Index Vakbarát Hírportál

Rasszista csatornákat tiltott le a YouTube

2020. június 30., kedd 18:15 | aznap frissítve

Letiltotta a YouTube a Ku-Klux-Klan korábbi vezetőjének csatornáját és még fél tucat fehér felsőbbrendűséget hirdető, rasszista csatornát – írta a Guardian. 

A YouTube szerint David Duke, valamit a magát libertáriánusként meghatározó Stefan Molyneux és az alt-rightos Richard Spencer gyűlöletbeszédükkel rendszeresen megsértették az alapelveket, amelyek betartásával a videócsatornák működhetnek.

A céget korábban már érte az a vád, hogy teret ad a gyűlöletbeszédnek – ha azok nem hívtak fel konkrét erőszakra, ami viszont tág teret biztosít az ultraszélsőséges nézetek terjesztésének –, ezért tavaly már új irányelveket fogalmazott meg, ezek alapján már tiltott le csatornákat. Igaz, erre már korábban is volt példa: 2018-ban így lett elérhetetlen a konteópápa Alex Jones személyes oldala és a hozzá köthető Infowars.

A Guardian szerint azonban a letiltás így is hosszú időt vett igénybe, ráadásul vannak olyanok, akik letiltásuk után továbbra is tölthetnek fel videókat, amelyek korábbi feliratkozóiknak elérhetők maradtak, így a szélsőséges nézetek terjesztése nincs eléggé hatékonyan akadályozva. Ilyen a Facebookon véglegesen letiltott, muszlimellenes Tommy Robinson – eredeti nevén Stephen Yaxley-Lennon –, akit a londoni bíróság tavaly 9 hónap börtönre ítélt.

A YouTube döntése előtt nem sokkal a Reddit és a Twitch is több gyűlöletkeltőnek minősített csatornát felfüggesztett, köztük az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump hivatalos csatornáját is.

Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: Future Publishing

Rovatok