőre azonban mindössze három embert engedhetnek be egyszerre. „Nem tudunk tíznél több embert leültetni egyszerre, miközben általában 40 szokott lenni” – mondta egy másik, nagyobb hely tulajdonosa is a Guardiannek. Sok helyen azonban egyelőre még nem a felső határ a gond, annál kevesebben sem tértek be a nyitás elején egyszerre.

Azon gondolkoznak, hogyan lehet kiváltani azt a helyzetet, amikor valakik csak az utcáról betértek ebédelni, most, hogy előre foglalni kell asztalt a vendégeknek. Azzal is kísérleteztek egyes éttermek a nyitás előtt, hogy az asztalok közepére plexit helyeztek, de ez nem igazán vált be, hiszen nem azokat akarják elválasztani alapvetően, akik együtt érkeztek. A New York Times szerint viszont a pultoknál felszereltek kávézókban is plexiket, és több helyen a külön asztalokat is így választják el.

Lorenzo Vaiana, egy szicíliai Sciacca városában lévő étterem tulajdonosa szerint a távolságtartás csak egy technikai részlet, viszont még az eddiginél is fontosabb lesz a vendéglátás módja, habár korábban is a barátságos légkör volt a jellemző.

„Mindennek a vendégszeretetre kell koncentrálnia. Az embereknek otthon kell érezniük magukat.”

Vannak azonban éttermek, amik nem nyitottak ki, mert szerintük ilyen távolságban elhelyezett asztalokkal nem tudnak nyereségesen működni. A helyi városvezetések ezért azt mérlegelik, hogy több területet biztosítsanak az éttermeknek és bároknak teraszok bővítéséhez. Virginia Raggi római polgármester szerint a közgyűlésben erről egyetértés van, de a részletek még nem ismertek.

A határokat június 3-án nyitnák

Courmayeurben az egyik étterem tulajdonosa azt mondta, májusban már nem is nyitnak ki, mivel az ő kuncsaftjaik főleg turisták, és az utazási korlátozások mellett még nem sok értelme van visszatérniük. Az olasz kormány azt tervezi, hogy június 3-tól nyitja meg a határait, és teszi lehetővé a biztonságosnak ítélt tartományok közötti utazást is. Az eddig működők mellé a többi repülőteret is akkor nyitják országszerte újra, de senki sem arra számít, hogy hirtelen tömegével érkeznének majd turisták.

Viszont olyanok is voltak, akik hétfőn még élvezték, hogy az általában nyüzsgő Velence most még mindig szokatlanul csendes volt. „Velencének egy kis szünetre volt szüksége” – mondta a város megőrzéséért kampányoló egyik aktivista az NBC Newsnak, még ha szerinte senki sem akarta, hogy egy ilyen helyzetben történjen ez meg.

A járvány nyomában a gazdasági válság

Arról már korábban is írtunk, hogy a turizmussal a koronavírus gazdasága egyetlen jól működő részét támadta meg Olaszországnak, de a járvány súlyosbíthatja a bankszektor sokéves problémáit, és nehéz helyzetbe hozhatja az eurózónát is. A GDP 13 százalékát kitevő turizmus visszaesése mellett az olasz pénzügyminisztérium úgy számol, hogy legjobb esetben is 8 százalékkal esik vissza az olasz gazdaság 2020-ban, ami már önmagában a legdurvább recesszió lenne a második világháború vége óta.

Conte múlt szerdán egy 55 milliárd eurós csomagot mutatott be, amivel a gazdaságot akarják fellendíteni, azonban többen is úgy vélik, több célzott lépés kell majd a kisvállalkozások támogatására. Egyelőre a boltosok, éttermek is még próbálják megszokni az új helyzetet a több mint két hónapos lezárások után. Kedden a ruhaüzletek 90, az éttermek 70 százaléka volt nyitva.

Tudják, hogy nincs szó arról, hogy a régi kerékvágásba térnének vissza, és a járvány sem szorult teljesen vissza, de egy boltos a Reutersnek azt mondta, egyelőre „ez lesz az új norma, most el kell fogadnunk.” Az olasz bárok és éttermek szövetsége szerint viszont akár 50 ezer hely is bezárásra kényszerülhet országszerte, de van olyan becslés, ami ennek az ötszörösével számol.

Borítókép: Két védőmaszkot viselő gondolás szállít egy utast a velencei Canal Grande nevű csatornán 2020. május 18-án. MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

Rovatok