Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko tiltja, hogy a belaruszok elhagyják az országot

2021. június 1., kedd 21:26

Ideiglenesen megtiltotta a belarusz állampolgároknak Alekszandr Lukasenko elnök, hogy elhagyják az országot – számolt be a BBC.  A tiltás tulajdonképpen mindenkinek szól, csupán néhány kivétellel.

A mostani döntés egyben azt is jelenti, hogy az egyébként érvényes külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkezők sem hagyhatják el Belaruszt, csak abban az esetben, ha állandó lakhelyük van egy másik országban is. Az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára ugyanúgy megtiltották a kilépést, mint mindenki másnak.

a mostani rendelkezés értelmében kizárólag a belarusz tisztviselőknek, az állami közlekedési vállalatok alkalmazottainak, illetve a más országban bejelentett lakcímmel rendelkezőknek van joga elhagyni belaruszt.

A BBC azt is hozzáteszi, hogy Alekszandr Lukasenko tavalyi, sokak által vitatott győzelme óta számos belarusz állampolgár elhagyta az országot. Sokan közülük Lengyelországban telepedtek le. A május 23-án letartóztatott ellenzéki újságíró, Raman Prataszevics is több mint egy évig élt Lengyelországban.

Korábban az ellenzéki elnökjelölt, Lukasenko legfőbb politikai ellenfele, Szvetlana Tyihanovszkaja Litvániába menekült.

A mostani intézkedés meghozatalakor Belarusz a járványhelyzetre hivatkozott, bár egyes információk szerint más is állhat a háttérben. A BBC arra is felhívja a figyelmet, hogy Alekszandr Lukasenko nemrég találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki a belarusz gazdaság támogatásáról biztosította kollégáját. Nem sokkal ezután a hatóságok bejelentették, hogy

Prataszevics mellett orosz állampolgársággal rendelkező barátnőjét, a vele együtt letartóztatott Sofia Sapegát is vád alá helyezik. 

Rovatok