Index Vakbarát Hírportál

Felszólították az alelnököt Donald Trump elmozdítására

2021. január 13., szerda 06:37

Az amerikai képviselőház kedden este határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump republikánus párti elnök elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján.

A határozatot 223 szavazattal fogadták el 205 ellenében a demokrata párti többségű képviselőházban.

Ugyanakkor Mike Pence kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását.

A demokraták hétfőn indítványozták a képviselőházban, hogy Mike Pence alelnök kezdeményezze Donald Trump azonnali leváltását a 25. alkotmánykiegészítés alapján. Eszerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.

A marylandi Jamie Raskin demokrata képviselő által előterjesztett állásfoglalás felszólította Mike Pence alelnököt, hogy

azonnal használja fel a 25. módosítás 4. szakasza szerinti hatáskörét a kabinet végrehajtó osztálya főtisztviselőinek összehívására és mozgósítására, hogy deklarálja, ami nyilvánvaló egy rémült nemzet számára: az elnök nem képes sikeresen ellátni hivatalának feladatait.

Felhívja továbbá Pence-t, hogy vállalja a hivatal hatásköreit és kötelességeit mint megbízott elnök.

A képviselőház a határozatról szavazott volna, de ahhoz, hogy az a következő szakaszába lépjen, egyhangúlag kellett volna elfogadni. Ezt kevesebb mint 15 perc elteltével blokkolta egy republikánus szenátor, így az ülést berekesztették, és helyi idő szerint kedden este szavaztak.

A 25. kiegészítés nulla veszélyt jelent rám, de vissza fog térni, és kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát

 – így reagált minderre Donald Trump a déli határfal texasi Alamóban lévő szakaszánál tett látogatásán, ahol egyébként arról beszélt, hogy a déli határfal építése hatalmas sikertörténet a latin-amerikai országokból érkező bevándorlók feltartóztatása szempontjából.

Mivel Mike Pence alelnök nem mutatott hajlandóságot Trump alkotmányos elmozdítására, a demokraták B-tervként az alkotmányos felelősségre vonás (impeachment) eljárást is kezdeményezték.

Az impeachment-határozat a Capitolium ostroma miatt lázadás szításával vádolja az Egyesült Államok elnökét. Ez a vádpont utal Trumpnak a tavaly novemberi elnökválasztás óta hangoztatott állítására, mely szerint valójában ő nyerte a voksolást, valamint említi a Capitolium ostroma előtt mondott beszédét is, amelyben az épületegyüttes elleni vonulásra biztatta híveit. Emellett kitér arra a telefonhívásra, amivel az amerikai elnök nyomást próbált gyakorolni Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjére, hogy „találjon” elegendő szavazatot a novemberi eredmény megfordítására.

A Trump ellen felhozott vádpontok megszavazásához kétharmados többségre van szükség a szenátusban, ehhez tizenhét republikánus törvényhozónak kellene átszavaznia. Amennyiben ez megtörténik, úgy Donald Trump egyebek között

nem indulhat a 2024-ben esedékes elnökválasztáson sem.

A CNN a demokrata Steny Hoyert idézve azt írta, erről a határozatról helyi idő szerint szerda reggel kilenc óra körül (azaz budapesti idő szerint délután háromkor) szavaznak majd.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

(Borítókép: Pool / Getty Images Hungary)

Rovatok