Index Vakbarát Hírportál

USA: felpörgetik a vakcinagyártást

2021. március 25., csütörtök 14:00

Március végéig 200 millió dózis előállítását, nyárig összesen 700 millió adag gyártását tervezik az Egyesült Államokban.

Az oltási kampány az Egyesült Államokban a gyártást is felpörgette. A Pfizer–BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson egyaránt drasztikusan növelte az előállított vakcinák mennyiségét az amerikai piacra – jelentette az NBC News az egészségügyi minisztérium adataira hivatkozva.

Ezzel egyidejűleg az Egyesült Államok gyártási engedéllyel rendelkező üzemeiben több millió adag olyan vakcinát tárolnak hatósági jóváhagyásra várva, amelyet az AstraZeneca brit–svéd cég az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett ki a koronavírus ellen, miközben a világ több mint hetven országában, ahol már engedélyezték ennek az oltóanyagnak az alkalmazását, hiány van belőle – írtuk a minap.

A szövetségi kormány az előállított vakcinamennyiséget közvetlenül a tagállamok között osztja szét, illetve egy részét különböző gyógyszerprogramokba, valamint a szövetségi tartalékba irányítja.

Negyvennégymillió amerikai már teljes védettséget élvez

Januárban hetente átlagosan 4 millió dózis került a tagállamokba. Ez a mennyiség márciusban megkétszereződött, és a terített dózisok száma meghaladja a heti 8 milliót.

Az Egyesült Államok lakosainak csaknem egynegyedét, 81,5 millió embert oltottak be legalább egyszer.

Összesen több mint 44 millió amerikai, a lakosság 13,3 százaléka már teljes védettséget élvez, miután megkapták a második oltást is.

Az amerikai gyártók március közepéig 147 millió dózist szállítottak le. A hónap végéig 200 millió, nyárig összesen 700 millió dózis előállítását tervezik az egészségügyi minisztérium összesítése szerint.

Joe Biden elnök közben bejelentette, hogy a Johnson & Johnson Janssen vakcinájából a korábban meghirdetett 100 millió dózis mellett még 100 milliót kötöttek le, amit szintén június végéig legyártanak.

Az amerikai szállítási határidők

A leszerződött mennyiségek – a washingtoni egészségügyi minisztérium adatai szerint:

Március 31-ig: 120 millió dózis

Május 31-ig: 80 millió dózis

Július 31-ig: 100 millió dózis

Március 31-ig: 100 millió dózis

Május 31-ig: 100 millió dózis

Július 31-ig: 100 millió dózis

Június 30-ig: 100 millió dózis

További 100 millió dózis lekötve.

A gyógyszergyártó cégek nem győzik a gyártást

A Széchenyi-díjas Karikó Katalin kutatónővel együtt dolgozó Kis Zoltán találmánya segíthet abban, hogy az mRNS-alapú oltásokból hogyan lehet minél többet, minél rövidebb idő alatt gyártani.

A biokémiai végzettségű vegyész a Kossuth rádió műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy bár több oltóanyag is megjelent, a Föld lakosságának beoltásához rengeteg oltóanyagra van szükség. 

A GYÓGYSZERGYÁRTÓ CÉGEK UGYANAKKOR NEM GYŐZIK A GYÁRTÁST.

A kutató részletesen kifejtette, hogy a folyamat több szakaszból áll. Ha a lassú a folyamat egyik része, akkor a többi is arra vár, hogy a lassú rész befejeződjön. Emiatt a folyamat annyira tud csak gyors lenni, amennyire a leglassabb lépés engedélyezi. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az eddigi leglassúbb lépést felgyorsítsák.

Kis Zoltán úgy véli, az oltásgyártási folyamatokat felgyorsító modell a gyakorlatban egy-két éven belül lehet használható, amely akár felére is lecsökkentheti a gyártási időt.

Németország merész vakcina-nagyhatalmi álma

A nemzetközi piacon Németország is komoly vakcina-nagyhatalmi álmokat dédelget.

A Berlin és Lipcse között nagyjából félúton fekvő, szászországi, alig 80 ezer lélekszámú Dessautól – ahol AstraZeneca-vakcinát állítanak elő – nem messze fekszik Brehna, ahol a Dermapharm gyárában a BioNTech–Pfizer oltóanyaga készül.

A merész német elképzelések szerint ezek a gyárak a közeljövőben évi 2 milliárd dózis vakcina előállítására lesznek alkalmasak, ami bőven meghaladja a német igényeket, így exportra is bőven jut belőlük.

(Borítókép: Egy gyógyszerész technikus klinikai vizsgálathoz készíti elő a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájának egy adagját 2020. december 15-én. Fotó: Michael Ciaglo / Getty Images Hungary)

Rovatok