Index Vakbarát Hírportál

Putyin: A Nyugat is tudja, hogy nem kerülne ki győztesen egy harmadik világháborúból

2021. június 30., szerda 15:37

Nem tört volna ki a harmadik világháború, ha Oroszország elsüllyesztette volna azt a brit rombolót, amely a Krímnél megsértette a tengeri határát − jelentette ki Vlagyimir Putyin egy szerdai tévéműsorban.

Még ha el is süllyesztettük volna ezt a hajót, akkor is nehezen tudnám elképzelni, hogy a harmadik világháború szélére kerültünk volna, mert azok, akik ezt csinálják, tudják, hogy nem tudnak győztesként kikerülni ebből a háborúból

− mondta az orosz elnök, aki a Defender romboló esetét „összetett provokációnak” nevezte, mert a brit hadihajó múlt szerdai határsértését megelőzően az amerikaiak egy felderítőgépet küldtek a térségbe Krétáról.

A brit rombolót az Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget közelében figyelmeztető lövésekkel és bombavetéssel kényszerítettek az orosz területi vizek elhagyására.

Vlagyimir Putyin aggasztónak találta továbbá, hogy a nyugati országok megkezdték Ukrajna területének katonai birtokbavételét. Mint mondta, ahelyett hogy méltányolták volna, hogy aggályaikra reagálva leállíttatta az orosz hadgyakorlatot az ukrán határ közelében, maguk nyomultak oda az orosz határhoz.

Az orosz elnök azt mondta, hogy nincs oka találkozni ukrán hivatali partnerével, Volodimir Zelenszkijjel, aki szerinte külső irányítás alá helyezte hazáját. Az ukrán kulcskérdések nem Kijevben, hanem Berlinben és Washingtonban dőlnek el − vélekedett az orosz elnök.

Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter adott hangot annak, hogy nem tartja helyénvalónak, hogy a Nyugat és az Egyesült Államok azt várja Moszkvától, hogy elvárásainak megfelelően változtasson a politikáján.

Rovatok