Index Vakbarát Hírportál

Nagy napra ébred Amerika

2021. január 20., szerda 06:28

Ma iktatják be hivatalába a demokrata Joe Bident az Egyesült Államok 46. elnökeként. A ceremóniai nem sokban fog eltérni a hagyományoktól: a megválasztott elnök a Capitolium lépcsőin teszi le a hivatali esküt, majd a Fehér Ház felé veszi útját, ahol a távozó elnök fogadja. Azaz fogadná, mert Donald Trump nem vesz részt a beiktatási ceremónián. Az ünnepség abban is el fog térni a megszokottól, hogy az eseményeket élőben közvetítik, hiszen a koronavírus-járvány miatt csak korlátozott számban lesznek jelen vendégek. A Capitolium ostroma óta felmerült biztonsági fenyegetések miatt pedig le lesz zárva a kormányzati negyed. Ettől függetlenül hatalmas, virtuális bulival fogják megünnepelni a Egyesült Államok új elnökét.

A beiktatás nem más, mint az új elnökség kezdetének időpontját jelölő hivatalos ceremónia. Bár ünnepélyes keretek között tartják, az egyetlen feltétele az, hogy a megválasztott elnök elmondja az elnöki hivatali esküt. 

Ünnepélyesen esküszöm, hogy az Egyesült Államok elnökének tisztét híven gyakorlom, és legjobb képességeim szerint fenntartom, óvom és megvédem az Egyesült Államok alkotmányát

– nagyjából ez fog elhangzani Joe Biden szájából. 

A járvány árnyékában

A koronavírus-járványra tekintettel Biden beiktatási stábja már előre jelezte, hogy a hagyományokkal ellentétben sokkal kevesebben vesznek részt a ceremónián, nehogy fertőzési gócponttá váljon a Capitolium és környéke. Az Egyesült Államokban ugyanis már 24 millióan kapták el a vírust, a kórokozó pedig 400 ezer ember halálát okozta mindeddig. 

Az előkészületekről közölt képeken is jól látszik, hogy az eskütétel helyszíne körül, ügyelve a távolságtartásra, csupán mintegy 100 széket helyeztek el. A vendégeknek ráadásul előírták a maszkviselést, a rendezvényen is negatív koronavírusteszttel lehet csak részt venni. 

Így pedig a Capitolium előtti National Mall nemzeti park nem lesz tömve az érdeklődőktől, mint például a távozó elnök, Donald Trump vagy éppen Barack Obama 2009-es beiktatásán. Utóbbi eskütételére mintegy kétmillió ember gyűlt össze. 

A távol maradó érdeklődők helyét mintegy 200 ezer, különböző méretű nemzeti lobogó veszi át, amelyek az amerikai állampolgárokat és a koronavírus áldozatait szimbolizálják. Emellett az ország államait és területeit jelképező 56 fényoszlop világítja meg a nemzeti parkot.

Ha nincsenek emberek, hogyan lesz buli?

Virtuálisan. Az Elnöki Beiktatási Tanács bejelentése szerint az eseményeket élőben fogják közvetíteni, a ceremóniát követően virtuális parádéval tisztelegnek az új elnök előtt. A beiktatási ünnepség magyar idő szerint az alábbi menetrend szerint fog lezajlani:

Délután négy órakor kezdődik a Mi Fehér Házunk című műsor, amely kifejezetten a fiatal korosztálynak szól. A megválasztott elnök felesége, Jill Biden szól majd a fiatalokhoz, de a Nickelodeon jóvoltából az elnöki háziállatokról szóló szegmenssel is kedveskednek a nézőknek, mindezt pedig történelmi előadások és más műsorszámok kísérik.

A beiktatást megelőzően Biden a kongresszus vezető politikusaival misén vesz részt. Köztük lesz a képviselőház republikánus frakcióvezetője, Kevin McCarthy, valamint Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője.

Délután hat órakor kezdődik a beiktatási ceremónia. Biden és Kamala Harris felesküszik az elnöki és alelnöki tisztségre. Az újdonsült államfő várhatóan egy 20-30 perces beszédet mond, amelyben hivatali idejének céljait vázolja fel. A himnuszt Lady Gaga fogja elénekelni, amit Jennifer Lopez fellépése követ. Mindketten virtuálisan lesznek jelen az ünnepségen, távolról közvetítik a performanszokat. 

Következő lépésként Biden – aki elnökként az Egyesült Államok haderejének főparancsnoka lesz – alelnökével átmegy a Capitolium keleti szárnyához, hogy megtekintse a hadsereg képviselőit. Ez a katonai szemle egy olyan tradíció, amely a hatalom békés átadását jelképezi.

Normális körülmények között az elnöki duó autókonvojjal indulna meg a Fehér Ház irányába, az út mentén pedig az emberek üdvözölnék új elnöküket. A biztonsági kockázatok miatt ez most elmarad. Ehelyett a Potomac folyón átkelve az ország legnagyobb katonai temetőjében, az Arlington Nemzeti Temetőben helyeznek el koszorúkat az ott nyugvó katonák emlékére. Bident a várakozások szerint a ma is élő elnökök közül – feleségeikkel együtt – a demokrata Barack Obama és Bill Clinton, illetve a republikánus George W. Bush teszi tiszteletét az ünnepségen, és elkísérik a katonai temetőbe is. A koronavírus-járvány miatt zömmel otthonában meghúzódó, 96 éves – demokrata párti – Jimmy Carter ugyan nem lesz jelen, de legjobb kívánságait küldte Bidennek. Mike Pence alelnök is bejelentette szándékát, hogy szemben Trumppal, részt vesz a beiktatási ünnepségen.

Negyed tízkor Biden a Fehér Házhoz érkezik, ahol normális esetben a távozó elnök és felesége fogadná. Ez most nem így lesz. Mindazonáltal a Biden házaspárt két egyetemi rezesbanda kíséri a virtuális térben a Fehér Házhoz, amivel kezdetét is veszi az említett virtuális parádé: énekesek és előadóművészek szórakoztatják az eseményeket a képernyőről követőket.

Magyarországon már hajnali fél három lesz, amikor kezdetét veszi az Amerika ünnepel című 90 perces tévéműsor, amelyet Tom Hanks fog vezetni. Ebben többek között olyan sztárok fognak fellépni, mint Bruce Springsteen, a Foo Fighters vagy John Legend.

Balhéra számítanak, de előre gondolkodtak

A Biden választási győzelmének kongresszusi ratifikálásának napján, január 6-án történt zavargások hatására szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak Washingtonban. 

A törvényhozás épületét a hatóságok körbezárták, kétméteres, szögesdróttal ellátott kerítéseket emeltek, amelyeket beton úttorlaszokkal erősítettek meg.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az ostrom következményeként fegyveres megmozdulások lehetőségére figyelmeztetett, ami indokolttá tette a fokozott biztonsági intézkedéseket. Ennek keretében a Nemzeti Gárda 25 ezer tagját vezényelték az amerikai fővárosba, tagjait egyenként átvilágították, azt kutatva, hogy vannak-e kapcsolataik szélsőséges csoportokhoz. A CNN szerint két gárdatagot már el is távolítottak a Washingtonba vezényelt katonák soraiból, bár egyelőre nem ismert a döntés oka. Korábban olyan értesülések is napvilágot láttak az amerikai sajtóban, hogy szélsőségesek magukat a gárda tagjainak álcázva próbálnak beszivárogni az ünnepség közelébe. 

A készülődés részeként forgalmi korlátozásokat is életbe léptettek, utakat és metróállomásokat zártak le, illetve több ellenőrzőpontot állítottak fel az amerikai fővárosban. A Fehér Ház és a Capitolium környékét vörös és zöld zónákra osztották fel: előbbi, kiterjedtebb övezetben csak a helyi lakosok közlekedhetnek, míg utóbbiban kizárólag engedéllyel hajthatnak be járművek.  

Tartva attól, hogy Trump-párti tüntetők az ország minden részéről Washingtonba szándékoznak utazni, számos utazási és idegenforgalmi vállalat korlátozó intézkedéseket vezetett be. Több hotellánchoz hasonlóan az Airbnb szálláshely-közvetítő is törölte a washingtoni foglalásait, és több légitársaság is megtiltotta, hogy utasai fegyvert szállíthassanak feladott csomagjaikban. Igen, ez legális Amerikában. Emellett a Capitolium ostromában azonosított résztvevőit repülési feketelistára tették. Az Amtrak vasúti társaság is közölte, hogy a napokban több rendőrtiszt fog tartózkodni a Washingtonba közlekedő vonatokon és a pályaudvarokon. 

Hol lesz Donald Trump?

A távozó amerikai elnök Marylandben, a Washintontól 12 kilométerre keletre található Andrews légi támaszponton fog tartózkodni egy búcsúünnepségen, ami helyi idő szerint reggel nyolc órakor, magyar idő szerint délután kettőkor kezdődik. Sajtóértesülések szerint Trump egy katonai parádé keretében kíván elköszönni az elnöki tisztségtől: a tervek szerint vörös szőnyeg fogadja, sortűzzel tisztelegnek előtte, katonai repülők hasítanak át az égen, és egy katonai rezesbanda biztosítja a jó hangulatot.

Az eseményre rengeteg meghívót küldött ki támogatóinak és adminisztrációja jelenlegi és volt tisztviselőinek. Az ünnepségről az Air Force One-nal távozik floridai rezidenciájára. Utolsó alkalommal veszi igényben az elnöki különgépet, amely Biden beiktatásával már az új elnök szolgálatában fog állni.

Donald Trump már Floridában lesz, amikor az új elnök beiktatási ceremóniája elkezdődik. 

Utolsó gondolatok a nagy nap előtt

Joe Biden kedden az idősebb fia után elnevezett, Major Joseph R. „Beau” Biden, III Tartalékos Központban mondott szívszorító beszédet Delaware-ben, mielőtt az ugyancsak az Andrews légi támaszpontra tartó repülőre szállt volna. 

A családunk, az értékek, amelyeknek hódolunk, a jellem, amelyért küzdünk, a világszemléletünk – mindez otthonról, Delaware-ből jön. (…) Mélyen személyes, hogy az utunk Washingtonban itt kezdődik. (…) Amikor meghalok, Delaware lesz a szívemre írva. Ahogy minden Bidenére. Szeretünk benneteket!

– mondta meghatódva a 78 éves politikus, aki 36 éven át Delaware állam szenátoraként szolgált. 

Donald Trump, aki gyakorlatilag váltja utódját a légi támaszponton, videóüzenetben búcsúzott. 

Húszperces búcsúüzenetében büszkén beszélt arról, hogy egyetlen háború sem tört ki elnöksége alatt, és adminisztrációjával

megtették azt, amiért Washingtonba jöttek, és „még annál is többet". 

A Capitolium elleni támadást elítélte, de – nagy valószínűséggel híveire utalva – hozzátette:

Ahogy felkészülök arra, hogy átadjam a hatalmat egy új adminisztrációnak (…) Azt akarom, hogy tudjátok, hogy a mozgalom, amit elindítottunk, még csak a kezdet. 

És hogy mi történhet még szerdán? Trump hivatali ideje washingtoni idő szerint délben jár le, ami még elég időt ad a távozó elnöknek, hogy a várakozásoknak megfelelően, utolsó intézkedéseinek részeként mintegy száz elítéltnek kegyelmet adjon vagy enyhítse büntetését. 

(Borítókép: Amerikai polgárokat reprezentáló nemzeti zászlók a Capitolium előtt. Fotó: Stephanie Keith / Getty Images Hungary)

Rovatok