Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapot Washingtonban, fegyveres szélsőségesek tüntetésére számítanak

2021. január 12., kedd 07:31

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) figyelmeztetést adott ki, hogy január 16. és 20. között Washingtonban és az Egyesült Államok összes államának fővárosában fegyveres szélsőségesek megmozdulásaira lehet számítani.

A figyelmeztetést azután adták ki, hogy a demokraták kezdeményezték a kongresszusban Donald Trump amerikai elnök elmozdítását a 25. alkotmánykiegészítés alapján, valamint hivatalosan is ismertették az alkotmányos felelősségre vonásról (impeachment) szóló határozatot, mellyel alkotmányos vádat szándékoznak emelni a még nyolc napig regnáló elnök ellen. 

Polgárháborúra fel!

Az FBI figyelmeztetése szerint az egyik ilyen szélsőséges csoport – melyet mások mellett a BBC is a Boogaloo Bois-ként azonosított –

arra szólította fel szimpatizánsait, hogy országszerte ostromolják meg az állami, helyi és szövetségi kormányzati intézményeket, amennyiben Trumpot még hivatali idejének lejárta előtt eltávolítják tisztségéből

írja az ABC News. 

Az FBI tudomására jutott, hogy egy azonosított fegyveres csoport Washingon DC-be szándékozik utazni január 16-án. Figyelmeztettek, hogy ha a kongresszus elmozdítja az elnököt a 25. alkotmánykiegészítés alkalmazásával, felkelés fog kitörni

– olvasható a nyomozóhatóságnak a rendvédelmi szervek felé intézett körlevelében. 

A Boogaloo Bois mozgalom követői – akiknek ismertetőjegyük, hogy állig fel vannak fegyverkezve – polgárháború kirobbantására törekednek. Abban hisznek, hogy előbb-utóbb felkelés fog kitörni a kormány ellen, így magukra szándékoznak vállalni az események felpörgetését.

Trump alkotmányos elmozdításának esélye azonban csekély, ugyanis ahhoz Mike Pence alelnöknek és kabinet többségének deklarálnia kell, hogy az elnök alkalmatlan feladatainak ellátására. Pence mindeddig nem mutatott hajlandóságot a 25. alkotmánykiegészítés alkalmazására, hétfőn pedig már – kormányzati források közlése szerint – megbeszélést folytattak a Fehér Házban. A beszámoló szerint összetartást mutattak, és megfogadták, hogy hátralevő hivatali idejükben folytatják az ország érdekében végzett munkájukat – írja az MTI. 

Ennek fényében Pence várhatóan nem fogja kezdeményezni Trump elmozdítását. Mindazonáltal Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke leszögezte: ha az alelnök nem teszi meg a tőle elvárt lépést, akkor mindenképpen az impeachmenthez folyamodnak. 

Biztos, ami biztos 

A Fehér Ház közlése szerint Donald Trump a fegyveres zavargások eshetőségének fényében szükségállapotot rendelt el az amerikai fővárosban január 24-ig. A rendelkezés felhatalmazza a belbiztonsági tárcát, hogy megtegye a szükséges lépéseket a fenyegetések elhárítása érdekében. 

A tárca be is jelentette, hogy már szerdán megkezdi a fontosabb eseményeknél szokásos különleges biztonsági intézkedéseket, amit a különböző biztonsági szervek együttesen, összehangoltan végeznek. Ez volt egyébként a tárca ügyvivő miniszterének, Chad Wolfnak az utolsó utasítása, ugyanis hétfőn benyújtotta lemondását, amit az utóbbi hetek eseményeivel indokolt. Wolf élesen bírálta Trumpot a Capitolium megrohamozása miatt. Ő a legutóbbi kabinetminiszter, aki az ostrom nyomán távozik tisztségéből.

Daniel Hokanson tábornok eközben tudatta, hogy a Nemzeti Gárda mintegy 15 ezer tagját vonják össze Washingtonban a főváros és Joe Biden közelgő beiktatási ceremóniájának biztosítása érdekében. A megválasztott elnök – aki tegnap kapta meg a koronavírus elleni vakcina második dózisát – közölte:

nem fél a hagyományoknak megfelelően a Capitolium épülete előtt letenni hivatali esküjét. 

Muriel Bowser washingtoni polgármester a biztonsági fenyegetésekre hivatkozva arra kérte az embereket, hogy Biden beiktatását a médiában kövessék, ne menjenek el az eseményre. Szemléltető, hogy a Washington-emlékművet hétfőn lezárták a látogatók előtt, amit erőszakos cselekmények lehetőségével indokoltak az illetékesek. 

Rovatok