Index Vakbarát Hírportál

Elmenekült Oroszországból Navalnij ügyvédje

2021. augusztus 8., vasárnap 18:53

Elhagyta Oroszországot Ljubov Szobol, a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik fő szövetségese, és a Navalnij által alapított, mára felszámolt Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) munkatársa.

A Putyin palotája című dokumentumfilmet készítő oknyomozó alapítványt szélsőséges szervezetnek minősítették, ellehetetlenítve további munkájukat.

Szobolt, aki a börtönben sínylődő aktivista ügyvédjeként is tevékenykedett, korábban másfél év házi őrizetre ítélték, amiért a Navalnij-párti tüntetések szervezésével megsértette a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Az Interfax orosz hírügynökség információi szerint az ügyvédnő Isztambulba repült, ahol átszáll egy ismeretlen úti cél felé tartó repülőgépre.

Az orosz hatóságok több Navalnijhoz köthető szervezetet szélsőségesnek minősítettek, megfigyelők szerint azért, hogy a szeptemberi parlamenti választásokba ne tudjanak  „belerondítani”, és Vlagyimir Putyin orosz elnök pártja, az Egységes Oroszország megőrizhesse többségét a törvényhozásban.

Eközben a demokratikus választási folyamatok tisztaságának megfigyelésével és értékelésével foglalkozó Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR), mely az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) legfőbb intézménye, bejelentette:

2007 óta először nem küld választási megfigyelőket a szeptemberi választásokra.

A döntés előzménye, hogy az ODIHR ötszáz megfigyelőt akart delegálni a világ legnagyobb országába a választási folyamat nyomon követésére, de az orosz hatóságok ezt a számot hatvanra  csökkentették, amit a koronavírus-járványhelyzettel indokoltak.

A Navalnij-párti tüntetések betiltását, majd brutális leverését is a járványügyi-helyzettel magyarázták a hatóságok.

Rovatok