Index Vakbarát Hírportál

Biden másra összpontosít, a jelenlegi elnök kormányzatára hagyja Trump elmozdításának kérdését

2021. január 8., péntek 07:26

Joe Biden megválasztott amerikai elnök Donald Trump jelenlegi elnök kormányzatára hagyja Trump elmozdításának kérdését - közölte nyilatkozatban Andrew Bates, Joe Biden egyik tanácsadója. 

Hozzátette, hogy a leendő elnök és alelnök - Kamala Harris - „kötelességeikre összpontosítanak”, a hatalomátvételi munkára és január 20-án esedékes beiktatásukra, ezért Mike Pence alelnökre, a kormányzatra és a kongresszusra hagyják a döntést.    

Trump elmozdítása a Capitolium épületének szerdai ostroma miatt merült fel, nevezetesen, hogy abban szerepet játszhatott "gyújtóbeszéde".    

Az elnök elmozdítása az Egyesült Államok alkotmányának 25. módosítása alapján történhet, amely kimondja, hogy 

a kormány tagjai szavazattöbbséggel átruházhatják az alelnökre az elnöki jogkört, ha az elnök képtelen ellátni feladatait.

A Fehér Ház egyhangúlag elítélte a Capitolium ostromát, a törvénysértőket pedig felelősségre kell vonni - közölte még csütörtökön Kayleigh McEnany, Donald Trump amerikai elnök szóvivője.

A lehető leghatározottabban elítéljük (a történteket), mi, az elnök és adminisztrációja. Elfogadhatatlan, ami történt, és a törvény megszegőit a törvény teljes erejével felelősségre kell vonni. 

Akik a Fehér Házban dolgoznak, azon munkálkodnak, hogy biztosítsák a hatalom zökkenőmentes átadását. Most annak van az ideje, hogy Amerika ismét eggyé váljon mondta a szóvivő a sajtótájékoztatón.   

Szerda este Trump több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus együttes ülést tartott, hogy hitelesítse a szavazatokat, amelyeket Joe Biden megválasztott elnökre adtak le.

Az erőszakkal behatolókat a nemzeti gárda segítségével csak több óra alatt sikerült eltávolítani az épületből. Az összetűzésben négy ember életét vesztette.

Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítették el a választást.

Mike Pence - sajtóértesülések szerint - ellenzi az elmozdítást, jóllehet

demokrata pártiak mellett több republikánus párti politikus is arra szólította fel a kormányzatot, hogy alkalmazza a 25. módosítást.

Ugyanezt sürgette csütörtökön - méghozzá azonnal kezdeményezve - a képviselőház jogi bizottságának elnöke, Jerrold Nadler is nyilatkozatban.

Lemond tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke

Lemond tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke, Steven Sund január 16-i hatállyal a kongresszus épületének szerdai ostroma, illetve annak sikertelen megakadályozása miatt – adta hírül pénteken az AP.

Az amerikai hírügynökség értesülése szerint Sund már megírta lemondólevelét. A lépésre Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de többek közt a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta, hogy Sund lemondjon.

A CNN péntek reggel jelentette, hogy a rendőrség oldalán is van elhunyt. Brian D. Sicknick csütörtök este halt bele a sérüléseibe.

A Pentagon három nappal az ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének.

Az amerikai védelmi minisztérium,

a Pentagon három nappal a szerdai ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének, ám az elhárította,

adta hírül az AP amerikai hírügynökség egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva.

A Pentagon azt kérdezte a Capitolium rendőrségétől, hogy szüksége van-e a nemzeti gárda támogatására, a válasz azonban nemleges volt.

A kongresszusi épületet és a képviselőket, továbbá munkatársaikat védő őrség csupán tüntetésre készült fel, nem pedig zendülésre - mondták az AP-nek forrásai.

Egyelőre nem tudni, hogy szerdán hányan voltak szolgálatban a Capitolium rendőrségének 2300 embere közül. A testület tagjai igen jól képzettek tömegrendezvények biztosításában is.

Az AP megjegyzi, hogy a "kongresszusi" rendőrség annak ellenére utasította el a Pentagon felajánlását, hogy hetek óta voltak jelek, melyek előrevetítették, hogy január 6-án, Joe Biden leendő elnök kongresszusi szavazatainak megerősítésekor erőszakba torkolhatnak az események.

Trump kormányzatából lemondott az oktatásügyi miniszter is és több nemzetbiztonsági tanácsadó 

Lemondott csütörtökön Donald Trump kormányzatának oktatásügyi minisztere is, követve a közlekedési tárca vezetőjét. Ugyancsak beadta lemondását a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának négy tekintélyes tagja.

Mindannyian

azzal indokolták döntésüket, hogy az elnöknek szerepe volt a Capitolium elleni ostromban

azzal, hogy előtte híveinek "gyújtóbeszédet" mondott.

Az Ön beszédének kétségkívül hatása volt a helyzetre

írta Betsy DeVos oktatásügyi miniszter Donald Trumpnak címzett levelében. Lemondása péntektől érvényes.

Elaine Chao amerikai közlekedési miniszter pár órával DeVos előtt nyújtotta be lemondását.

 A zavargásokról részletes, percről percre beszámolónkat itt olvashatják.

Rovatok