Index Vakbarát Hírportál

Hét ellenzéki aktivistát ítéltek börtönbüntetésre Belaruszban

2021. május 25., kedd 21:08

A mahiljovi területi bíróság négy és hét év közötti börtönbüntetésre ítélt hét ellenzéki aktivistát, akiket bűnösnek nyilvánított a belarusz tömeges zavargásokkal összefüggésben – írja a minszki főügyészség nyomán az MTI.

Tekintettel a főügyészség által bemutatott bizonyítékokra, a mahiljovi területi bíróság ítélete értelmében bűnösnek találták Jauhen Afnahelt, Andrej Vojnyicsot, Pavel Szevjarinyecet, Pavel Juhnyevicset, Makszim Vinyarszkit, Zmicer Kazlout és Irina Scsasznaját abban, hogy előkészületeket tettek erőszak, pusztítások, gyújtogatások, magántulajdon megrongálása és hatósági személyekkel szembeni fegyveres ellenállás által kísért tömeges zavargásokban való részvételre

 – derül ki a főügyészség Telegram-csatornáján megjelentetett közleményből.

Szevjarinyec, Afnahel és Vojnyics hét, Juhnyevics, Vinyarszki és Kazlou öt, Scsasznaja pedig négy év, fegyenctelepen letöltendő börtönbüntetést kapott. Az üggyel kapcsolatos bírósági meghallgatásokat zárt ajtók mögött tartották.

Szevjarinyecet tavaly júniusban vették őrizetbe, miután együtt tüntetett olyan aláírásgyűjtőkkel, akik – a hatóságok szerint egy nem engedélyezett megmozdulás keretében – azért léptek fel, hogy jegyezzenek be különböző jelölteket az augusztusi elnökválasztásra. Az ellenzéki aktivista fogva tartását több alkalommal is meghosszabbították. Szintén júniusban vették őrizetbe a blogger Kazlout, a többieket pedig szeptember és január között. Belarusz jogvédők politikai foglyoknak tartják az elítélteket.

Két napja tartja lázban a nemzetközi közvéleményt, hogy a minszki hatóságok erőszakkal leszállásra kényszerítettek egy Ryanair utasszállító repülőgépet, amelyen az ellenzéki Roman Protaszevics blogger utazott. Őt és barátnőjét letartóztatták, szülei szerint bántalmazták is fogvatartói.

Belaruszban a tavaly augusztus 9-én tartott, jó eséllyel elcsalt elnökválasztás után rendszeresek voltak a hatodszor hatalomra került Alekszandr Lukasenko elnök elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok zömmel könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás alatt, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Az ellenzék szerint a 66 éves Lukasenko választási csalással került ismét hatalomra. A választási eredményeket a nyugati hatalmak sem ismerték el.

Rovatok