Index Vakbarát Hírportál

Alekszej Navalnij mérgezését feltáró oknyomozókat minősítettek külföldi ügynöknek Oroszországban

2021. július 23., péntek 20:59

Külföldi ügynökké nyilvánították Oroszországban a lettországi székhelyű The Insider vállalatot, amely az azonos nevű orosz oknyomozó hírportált üzemelteti.

Az orosz igazságügyi minisztérium közlése szerint 

a lajstromra felkerült újabb öt orosz újságíró is, köztük a július közepén nemzetbiztonsági okokból betiltott proekt.media nevű ellenzéki oknyomozó hírportál néhány munkatársa.

A 2013-ban alapított The Insider hírportál tényfeltáró újságírói tevékenységre szakosodott, a szerkesztőség székhelye Rigában van.

A The Insider orosz hírportál több projektben is együttműködött a brit székhelyű  Bellingcat nemzetközi tényfeltáró újságírói hálózattal. Egyebek között ők tárták fel több nyugati médium közreműködésével az orosz államfő egyik legismertebb bírálójaként ismert Alekszej Navalnij ellenzéki politikus 2020-as omszki megmérgezésének, illetve Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök ellen 2018-ban Salisbury-ben elkövetett mérgezéses merényletnek a körülményeit.

A vonatkozó orosz törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis ilyen jelöléssel terjeszthetők az országban, fel kell tüntetni a tartalmakon, hogy más államok érdekeit szolgálják.

Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat – magyarázza az MTI. Az orosz igazságügyi tárca július 15-én külföldi ügynököknek nyilvánította a proekt.media, a Szabad Európa és az Otkritie Media nyolc újságíróját.

Egyik remek példája annak, hogyan is néz ki a szóban forgó jelölés a gyakorlatban, az a magyar újságírók körében is népszerű Meduza, amely ugyancsak Rigában székel. Munkatársai egy része egyébként korábban a lenta.ru szerkesztőségében dolgozott, amelyet azonban bedarált a  hatalom, így új lapot alakítottak az utolsó mentsvárnak számító Lettországban. Minden egyes cikkük azzal a feltüntetéssel indul:

Ezt az üzenetet (anyagot) egy külföldi ügynök és egy külföldi ügynök funkcióit ellátó orosz jogi személy hozta létre és (vagy) terjeszti.

A meduzásoknak amúgy van humorérzékük. Mivel saját bevallásuk szerint hirdetésekből és támogatásokból élnek, utóbbit úgy kérik olvasóiktól, hogy „válj te is a Meduza ügynökévé!", jelent esetben pedig azt írják, hogy „válj te is a nyár ügynökévé!".

Rovatok