Index Vakbarát Hírportál

Két szomszédos országban is megjelent a brazil mutáns

2021. március 8., hétfő 21:43

Ausztriában, Salzburg városban hétfőn azonosították az első brazil vírusmutánst. A gyanú már a férfi két héttel ezelőtti pozitív koronavírus-tesztjénél felmerült, ezért továbbvizsgálták a levett mintát, és hétfőn beigazolódott, hogy ő az első osztrák, aki a brazil vírusváltozattal fertőződött meg − írja az MTI.

Egyelőre nem derült ki, hogyan fertőződhetett meg a brit vírusvariánssal: a férfi nem járt külföldön, és nem találkozott olyanokkal sem, akik szabadságról visszatérve esetleg átadhatták volna neki a vírust. A fertőzött férfi elkülönítését meghosszabbították, és mindenkinek, akivel találkozott, házi karantént rendeltek el. További esetekről nem tudnak a hatóságok.

Salzburg városa a korábbi 10 napról 14-re emeli a hatóságilag elrendelt kötelező karantén idejét. Ezt azzal indokolták, hogy ugyan a brazil mutánssal fertőzött személyt sikerült maradéktalanul izolálniuk, azonban a brit mutáns meghatározó jelenléte – amely már az összes fertőzés több mint 80 százalékát teszi ki – aggodalomra ad okot.

Tirolban eközben továbbcsökkent a dél-afrikai vírusmutáns aránya az aktív fertőzöttek körében. Míg két héttel ezelőtt több mint 200 ilyen esetet tartottak számon, hétfőn már csak 64-et regisztráltak az összesen 1382 koronavírusos megbetegedés közül.

Nemcsak Ausztriában, de Romániában is megjelent a koronavírus brazil mutációja.

A román közegészségügyi intézet (INSP) néhány nappal azután jelentette be a brazil mutáns jelenlétét, hogy egy egészségügyi szolgáltató kimutatta a dél-afrikai vírusvariánst két bukaresti páciensnél.

Egyikük egy 38 éves férfi, aki nem járt külföldön, és akiről nem tudni, hol fertőződött meg, a másik egy 57 éves férfi, akinek másik két kollégája is fertőzött volt, így feltételezhető, hogy tőlük kapta el a betegséget. A járványügyi vizsgálat még folyamatban van. A brit vírusvariánst eddig 272 páciensnél azonosították Romániában. Legutóbb 72 esetben mutatta ki 93, véletlenszerűen kiválasztott koronavírusteszt alaposabb elemzése után a MedLife magánklinika-hálózat, ami több mint 77 százalékos találati arányt jelent.

Rovatok